A nyárhoz a grillpartyk ugyanúgy hozzátartoznak, mint a jó idõ. Még sohasem szerveztél ilyet? Nem tudod, mit készíts a barátoknak? Segítek, olvasd tovább!
A grillpartykhoz nem kell több tízezer forintos grillkészlet, az is tökéletes, ha beszerzel egy elektromos grillezõt, amit akár 5000 Ft körül megúszhatsz. Ezt a fajtát még télen is tudod használni a lakásban. Persze, kell hozzá áram, de egy hosszabbítóval a kertben ez is megoldható.
Miért jó ilyet szervezni? Remekül összehozza a baráti közösségeket, nem túl bonyolult az ételek elkészítése, még a férfiak is szívesen besegítenek (nem utolsó szempont!), és szabadban is végezhetõ. Közben élvezhetjük a jó idõt, a madárcsicsergést.
A jó grillhúshoz elengedhetetlen, hogy bepácoljuk. Ezáltal finom ízt kap, ráadásul a hús is megpuhul. Szupertitkos fegyver lehet az alkohol, amit minden páclébe tegyünk bele. A hús az alkohol hatására istenien omlós lesz, nem is beszélve az aromákról. A legjobb, ha pálinkát választunk, én legalábbis ezt tettem legutóbb, méghozzá gönci barackpálinkát a csirkemellhez. Raktam bele még rozmaringot, egy kevés csirkékhez való fûszerkeveréket, és természetesen egy kevés olajat is. Egy napig hagytam ebben a lében (hûtõben!), ezután grilleztük meg.
A húshoz szinte kötelezõ egy kis zöldséget is grilleznünk. A padlizsán és a cukkini talán a legkedveltebb. Ha igazán finomat szeretnénk, a felszeletelt padlizsánt süssük elõ fokhagymás olajon (fokhagymaszeleteket pirítsunk az olajban, és ezután kerülhet az olajra a padlizsán). De kipróbálhatjuk úgy is, hogy a fokhagymával megtûzdeljük a padlizsánszeleteket.
A finom húsok, grillezett zöldségek mellé kínálhatunk nyugodtan friss salátát is. Íme egy igazán különleges recept:
Ciprusi saláta
Hozzávalók:
2 nagyobb grapefruit
20 dkg paradicsom
20 dkg sajt
5 dkg olívabogyó
5 dk pirított mandula
Öntethez:
3 ek olívaolaj vagy szõlõmagolaj
1 kk oregánó (lehetõleg friss)
1 csipetnyi só, bors
Ebben a salátában szinte minden benne van, amire a szervezetnek szüksége van: zöldség, gyümölcs, esszenciális zsírsavakban gazdag olajos mag, fehérjében gazdag sajt.
Elkészítése:
A grapefruitot gondosan meghámozzuk (a fehér részeket mind távolítsuk el!), és vékony szeletekre vágjuk. A megmosott paradicsomokat felkarikázzuk. A vékonyan felszeletelt sajtból pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) korongokat vágunk. Az olívabogyókat félbevágjuk.
Egymásra pakoljuk egy nagy tálban az összetevõket, a tetejét megszórjuk mandulával, és ízlésesen eloszlatjuk az olívabogyókat.
A hozzávalókból elkészítjük az öntetet, ezzel meglocsoljuk a salátát, majd fél órára hûtõszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A grillpartyra nem feltétlenül kell drága gyümölcsleveket vennünk. Sokkal jobban örülnek a vendégek egy hûsítõ limonádénak, vagy egy finom sorbetnek a nagy melegben.
Limonádét könnyedén összedobhatunk feldarabolt citromból, akár egy kis lereszelt citromhéjból (így ízesebb lesz), fruktózból (ha már cukormentesen készítjük, akkor a vendégeknek ne adjunk nyírfacukrot, mert elsõre ez az édesítõ sokaknál okoz hasmenést, puffadást), hideg vízbõl, jégkockából, és néhány levél mentából. Nekem minden nyáron van az erkélyemen mentanövény. Véleményem szerint a nyári hûsítõ ételek, italok elengedhetetlen kelléke. Igazán igénytelen növény, ezért mindenkinek javaslom, hogy szerezzen be. Lakásban is tartható. Az édesítés ki is hagyható, vagy helyettesíthetõ narancsdarabkákkal, amik eleve picit édesek.
A limonádén kívül azért adnék még egy remek ötletet. Görögdinnyeszezonban igazán szuper, ráadásul igazi különlegesség.
Görögdinnyesörbet
Hozzávalók:
1,5 l dinnyelé,
Ízlés szerint fruktóz (óvatosan adagoljuk, mert nagy kevés is elég belõle!),
6 kk frissen facsart citromlé,
5 dl zsírszegény tejszín,
Néhány friss mentalevél
Elkészítése:
A dinnyébõl kimerünk 1,5 liternyi dinnyelevet (ez nem túl nehéz, ha belegondolunk, hogy a megvásárolt dinnyénk 90 %-a víz), hozzáadjuk a fruktózt, és a citromlevet. Egy tálba tesszük, majd mélyhûtõbe helyezzük. Addig hûtjük, míg szilánkosan jeges nem lesz. Poharakba töltjük, kevés tejszínnel meglocsoljuk, és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Másik változata, ha egészen keményre fagyasztjuk, és konyhai robotgéppel sörbetállagúra törjük. Talán a második verzió praktikusabb, mert elõzõ nap is elkészíthetjük, és csak a vendégség kezdetén összetörjük, nem kell figyelgetni a fagyasztót, mint ahogy az elsõ verziónál tennünk kellene.
Kovács Judit
dietetikus