Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Nõideálok

A cikk megjelenési deje: 2012.05.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Botticelli_Venus.jpgManapság, ha valakin „van mit fogni", arra kárhoztatott, hogy fogyókúrákkal sanyargassa testét, pedig, ha például 50 évvel ezelõtt élt volna, akkor lehet, hogy õ lett volna az irigyelt díva. Hogyan változtak a nõideálok az elmúlt évtizedek alatt? Egészségünk szempontjából milyen testösszetételre lenne szükségünk?

"Míg a század elején a töltött galambokért rajongott a világ, a húszas években már a lapos mellûek jöttek divatba, hogy aztán 1950 tájékán átadják a helyüket a telt idomú homokóráknak. Ma ismét a cingárság a sikk".

 

Nem hiába tettem fel az elõbbi két kérdést külön. Sajnos a nõideál, és az egészséges test nem mindig fedi egymást.


A testtömegi eltéréseket, tápláltsági állapotot a Body Mass Indexxel (BMI) határozhatjuk meg. A számításának módja: a kilogrammban kifejezett testsúlyt elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével, az eredmény az elhízás mértékét jelenti. A kapott végeredményt megnézzük, melyik csoportba illik bele.

 

BMI csoportok

 

<20 Sovány

20-24,9  Normál

25-26,9  Túlsúlyos

27-29,9  Enyhén elhízott

30-39,9  Közepesen elhízott

>40  Kóros elhízás


 

Ha valakinél 17 alatti vagy 27 feletti értéket kapunk, az fokozottan veszélyes állapotot jelent az egészségére.

 

A testkép az egyén saját testével kapcsolatos pszichológiai élménye, attitûdje, meghatározza az önértékelést és énképet. A testkép megítélésében, az ideális testalak divatjában a kultúra és az adott kor is fontos szerepet játszik.

 

Mindig voltak híres nõk, akik megtestesítették a kor uralkodó nõeszményét. A híres festõk ábráin jól követhetõk, hogy abban a korban, amikor alkottak, milyen nõt tartottak szépnek. Rubens XVII. századbeli telt nõalakjait Modigliani karcsú hölgyei követték, s mindkét típus igen népszerû volt a maga idejében. A viktoriánus kor hölgyei sápadt arcukkal, törékeny és karcsú testükkel képviselték a nõi szépséget. A huszadik század elején a fiúszerû karcsúság hódított. Az 1930-as évektõl a nõi test anyaiságának idealizálása helyett szexszimbólumok léptek a színre.
A II. Világháború idején a náci Németországban az új nõi ideált, az egészséget, kiváló fizikai kondíciót sugalló, sportos, aktív, izmos, reproduktív nõ jelentette, röviden fogalmazva, reprodukció a haza szolgálatában. Újabb változást jelentett a divat és a nõi ideál terén a háború vége, ekkor a tökéletes testû nõk, mai szemmel kissé teltek, nagy mellûek és vékony derekúak voltak. Visszatért a fûzõk idõszaka, mely szépséges Erzsébet királynénk, Sissi idején is hódított.

 

Marilyn.jpg1950-es évektõl kezdve új divatot és szépség-ideált teremtett Marilyn Monroe, Sophia Loren és Jayne Mansfield a filmek, képes újságok és a televízió segítségével. A 60-as évektõl drámai változást jelentett a sovány divatmodell Twiggy fellépése. Minél vékonyabbnak lenni, hirdették a plakátokon az angol modell képei. Ez furcsa jelenség volt, hiszen a nõk szabadabbak lettek, „terjeszkedni" kezdtek, azaz aktívabbak lettek a társadalomban, ugyanakkor „összehúzták" magukat, testüket egyre szûkebb határok közé szorították. A divat ismétli önmagát, a XX. század utolsó évtizedében visszatér a hatvanas évek divatja. Manapság a reklámokban ismét a nagyon vékony nõideálok jelennek meg Twiggyre emlékeztetve. Közülük is a legismertebb Kate Moss, akinek alakja egy tízéves kislányéval vetekszik. Twiggy vékony testével új divatot teremtett. Hatására több fiatal lány vált anorexiássá.

 

A 80-as években a széles váll és a plasztikázott mell volt jellemzõ a divatmodellekre. Kutatók vizsgálták az elmúlt 20 év playboyaiban szereplõ lányok és a Miss Amerika testméreteit, és azt találták, hogy a gyõztesek egyre soványabbak. A diétára, a különbözõ fogyókúrákra vonatkozó könyvek és újságcikkek száma megsokszorozódott. 90-es években jellemzõ, a testépítõ, leginkább önmagát szeretõ, a férfiakat tárgyként használó nõ.

 

modell.jpgMa a nõi testet sok esetben arra használják, hogy árucikkeket adjanak el vele, egyaránt láthatjuk a csont sovány modelleket a kifutókon vagy akár éppen egy samponreklámokban, elsétálhatunk néhány játékbolt elõtt, ahonnan Barbie-babák mosolyognak ránk vagy megcsodálhatjuk számítógépes játékaink között Lara Croftot. Fokozatosan elkezdünk egy irreális világban élni, ahol a nõi ideál rég elrugaszkodott a valóságtól. Sok nõben fõleg a fiatalabb generációban frusztráció érzését kelti az a tény, hogy a valóságban még csak hasonlítani sem egyszerû e nõi alakokra. A test is tükrözi a társadalmat. A modern társadalmakban a karcsúság aszkézist igényel. A test a társadalmi sikeresség mértéke.

 

Mindenesetre tény, hogy az aktuális nõideálok hatással voltak az adott kor nõire, és ahogy a nõideálok egyre soványabbak, úgy lesznek a nõk egyre elégedetlenebbek önmagukkal és vesznek fel káros táplálkozási szokásokat, mivel nem, vagy csak nehezen tudnak megfelelni a társadalom és a média által diktált követelményeknek.

 

Én úgy gondolom, hogy aki nem tartozik az egészséget veszélyeztetõ kategóriába, annak nem feltétlenül kell fogynia. Persze mozogni azt lehet, és kell is. Elnézve nõtársaimat, ahogy egész életükben elégedetlenek és hajszolják az ideálisnak vélt alakot, mindig szomorúsággal tölt el. Hiszen élvezhetnék a testüket, és lehetnének boldogok, elégedettek is. Remélem, hogy a cikk hatására páran elgondolkodnak, tükörbe néznek, és megpróbálnak boldogok lenni a bõrükben!

Kovács Judit
dietetikus