Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Salátabár-saláták a középpontban

A cikk megjelenési deje: 2013.04.16. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
nyeremeny_1.jpgElérkezett a saláták szezonja. Hogy miért is? Talán, mert végre kapható néhány frissen termett zöldség, talán, mert kisütött a nap és nem is kívánunk nehezebbet, vagy, mert szeretnénk belefogyni a tavalyi tavaszi vagy nyári ruhatárunkba. A cikkben néhány receptet olvashatnak, amiknek segítségével változatosabbá tehetik étrendjüket.
 
 
Salátánál nincs egyszerûbb étel. Lehet persze bonyolítani, mint mindent, de egy egyszerû fejes salátából, paradicsomból, retekbõl, paprikából pár csepp olíva olajjal már remek ételt varázsolhatunk. A salátákról tudjuk, hogy jók. Nem terhelik meg a gyomrunkat, nagy mennyiségû rostot tartalmaznak, na és persze az ásványi-anyag, vitamintartalmuk sem elhanyagolható. Külön oldalakat lehetne írni a zöldségek fantasztikus összetevõirõl, jótékony hatásairól, amit most hely hiányában nem teszek meg, de a többi cikkemben külön-külön le szoktam írni ezeket az információkat. A múlt héten például a retekrõl volt szó. Most receptötletekkel szeretnék segíteni, hogy változatosabbá tehessék étrendjüket. Remélem, legalább 1-2 elnyeri tetszésüket!
 
 

Elõször is egy kiadósabb saláta:

 

Toszkán saláta rucolával, sonkával


Hozzávalók 4 fõre:
10 dkg durum vagy teljeskiõrlésû penne
20 dkg sovány sonka felkockázva
20 dkg parmezán sajt
1 csokor újhagyma
160 g rucola
4 evõkanál apróra vágott friss zsálya

 

Öntethez:
1 ek. sûrített paradicsom
1 ek. balzsamecet
1 kk. mustár
0,5 dl extra szûz olíva olaj
1 ek. szárított oregánó
2 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:
A tésztát megfõzzük, leszûrjük és lecsöpögtetjük. A parmezán sajtot felkockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk. Kézi habverõvel összevegyítjük a sûrített paradicsomot, a balzsamecetet, a mustárt és az olívaolajat és alaposan elkeverjük. Az öntetet ízesítjük oregánóval és hozzá nyomott fokhagymával.
Az öntetbe beleforgatjuk a tésztát, a felkockázott sonkát és sajtot, a felkarikázott újhagymát, a rucolát (ha kell mossuk meg, csepegtessük le elõtte) és a felaprított zsályát.

 

 

Panama halsaláta

 

 

Hozzávalók 6 fõre:
4 db nagy paradicsom
80 dkg tõkehalfilé
4 ek. frissen facsart citromlé
2 db lilahagyma
2 dl zöldségleves alaplé, akár leveskockából
1 avokádó
1 ek. extra szûz olíva olaj
cayenne bors/chili, só

 

 

Elkészítés:
A halat csíkokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és sóval, borssal meghintjük. Teflon vagy kerámia serpenyõben kisütjük (amit elõzõleg 1 csepp olajjal kikentünk).
A hagymát csíkokra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. Az avokádót megpucoljuk, a felét zöldséglevessel, citromlével, olíva olajjal összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az avokádó másik felét kockákra vágjuk és citromlével meglocsoljuk. A halat a paradicsomra helyezzük, megszórjuk lilahagymával és ráöntjük az öntetet. Avokádódarabokkal díszítjük.

 

 

Fetás zöldbabsaláta

 

 

Hozzávalók 4 fõre:
35 dkg zöldbab
1 db kaliforniai paprika (piros)
10 db hónapos retek
7,5 dkg feta sajt
3 db paradicsom
friss koriander
1 kk. friss, összeaprított oregánó
2 kanál vörösbor-ecet
80 ml extra szûz olíva olaj
bors

 

Elkészítés:
A babot megpároljuk. Összeaprítjuk a koriandert. A paprikát kockára, a retket karikára vágjuk, a feta sajtot pedig elmorzsoljuk. Az ecetet összekeverjük olíva olajjal és a salátára öntjük. Paradicsomszeletekkel díszítjük.

 

 

És egy nagy klasszikus végezetül:

 

Caprese

 

Hozzávalók 4 fõre:
30 dkg mozzarella
6 db paradicsom
3 kanál balzsamecet
néhány friss bazsalikomlevél
só, bors

 

Elkészítés:
A paradicsomokat felszeleteljük. A mozzarellát lecsepegtetjük és a paradicsomhoz hasonlóan szeleteljük. Összekeverjük az olíva olajat kevés sóval, borssal. Egy tálra helyezzük felváltva a paradicsomot és a mozzarellát. Leöntjük mártással, megszórjuk borssal és bazsalikomlevéllel díszítjük.

 

Mindenkinek jó salátakészítést kívánok!

 


Kovács Judit
dietetikus