Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Nyári pakolások – házi praktikák

A cikk megjelenési deje: 2010.08.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
face3_2.jpgAmikor gyümölcsöt pucolunk, eszünk, vagy éppen befõzünk, talán többen ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy a csöpögõ levét úgymond hasznosítandó magunkra kenjük. Olyan színesek, ízesek, vitamindúsak, hogy szinte úgy érezhetjük, muszáj felfogni a „fölösleget" és szépíteni vele bõrünket.
Mindenki számára ismerõs az a kép, amikor két uborka karikával a szemen és mindenféle színes pakolással az arcon szépülnek a nõk, gyönyörû fehér köntösben, turbánnal a fejükön. Ezen sokat gondolkodtam és azt a fránya uborka karikát több formában is próbáltam a szememre erõltetni, de nem igazán jött össze. ..sok erõfeszítésbe telt, mire rájöttem, hogy nem biztos, hogy az amerikai filmeket kellene utánozni az otthoni pakolások elkészítése kapcsán....:-)

Íme, tehát néhány jól bevált, kipróbált, praktikus ötlet az otthoni szépüléshez....

Ha szigorúan csak az otthon található alapanyagokról beszélünk, akkor alapanyagnak legjobb a túró. Természetesen a lehetõ legjobb minõségû és inkább a zsírosabb. A túró kiváló bõrnyugtató, puhító, tisztító, hidratáló hatású. Tehát fogjuk a túrónkat és jól összetörjük. Ez nem lesz ám annyira egyszerû, valószínûleg botturmixra lesz szükség a mûvelethez. (Sajnos ezt a mennyiségû túrót nem gazdaságos ilyen módon kikeverni, de a maradékból ilyenkor érdemes meglepni a családot egy kis friss, fûszernövényes túrókrémmel!)

facemask_1.jpgTehát a túró kész, és ugye adott az éppen aktuális gyümölcs vagy zöldség. Általánosságban elmondható a zöldségek és gyümölcsökrõl, hogy feltöltik a bõrt, összehúzzák a pórusokat, feszesítenek, vitaminizáló, hidratáló, regeneráló hatásúak. Most már csak azokkal a gyümölcsökkel ill. zöldségekkel érdemes foglalkozni, melyeknek most van szezonja, vagy ezután fognak érni. Itt van például az õszibarack. A barack hidratál, összehúzza a pórusokat és selymessé teszi a bõrt. Nem csak a levét, hanem a húsát is fel lehet használni, mivel a túró úgyis elég sûrû, hígítsuk ezzel. Az adagolás tekintetében, egy pakolásnyi túróhoz kb. egy teáskanál levet keverjünk. Ha van kedvünk, tehetünk bele pár csepp citromlevet, hisz a C-vitaminból soha nem elég, és néhány csepp hideg sajtolású olajat. Nem sokat, hiszen a túrónak is van zsírtartalma, és a sok olaj megakadályozza a gyümölcsben lévõ hatóanyagok felszívódását. És kész is a pakolás!

facemask2.jpgTermészetesen barack helyett használhatunk más gyümölcsöt is: a szõlõ magas flavonoid tartalmánál fogva kiválóan táplál, sõt méregtelenít, ezáltal fiatalít, frissít is. Hasonlóan hatnak a sötét színû gyümölcsök pl. fekete ribizli, kökény, szeder. Ezeknek magas a vas tartalmuk is és ennek köszönhetõen feszesítik a  bõrt. A gyümölcsökön kívül, használhatunk zöldség féléket is, például sárgarépát, sütõtököt. Ezek magas A-vitamin tartalmúak, ennél fogva áldásosak a napégett, túlszoláriumozott bõrre, de eredményesen használjuk gyulladt állapotoknál is. Érdemes õket elõször megpárolni, majd feltétlenül adjunk hozzá egy kis olajat is az A-vitamin oldódása érdekében.

Mondani sem kell, hogy a pakolást kellõképpen megtisztított bõrre szabad csak felvinni. Száradásig hagyjuk az arcunkon, majd alaposan mossuk le, és utána kenjük be magunkat a szokásos krémünkkel. face1_2.jpgA hatás nem marad el, és meg lehet az a jó érzésünk, hogy tartósítószer-mentes, friss anyaggal ajándékoztuk meg bõrünket. Az sem baj, ha marad a pakolásból, a következõ napon is fel lehet rakni. Érdemes szem elõtt tartani a pakoláshoz használt alapanyag gyümölcssav tartalmát: akinek zsírhiányos a bõre, az feltétlen zsíros túrót használjon, és ne feledje az olajat. Az idõsebbeknek inkább a kevésbé savas zöldségeket kell elõtérbe helyezni, vagy keverni ezeket a gyümölcsök levével. Akinek zsírosabb a bõre, használhat zsírszegény túrót és esetleg kihagyhatja az olajat. Felhívnám a figyelmet a nyak és a dekoltázs ápolására is! Ki ne hagyjuk ebbõl a csodából! Itt is arra kell figyelni, hogy ezen a területen a bõr vékonyabb, érzékenyebb, tehát több olajat kíván.

Amennyiben jobban szeretik azokat a pakolásokat, melyek kinézetre jobban hasonlítanak a kozmetikákban fellelhetõ verziókhoz, úgy ajánlom alapanyagként a gyógyszertárakban beszerezhetõ Methylcellulózt, por alakban. Kevés víz, ill. lé hozzáadásával tökéletes állagú zselépakolást készíthetünk, amit egy kis ascorbin sav hozzáadásával tartósíthatunk is, így pár nappal tovább tart.


Ha beváltak az alábbi praktikák, és a késõbbiekre is gondolunk, jó módszer a levek lefagyasztása. A megmaradt levet jégkocka tartóban érdemes fagyasztani, mert egy kockányi kb. egy pakoláshoz elég, így egész évben rendelkezésünkre állnak e rendkívüli alapanyagok.

Kellemes szépülést Mindenkinek!

 

Ádámné R. Kati
kozmetikus

www.ilcsikozmetika.lapunk.hu