Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Mit jelent az, hogy diabetikus?

A cikk megjelenési deje: 2010.10.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokszor elõfordul, hogy engem, mint dietetikust, diabetikusnak neveznek. És nem egyszer nevezik a diabeteszeseket szintén diabetikusnak.
Pedig ezek nyilvánvalóan nem egyeznek a címben is szereplõvel. Na de akkor mi is az, hogy diabetikus?

A diabetikus szó jelentése: cukorbetegeknek készült élelmiszer. Tehát nem személyrõl, személyekrõl van szó, hanem egy élelmiszercsoportról.

És miért is diabetikus egy élelmiszer? Ennek megválaszolásához elõször is a glikémiás index fogalmával kell megismerkednünk. A Súlykontroll program leírásánál olvashattok errõl, de most egy picit részletesebben elmagyarázom.


A glikémiás index az egyes élelmiszereknek a szõlõcukorhoz viszonyított vércukoremelõ képességét mutatja meg.

A könnyebb megértés miatt gondoljuk csak el, hogy megetettek valakivel egy kis szõlõcukrot. Megnézték, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben emelkedett az egyén vércukorszintje. Az itt kapott értéket 100%-nak tekintették. Majd megetettek vele valami egyebet és megnézték, hogy attól hogyan változik a vércukorszintje. Az itt kapott értéket összehasonlították a szõlõcukoréval, és megkapták, hogy ahhoz képest ez meg az, mennyire emeli a vércukorszintet.


Azt az élelmiszert, amelyik kevésbé emeli a vércukorszintet, lassan felszívódónak nevezzük. Amelyik viszont magas glikémiás indexel rendelkezik, tehát nagy a vércukoremelõ képessége, gyorsan felszívódó élelmiszernek nevezzük.

Sok olyan dolog van, ami befolyásolhatja, hogy egy-egy élelmiszer, melyik csoportba is kerül. Ha például, egy termék turmixolva, darabolva van, magasabb a glikémiás indexe, mint ugyanaz az élelmiszer, csak aprítás nélkül. Vegyünk csak egy almát és egy 100%-os almalevet. Az almalé glikémiás indexe magasabb lesz, mint az almáé, mert az emésztõenzimek számára könnyebben hozzáférhetõ formátumban van, ezáltal a benne lévõ cukor is hamarabb bejut a véráramba.

Ha egy magas szénhidráttartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztok fehérje vagy zsírtartalmú dolgot, akkor csökkenni fog a glikémiás index. Ugyanígy, ha valaminek magas a rosttartalma, szintén alacsony lesz a glikémiás indexe. Ezért nagyon fontos a teljekiõrlésû termékek, a korpa, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása. Ezeknek, mind magas a rosttartalma.


És mitõl diabetikus a diabetikus?
Attól, hogy a termék glikémiás indexe alacsonyabb, mint az ugyanolyan termékéé, ami nem diabetikus. Ezt általában a cukor elhagyásával, a liszt kicserélésével, vagy korpa hozzáadásával érik el.

És, hogy kalóriaszegények-e? Nem. Sõt, sok esetben a kalóriatartalmuk még magasabb is, mint a nem diabetikus terméké. Nézzünk csak meg egy csokit errõl és arról a polcról. A diabetikus csoki energiatartalma jóval több, mint a normál csokié.

Összegzésként tehát elmondható, hogy egy diabetikus termék ízében vagy akár állagában nem különbözik normál társaitól, csak a szervezetre gyakorolt hatása más.

Fogyókúrákban jelentõségük nem azért lehet jelentõs, mert kalóriatartalmuk alacsonyabb, hanem mert alacsonyabb glikémiás indexüknek köszönhetõen a vércukorszintet nem ingadoztatják, sõt a normál tartományban sokáig megtartják, ezért a vércukorszint csökkenésével együtt járó éhségérzet kialakulása kevésbé vagy legalábbis késõbb jelentkezik.
Ami nem elhanyagolható szempont.


Kovács Judit
Dietetikus