Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Nyári ínyencségek

A cikk megjelenési deje: 2010.07.15. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kehely_9.jpgNyáron általában kevesebbet eszünk, kevesebb nehéz, zsíros ételt fogyasztunk, de a finomságokról csak kevesen tudnak lemondani.

Néhány közkedvelt finomságot szeretnék bemutatni, amelyek elmaradhatatlan kellékei a nyári nyaralásoknak, szabadtéri programoknak. Legtöbbjüket könnyedén megvalósíthatjátok otthon is, az oldal alján megtalálhatjátok, hogyan készítsétek el egészséges, kalóriaszegény változatban ezeket.

 

fagyi2 cikkhez_1.jpgA fagylalt a nyár legkedveltebb desszertje. A melegben jól esik egy-két vagy a bátrabbaknak akár három gombóc is. Egy gombóc fagyi körülbelül 100-150 kcal-t tartalmaz, attól függõen, hogy vizes gyümölcsös, vagy tejes, netán tejszínes. A tölcsér 30-40 kcal, ami persze több is lehet, ha édes tölcsért választunk. Kiszámolható, hogy egy fagyizás alkalmával, amikor a magyar lakosság átlagban 2-3 gombócot elfogyaszt, körülbelül 250-500 kcal az energiamennyiség, amit bevisz a szervezetébe.

Érdemes otthon készíteni magunknak jeges finomságokat, amelyek egészséges, alacsony kalóriatartalmúak és nagyon finomak is.

 

 

 

 

Receptek:

  • könnyû és finom fagyi

Nagyon egyszerûn és gyorsan elkészíthetõ desszert. Kicsit engedjünk ki kb. kétmaréknyi fagyasztott gyümölcsöt (legjobb eperbõl vagy málnából), majd rakjuk bele a turmixgépbe egy fél deci tej vagy joghurt kíséretében és az egészet turmixszoljuk le. Nagyon finom, lágy, krémes gyümölcsfagyit kapunk, amit uzsonnára minden lelkiismeret furdalás nélkül elfogyaszthatnak.

  • joghurtos fagylalt

Natúr joghurtot turmixszoljuk össze valamilyen gyümölccsel (ha kell, használjuk édesítõszert), ezután az egészet töltsük vissza a joghurtos dobozokba. Ha van otthon, állítsunk bele fapálcikát, vagy tehetünk bele kiskanalat is. Óvatosan, nehogy feldõljenek, tegyük be õket a fagyasztóba. Pár óra múlva fogyasztható. Ha nem tettünk bele pálcikát, akkor fogyasztás elõtt egy picit várjunk, hogy a külseje megolvadjunk, majd nyomjuk ki a dobozból egy tányérra. Tehetünk rá egy kis cukormentes lekvárt, vagy díszíthetjük pár szem friss gyümölccsel.

  • jeges frissítõ

Facsarjunk ki egy narancsot és két citromot, engedjük fel 1 liter vízzel, és rakjunk bele jégkockákat. Ízesítésként kiváló, ha mentaleveleket törünk bele, picit összenyomkodva. Ha valaki szeretné, rakhat bele édesítõszert, bár a narancs elég jól édesíti.

  • túrókrém

Zsírszegény túrót villával jó alaposan törjünk össze, vagy szitán törjük át. Keverjünk hozzá egy kis natúr joghurtot (de csak keveset, hogy ne legyen nagyon híg), lehetõleg habverõvel. így egy lágy túrókrémet kapunk. Nincs más dolgunk csak édesítõszerrel édesíteni, és ha valaki szeretné egy kis gyümölcsöt is belekeverhet (legjobb õszibarackkal, sárgabarackkal és banánnal).

  • dinnyeálom

Felhasználás elõtt hûtsünk le 1 db sárgadinnyét. Vágjuk félbe, kaparjuk ki a magokat. Kanállal 4-5 gombócot vájjunk ki a gyümölcshúsból. A maradékot is szedjük ki, majd egy kis (fél deci) rummal (vagy rumaromával) és édesítõszerrel turmixszoljuk össze. A dinnyepürét töltsük vissza a dinnyébe. A tetejére tegyük rá a dinnyegombócokat. Fokozhatjuk az élvezeteket, ha egy kis vanília fagylaltot teszünk a tetejére.

 

fagyi cikkhez_1.jpgRemélem, kedvet kaptatok ezekhez az egészséges finomságokhoz, amik pillanatok alatt elkészíthetõek és még az alakotokat sem kell félteni. Azonban, ha valaki a büfésoron választ magának fagylaltot, jégkrémet vagy netán jégkását, akkor bánjon csínján velük, mert a nyaralás után többet is mutathat az otthoni mérleg. Aki odafigyel az étkezésére, annak az étrendjébe is nyugodtan beépíthetõek ezek a desszertek egyszer-kétszer egy héten, de ne váljon rendszeressé. Vagy válasszon a fent leírt receptekbõl és készítse el.

Nem fog csalódni!

 

 

Kovács Judit

dietetikus