Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Saláltaötletek - Mit készítsek szilveszterre?

A cikk megjelenési deje: 2010.12.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

szilveszter.jpg

Már csak pár nap van ebbõl az évbõl, aminek utolsó napján a legtöbb ember ellátogat a barátaihoz egy kellemes bulira. Ilyenkor szokás, hogy vigyünk magunkkal valamilyen ételt, de mi az, ami egészséges, finom, és garantáltan az egész társaság imádni fogja?


A salátákban az a jó, hogy a zöldségeket, vagy esetleg más alapanyagokat, szinte végtelen variációkban rakhatjuk egymás mellé. Készíthetünk tésztasalátát, virslisalátát, zöldségsalátát stb. Persze az sem mindegy, hogy milyen öntettel keverjük össze ezeket az alapanyagokat, és az sem, hogy elkészítésükhöz milyen fûszereket használunk.
Én megosztok veletek néhány egyszerû saláta receptet, amit a klasszikus, szilveszteri alapanyagokból készíthetünk. Ha valaki szeretné, néhány dolgot megváltoztathat benne, ettõl lesz a végeredmény egyedi. De azért legyen szempont a mindenki általi fogyaszthatóság, gondolok itt arra, hogy ne öntsünk bele 5 kanál chilit. Attól, hogy mi így vagy úgy szeretjük, azért hagyjuk meg a lehetõségét annak, hogy más is ehessen belõle.
 


tesztasalata babbal_2.jpgTésztasaláta

 

A tésztasaláták nagyon kedveltek, hiszen a tészta bármivel párosítható, ráadásul magának a tésztának is számos változata kapható.
Ha szeretnénk, készíthetünk akár fekete tésztából, Micimackó figurás tésztából, szívecskés tésztából is salátát.
Önmagukban is nagyon táplálóak, semmi szükség még pékárut kínálni hozzá. Ha húst is rakunk bele, akkor akár egy önálló étkezés is lehet a tésztasaláta.

Fûszeres tésztasaláta lencsével

- 100 g fõtt lencse
- 320 g durum, csavart tészta
- 120 g mustár
- 2 evõkanál méz
- egy kiskanálnyi bazsalikom
- egy evõkanálnyi friss, apróra vágott petrezselyem
- 1 dl olívaolaj
- 0,5 dl száraz fehérbor
- só
- õrölt fehérbors
- 100 g érlelt sonka


A mustárt és a sót összekeverjük az olajjal, majd hozzákeverjük a bort és a mézet. Hozzáadjuk a fûszereket, és a jól összedarabolt hagymát. Megfõzzük a tésztát, leöntjük róla a vizet, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát. A lencsét is megfõzzük, és összekeverjük a tésztás alappal. Az mustáros öntettel összevegyítjük és már fogyasztható is.
A sonka helyett használhatunk nyugodtan virslit is, ezáltal még inkább „szilveszteresebb" lesz az étel.

 


Zöldsaláta

 

salad.JPGEgyszerûen, és gyorsan készíthetünk friss zöldségekbõl is salátát.
Sajnos ilyenkor, télen, már nem olyan finomak a nyers alapanyagok, de azért lehet mibõl válogatni.
Ami biztosan jó választás, az a koktélparadicsom. Ezt biztosan tegyünk bele, hiszen édeskés ízét még a nagy téli hidegben is élvezhetjük, amikor már sajnos nagyobb testvérének, már korántsem olyan finom az íze.
Szerencsére a kígyóuborkák is finomat, úgyhogy használjunk ebbõl is. Kockázzunk össze, de mielõtt felvágnánk, a héját mi9ndenképpen távolítsuk el, hiszem az az uborka, már jó nagy utat megtett, mielõtt az asztalunkra került, és nem kizárható, hogy vegyi anyagokkal is kezelték az állapota megóvásának érdekében.

Káposztát vagy salátát is tehetünk bele. Mindezeket jól keverjük össze, és öntsük le fokhagymás joghurttal. Tehetünk bele még sajtot, vagy virslikarikákat.

Legyünk vállalkozó kedvûek, hiszen a saláta egy olyan étel, amit elég nehéz elrontani, tehát a kezdõk is nyugodtan bevállalhatnak egyet-egyet a szilveszteri bulira.

Vigyázzunk azzal, hogy a tonna számra felhalmozott ételek között ne rontsuk, vagy súlyosbítsuk a karácsony utáni súlyunkat. Kóstoljunk, együnk virslit, lencsét, hiszen ki merné megkockáztatni, hogy a következõ évben ne legyen szerencséje vagy pénze, de azért ne essünk túlzásokba.
Táncoljunk, mulassunk, hiszen azzal nemcsak jól érezzük magunkat, de a testünket is jól megdolgoztatja. Ha a két ünnep között nem volt idõ elmenni mozogni, akkor egy egész éjszakás tánccal, a javát bepótolhatjuk.

 

Minden kedves olvasónknak Békés karácsonyt kívánok és nagyon boldog új évet!

 

Kovács Judit
dietetikus