Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Ötletek grillpartyhoz

A cikk megjelenési deje: 2012.06.27. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat_3.jpgA nyárhoz a grillpartyk ugyanúgy hozzátartoznak, mint a jó idõ. Még sohasem szerveztél ilyet? Nem tudod, mit készíts a barátoknak? Segítek, olvasd tovább!

 

A grillpartykhoz nem kell több tízezer forintos grillkészlet, az is tökéletes, ha beszerzel egy elektromos grillezõt, amit akár 5000 Ft körül megúszhatsz. Ezt a fajtát még télen is tudod használni a lakásban. Persze, kell hozzá áram, de egy hosszabbítóval a kertben ez is megoldható.
Miért jó ilyet szervezni? Remekül összehozza a baráti közösségeket, nem túl bonyolult az ételek elkészítése, még a férfiak is szívesen besegítenek (nem utolsó szempont!), és szabadban is végezhetõ. Közben élvezhetjük a jó idõt, a madárcsicsergést.

 

A jó grillhúshoz elengedhetetlen, hogy bepácoljuk. Ezáltal finom ízt kap, ráadásul a hús is megpuhul. Szupertitkos fegyver lehet az alkohol, amit minden páclébe tegyünk bele. A hús az alkohol hatására istenien omlós lesz, nem is beszélve az aromákról. A legjobb, ha pálinkát választunk, én legalábbis ezt tettem legutóbb, méghozzá gönci barackpálinkát a csirkemellhez. Raktam bele még rozmaringot, egy kevés csirkékhez való fûszerkeveréket, és természetesen egy kevés olajat is. Egy napig hagytam ebben a lében (hûtõben!), ezután grilleztük meg.

 

A húshoz szinte kötelezõ egy kis zöldséget is grilleznünk. A padlizsán és a cukkini talán a legkedveltebb. Ha igazán finomat szeretnénk, a felszeletelt padlizsánt süssük elõ fokhagymás olajon (fokhagymaszeleteket pirítsunk az olajban, és ezután kerülhet az olajra a padlizsán). De kipróbálhatjuk úgy is, hogy a fokhagymával megtûzdeljük a padlizsánszeleteket.

 

A finom húsok, grillezett zöldségek mellé kínálhatunk nyugodtan friss salátát is. Íme egy igazán különleges recept:

 

Ciprusi saláta

 

Hozzávalók:
2 nagyobb grapefruit
20 dkg paradicsom
20 dkg sajt
5 dkg olívabogyó
5 dk pirított mandula

 

Öntethez:
3 ek olívaolaj vagy szõlõmagolaj
1 kk oregánó (lehetõleg friss)
1 csipetnyi só, bors

 

Ebben a salátában szinte minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van: zöldség, gyümölcs, esszenciális zsírsavakban gazdag olajos mag, fehérjében gazdag sajt.

 

Elkészítése:
A grapefruitot gondosan meghámozzuk (a fehér részeket mind távolítsuk el!), és vékony szeletekre vágjuk. A megmosott paradicsomokat felkarikázzuk. A vékonyan felszeletelt sajtból pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) korongokat vágunk. Az olívabogyókat félbevágjuk.
Egymásra pakoljuk egy nagy tálban az összetevõket, a tetejét megszórjuk mandulával, és ízlésesen eloszlatjuk az olívabogyókat.
A hozzávalókból elkészítjük az öntetet, ezzel meglocsoljuk a salátát, majd fél órára hûtõszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.


A grillpartyra nem feltétlenül kell drága gyümölcsleveket vennünk. Sokkal jobban örülnek a vendégek egy hûsítõ limonádénak, vagy egy finom sorbetnek a nagy melegben.
Limonádét könnyedén összedobhatunk feldarabolt citromból, akár egy kis lereszelt citromhéjból (így ízesebb lesz), fruktózból (ha már cukormentesen készítjük, akkor a vendégeknek ne adjunk nyírfacukrot, mert elsõre ez az édesítõ sokaknál okoz hasmenést, puffadást), hideg vízbõl, jégkockából, és néhány levél mentából. Nekem minden nyáron van az erkélyemen mentanövény. Véleményem szerint a nyári hûsítõ ételek, italok elengedhetetlen kelléke. Igazán igénytelen növény, ezért mindenkinek javaslom, hogy szerezzen be. Lakásban is tartható. Az édesítés ki is hagyható, vagy helyettesíthetõ narancsdarabkákkal, amik eleve picit édesek.

 

A limonádén kívül azért adnék még egy remek ötletet. Görögdinnyeszezonban igazán szuper, ráadásul igazi különlegesség.

 

Görögdinnyesörbet

 

Hozzávalók:
1,5 l dinnyelé,
Ízlés szerint fruktóz (óvatosan adagoljuk, mert nagy kevés is elég belõle!),
6 kk frissen facsart citromlé,
5 dl zsírszegény tejszín,
Néhány friss mentalevél

 

Elkészítése:
A dinnyébõl kimerünk 1,5 liternyi dinnyelevet (ez nem túl nehéz, ha belegondolunk, hogy a megvásárolt dinnyénk 90 %-a víz), hozzáadjuk a fruktózt, és a citromlevet. Egy tálba tesszük, majd mélyhûtõbe helyezzük. Addig hûtjük, míg szilánkosan jeges nem lesz. Poharakba töltjük, kevés tejszínnel meglocsoljuk, és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Másik változata, ha egészen keményre fagyasztjuk, és konyhai robotgéppel sörbetállagúra törjük. Talán a második verzió praktikusabb, mert elõzõ nap is elkészíthetjük, és csak a vendégség kezdetén összetörjük, nem kell figyelgetni a fagyasztót, mint ahogy az elsõ verziónál tennünk kellene.

 

Kovács Judit
dietetikus