Elõször is egy kiadósabb saláta:
Toszkán saláta rucolával, sonkával
Hozzávalók 4 fõre:
10 dkg durum vagy teljeskiõrlésû penne
20 dkg sovány sonka felkockázva
20 dkg parmezán sajt
1 csokor újhagyma
160 g rucola
4 evõkanál apróra vágott friss zsálya
Öntethez:
1 ek. sûrített paradicsom
1 ek. balzsamecet
1 kk. mustár
0,5 dl extra szûz olíva olaj
1 ek. szárított oregánó
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A tésztát megfõzzük, leszûrjük és lecsöpögtetjük. A parmezán sajtot felkockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk. Kézi habverõvel összevegyítjük a sûrített paradicsomot, a balzsamecetet, a mustárt és az olívaolajat és alaposan elkeverjük. Az öntetet ízesítjük oregánóval és hozzá nyomott fokhagymával.
Az öntetbe beleforgatjuk a tésztát, a felkockázott sonkát és sajtot, a felkarikázott újhagymát, a rucolát (ha kell mossuk meg, csepegtessük le elõtte) és a felaprított zsályát.
Panama halsaláta
Hozzávalók 6 fõre:
4 db nagy paradicsom
80 dkg tõkehalfilé
4 ek. frissen facsart citromlé
2 db lilahagyma
2 dl zöldségleves alaplé, akár leveskockából
1 avokádó
1 ek. extra szûz olíva olaj
cayenne bors/chili, só
Elkészítés:
A halat csíkokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és sóval, borssal meghintjük. Teflon vagy kerámia serpenyõben kisütjük (amit elõzõleg 1 csepp olajjal kikentünk).
A hagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. Az avokádót megpucoljuk, a felét zöldséglevessel, citromlével, olíva olajjal összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az avokádó másik felét kockákra vágjuk és citromlével meglocsoljuk. A halat a paradicsomra helyezzük, megszórjuk lilahagymával és ráöntjük az öntetet. Avokádódarabokkal díszítjük.
Fetás zöldbabsaláta
Hozzávalók 4 fõre:
35 dkg zöldbab
1 db kaliforniai paprika (piros)
10 db hónapos retek
7,5 dkg feta sajt
3 db paradicsom
friss koriander
1 kk. friss, összeaprított oregánó
2 kanál vörösbor-ecet
80 ml extra szûz olíva olaj
bors
Elkészítés:
A babot megpároljuk. Összeaprítjuk a koriandert. A paprikát kockára, a retket karikára vágjuk, a feta sajtot pedig elmorzsoljuk. Az ecetet összekeverjük olíva olajjal és a salátára öntjük. Paradicsomszeletekkel díszítjük.
És egy nagy klasszikus végezetül:
Caprese
Hozzávalók 4 fõre:
30 dkg mozzarella
6 db paradicsom
3 kanál balzsamecet
néhány friss bazsalikomlevél
só, bors
Elkészítés:
A paradicsomokat felszeleteljük. A mozzarellát lecsepegtetjük és a paradicsomhoz hasonlóan szeleteljük. Összekeverjük az olíva olajat kevés sóval, borssal. Egy tálra helyezzük felváltva a paradicsomot és a mozzarellát. Leöntjük mártással, megszórjuk borssal és bazsalikomlevéllel díszítjük.
Mindenkinek jó salátakészítést kívánok!
Kovács Judit
dietetikus