Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Minden, amit illik tudnod a teákról!

A cikk megjelenési deje: 2011.03.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
teabogre.jpgA tea évezredek óta kedvelt ital, amelynek jótékony hatásairól szerencsére ma már sokat tudunk. Amikor egy filtert belerakunk a csészénkbe, mégis ritkán gondolunk arra, hogy azok az apró tealevelek, milyen hosszú utat tettek meg, míg mi megvásároltuk az üzletben. Hol termesztik manapság, miben különbözik, mondjuk egy rooibos és egy fehér tea. Jól hangzó nevek, de mi van mögöttük?

 
Egy elõzõ cikkemben már foglalkoztam a teával. Akkor arra kerestem a választ, hogy a tea, a kávé vagy az energiaital egészségesebb, milyen hatásaik vannak, miben különböznek. Most a tea fajtáival is megismerkedünk picit közelebbrõl, hogy a polc elõtt állva, mint tudatos vásárló választhassuk a nekünk legjobban megfelelõt.
 
 

Mi is a tea?


Teának nevezzük a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleibõl vagy rügyeibõl készülõ fõzet, valamint a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fûszerek vagy gyümölcsök fõzetét.


Manapság a legnagyobb teaültetvények Kínában, Indiában, Japánban, Nepálban, Sri Lankán vannak. Talán kevésbé ismert, mint teatermelõ vidék, de Ausztráliában is sok teát termesztenek.
A teanövények lényegében fák, amiket rendszeresen visszametszenek, hogy a levelek leszedése egyszerûbb legyen, így nem is engedik 1-1,5 méternél magasabbra nõni õket. A fentebb említett két fajta teanövény között csak a levelek formájában van különbség.


A tealeveleket leszedésük után kétféle módon készítik elõ a fogyasztáshoz. Az egyiket kézzel végzik, ezekbõl lesznek a drágább, finomabb teák, a másikat pedig gépek segítségével, ezek a tealevelek kerülnek majd a filterekbe.


A tea feldolgozása során számos folyamaton megy keresztül. Leszedése után eltávolítják a levelekbõl a nedvesség nagy részét. Ezt légyegében levegõn végzett fonnyasztással érik el. Ezután a sodrás következik, majd erjesztik, és végül szárítják.

 

A tea neve


novenytea.jpgA teákat vagy a színükrõl, vagy a termesztésének a helyérõl nevezik el (Darjeeling, Ceylon).
A tealevelek az erjesztés során feketés árnyalatot kapnak, ettõl hívjuk ezeket a teákat fekete teáknak. Azok a teák, amik nem esnek át az erjesztés folyamatán, zöld tea néven kerülnek majd a boltok polcaira.


A manapság egyre kedveltebb fehér teához a teacserje legfiatalabb leveleit használják. Ezekben még a zöld teánál is magasabb lesz a jótékony anyagok aránya.

Nálunk talán még kettõ olyan teafajta van, ami fekete tea alapon készül, és nagyon kedvelt. Az egyik a chai tea, ami különbözõ fûszereket is tartalmaz. A másik pedig az earl grey, amiben a fekete tealeveleket bergamon olajjal ízesítik.

 

Szokások
gesa.jpgA teafogyasztás hosszú idõre nyúlik vissza, így nem is meglepõ, hogy rengeteg szokás tartozik hozzá. Ha arra gondolunk, hogy a filtert sem mindegy, meddig áztatjuk a forró vízben, akkor talán megértjük, hogy egy-két apró változtatás elronthatja a tea ízét, zamatát. Ezért is tartozott mindig hozzá egy „szertartás", ahol a teából a hozzáértõk kihozták az igazi értékeit.

 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tealevelekbõl készült teáknak élénkítõ hatásuk van, ezért gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása. A hosszú áztatás következtében, a tea tetejére kiülhet egy olajos rétegnek tûnõ hártya, ami a tea csersavtartalma. Ne áztassuk a filtert túl sokáig, hiszen a csersav meggátolja a vasfelszívódást.


Tartsuk be az ajánlott áztatási idõket, és a gyógynövényekbõl készült teákat ne forrázzuk le, csak meleg vizet használjunk, így jobban megõrizhetjük a hasznos összetevõit.
Válasszunk minõségi teákat, és ne nyomjuk el feleslegesen cukorral a tea természetes aromáit.


Kovács Judit
dietetikus