Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Síelés alatt mit egyél?

A cikk megjelenési deje: 2011.01.12. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ski.jpgA síelés évrõl évre kedveltebb téli elfoglaltság. Sok magyar család indul útnak a környezõ országok hegyeihez. A szerencsésebbek hotelben foglalnak szállást, ahol svédasztalos reggeli és vacsora kínálatból válogathatnak a vendégek. De mi a helyzet napközben a sípályákon? Mit válasszunk egy-egy nemzet ételkínálatából, ha éppen diétázunk?

 

Sajnos Magyarországon kevés hely létezik, ahol a síelni vágyó élvezheti ezt a remek sportot, ezért a legtöbben a környezõ országokba mennek. A legkedveltebb uticél Ausztria, Szlovákia, Olaszország és Franciaország. Mindegyik helyszín, nemzet, sajátos étkezési kultúrával bír. Természetesen, ezeken a helyeken, éttermekben, hüttékben is találkozhatunk a klasszikus felhozatallal, mint a rántott hús vagy a sült krumpli, de hát ugye ezek eleve kizáródnak, ha valaki fogyni szeretne.

 

Az a jó, hogy nem csak ez az elõbbi két étel található meg a legtöbb helyen, hanem a saláták is. Kifejezetten jól esik egy megterhelõ délelõtt után egy könnyû saláta egy rozscipóval. Ha ezt választjuk, akkor a gyomrunk sem nehezül el, és így könnyebben nekiindulunk a következõ hegynek is, nem egy nagy ágyról ábrándozunk. A legtöbb helyen lehetõségünk van adott tányérméret mellett bármennyi salátát kiszedni és bármilyet. Érdemes is kihasználni a mennyiségi adottságokat, mert kell az energia, a folyadék, ásványi anyag és a vitamin. Egy salátában ez mind benne van. Keverhetjük halsalátával, vagy húsossal, így a fehérjeigényt is kielégítettük, ami pedig nagyon fontos, hiszen fehérjére szüksége van az izmoknak, hogy regenerálódni tudjanak. A salátához ehetünk egy teljeskiõrlésû-, vagy rozscipót, amiben pedig megfelelõ mennyiségû lassan felszívódó szénhidrát található, ami biztosítja a hosszan tartó energiát a sejtjeinknek, amire ugyebár, szükségünk is van.

 

sztapacska.jpgHa Szlovákiába utazunk, akkor biztosan találkozni fogunk, minden magyar kedvencével, a sztrapacskával. Táplálkozástudományi szempontból nem egy rossz étel, hiszen a benne lévõ tészta szénhidrátot, a túró fehérjét és a szalonna zsírt tartalmaz, így minden olyan összetevõ megtalálható benne, nem is kis mennyiségben, amibõl energiát nyer a szervezet. Ezért, aki fogyókúrázik, óvatosan kóstoljon belõle. És tényleg, csak kóstolás legyen. Lehetõleg, ne ezt válasszuk az étteremben.
Sajnos a szlovák konyha, ezen kívül is bõvelkedik a zsírosabb, kiadósabb ételekben. Ezeket, ha tudjuk, próbáljuk kikerülni, vagy, ha nem megoldható, akkor kérjünk fél adagot és ne együnk hozzá kenyeret, maximum egy szelet teljeskiõrlésû kenyeret.

 

Az osztrákoknál már szerencsésebbek vagyunk, hiszen sok helyen kapható gyümölcs, zöldség, bio étel is a sípályák hüttéiben. Ez akkor szerencsés, ha történetesen, nagyon megéhezünk két siklás között, ilyenkor elrágcsálhatunk egy bio almát is, a „dugi" csoki helyett.
Az egyik közkedvelt étel a burgonya, mindenféle finomsággal töltve. Gondoljunk csak bele, milyen jópofa étel a héjában sült krumpli pl. fûszeres túróval töltve és joghurttal meglocsolva. Energiát ad, de nem telít el és rettentõen finom.


Veszélyzónát jelent az édességes pult, hiszen itt árulják a gõzgombócot és a császármorzsát. Ha éppen diétázunk, akkor mindenképpen mondjunk le most ezekrõl, hiszen rengeteg energiát tartalmaznak.

 


Szerencsére a síelés egy sport. Ha síelni megy az ember, akkor nem üldögél az ember, hanem kellemesen átmozgatja a testét, nem úgy, mint egy wellness hétvégén. Rendesen reggelizzünk meg, együnk egy könnyû ebédet és egy könnyû vacsorát. Közben ehetünk gyümölcsöt, vagy korpás kekszet.

 

Kellemes síelést, jó idõt kívánok!


Kovács Judit
dietetikus