Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Napozási kisokos

A cikk megjelenési deje: 2010.06.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
nap6.jpgNapozás - valamikor az egészséggel való törõdés fogalma volt, manapság igazi veszélyt jelent. De nem kell teljesen lemondani errõl az élvezetrõl, hanem megfelelõen kell védekezni.
Nyáridõben talán nincs is olyan hét vagy nap, hogy ne találkoznánk a napozással kapcsolatos jótanácsokkal. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha hozzánk is beköszönt végre a várva-várt napsütéses jóidõ...

UV-gyorstalpaló

napeges.jpgA napfény mintegy 50 százaléka látható fénybõl, 45 százaléka infravörös sugárzásból, ás 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll.

Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszûri a földfelszínt körülvevõ ózonréteg. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bõrben.

Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelõs a bõr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bõrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bõr barnaságáról és a leégésrõl is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bõrrák kifejlõdéséhez.
Az SPF a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédõfaktorra utal. Az UVA-faktor az UVA-sugárzás elleni védelem erõsségét jelenti. A fényvédõfaktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több idõt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával.


Napsugárzás - jótékony hatások
A nem túlzott napozás igenis kell az egészségnek, a lelkünknek. Köztudott a napfény közérzetünkre gyakorolt hatása - a napsütéses órák számával ellentétes arányban nagyobb számban üti fel a fejét a depresszió az északi országok lakói, pl a finnek között, mint a mediterrán népeknél. Eddigi ismeretek szerint a napsütés óvatos élvezetének kedvezõ hatása a melatonin és a D-vitamin. A melatonin fontos szerepet játszik a napszaki ritmus szabályozásában. A D-vitamin az ultraibolya B-sugárzás hatására keletkezik a bõrben, hiányában azonban károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége. Tehát a napsütésre szükségünk van. Módjával.
Íme néhány tanács és praktikus ötlet annak érdekében , hogy a napsütéses órák élvezete közben csak a jótékony hatások érvényesülhessenek:

Tanácsok:
nap1.jpgDélelõtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a tûzõ napon! Bõrünket a megfelelõ fényvédõszerrel a napozás megkezdése elõtt legalább 30 perccel kenjük be!
• Napozáskor fogyasszunk bõségesen folyadékot (vizet, gyümölcslevet 2-3 liter mennyiségben), mert a szövetek hidratálása és a vérkeringés egyensúlyához ez fontos.
• A legkönnyebb leégni városnézés, sétálás, bevásárlás, munkába menet közben, hiszen sokan ilyenkor egyáltalán nem látjuk el fényvédelemmel testünket csak arcunkat.
• Napozáskor jó, ha kerüljük az alkohol tartalmú italok fogyasztását!
• Fényvédõ ételeket fogyasszunk, melyek festék és karotin tartalmuknál fogva fokozzák a napfénytûrést! Ilyen ételek a sárga-piros gyümölcsök, zöldségek.
• Kerüljük a fûszeres ételek fogyasztását!
• Nem csak napozás közben kell védekeznünk a káros sugarak ellen! Az autók ablak üvege az UVB sugárzás 70%-át átengedi, a tengervíz 1m-es mélységben még csak a sugarak 50%-át nyeli el!
• Napozás után a hidratáló- tápláló krémek használata tanácsos, mivel a hámsejtek rugalmasságát és védekezését ezek fokozzák.
• Vizes bõrrel nem ajánlott a napozás, mert a vízcseppek apró nagyítóként mûködnek és fokozzák a napégés veszélyét.
• Csak letisztított bõrrel napozzunk! Strandolás elõtt távolítsuk el a sminkünket, mossuk le bõrünkrõl a parfümöt, és az izzadságátlót is!

Trükkök:
nap5.jpgA legtöbb napozó úgynevezett bõrben felszívódó, ami azt jelenti, hogy fürdõzés után újból át kell kenni a bõrt. Azoknak, amelyek nem szívódnak fel, illetve a víz nem mossa le a bõrrõl, sajnos épp ebbõl a tulajdonságukból adódóan lehetnek nem kívánatos hatásai: ha a krém nem képes felszívódni, akkor ezzel eltömíti a pórusokat, ezért a bõr nem tud lélegezni, így különbözõ bõrproblémákat okozhat (pl. irritáció, pattanások, gyulladások)
• Ha a napozót nedves kézzel kenjük fel, akkor kevesebb is elég belõle - a vastagon felvitt napozó nem feltétlenül védi jobban a bõrt.
• Akkor, amikor tudjuk, elkerülhetetlen számunkra a mindennapok alatt, hogy teljesen elbújjunk a nap sugarai elõl, érdemes az arcbõrünket már reggel bekenni - ha a napozót elõre belekeverjük az arckrémünkbe, akkor elég egyszer bekrémezni magunkat, és a nap folyamán az újrakrémezéskor sem kell több kencével bajlódni.

Most már Ismerjük a napozás veszélyeit, tudjuk, mikor nem lehet napra menni (kérdés, betartjuk-e). A védelem érdekében a piac ezernyi naptejet kíván - de vajon melyik a tuti? Melyiket érdemes választani?
Összeszedtünk néhány, szakemberek által is javasolt napozót, melyeket tulajdonságaik alapján nyugodt szívvel ajánlunk azoknak, akik önfeledten (és mértékkel!) szeretnék átadni magukat a napozás örömeinek:

napclinique2.jpgClinique Sun Body Cream SPF 30
A Clinique napvonal mindkét védelmet , az UVA és az UVB-t is biztosítja, sõt még többet is! A stabilizált UVA védelme hosszabb ideig tart. A regeneráló hatású összetevõk megelõzik, hogy a jelen bõrkárosodásaiból a jövõben vonalak, ráncok, barna foltok alakuljanak ki.
Ár: kb 6.900 Ft (150ml)

 

napforever.jpgAloe Sunscreen (Forever Living)
Egyedülálló és hatékony 30-as faktorú napfényszûrõ krém, melyet 100 %-osan stabilizált aloe vera gélbõl készítettek. A Forever Aloe Sunscreen megvédi a bõrt a nap UVA és UVB sugarainak káros hatásaival szemben. Segít megakadályozni a napégést. Megõrzi a fényvédõ faktort 40 perc vízben töltött idõ után is. Magas védelmet nyújt napégés ellen.
Ár: kb 4.400 Ft (118ml)

 

napilcsi.jpgILCSI Paradicsomos napozó, SPF 40
Minden bõrtípusra, gyermekeknek, napallergiás, fényérzékeny bõrre
Szelektív fényvédõ, hidratáló, tápláló
A finom textúrájú krémekben levõ számtalan vitamin, likopin, bioflavon és karotinoidok gyönyörûen barnítják a bõrt, miközben védenek a leégéstõl. Napozóinkat gyerekek, napallergiások és fényérzékenyek is használhatják. A különösen érzékeny bõrûeknek és a gyerekeknek ajánljuk a 40-es faktorral rendelkezõ, erõs védelmet biztosító krémet, míg a már lebarnult bõrûek részére pedig a 20-as faktorral rendelkezõ, közepes védelmet biztosító napozót javasoljuk.
Ár: kb 5.200 Ft (150ml)

napvichy.jpgVICHY CAPITAL SOLEIL SPF30
Világos vagy fényérzékeny bõrre gyenge napsütés esetén, vagy sötétebb bõrre a nyaralás kezdetén
UVB-védelem SPF 30: nagyon erõs védelem a leégés ellen.
UVA-védelem PPD 10: védelem a hosszantartó károsodásokkal szemben.
ÁR : kb 3.700 Ft (150ml)