Egy elõzõ cikkemben már foglalkoztam a teával. Akkor arra kerestem a választ, hogy a tea, a kávé vagy az energiaital egészségesebb, milyen hatásaik vannak, miben különböznek. Most a tea fajtáival is megismerkedünk picit közelebbrõl, hogy a polc elõtt állva, mint tudatos vásárló választhassuk a nekünk legjobban megfelelõt.
Mi is a tea?
Teának nevezzük a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleibõl vagy rügyeibõl készülõ fõzet, valamint a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fûszerek vagy gyümölcsök fõzetét.
Manapság a legnagyobb teaültetvények Kínában, Indiában, Japánban, Nepálban, Sri Lankán vannak. Talán kevésbé ismert, mint teatermelõ vidék, de Ausztráliában is sok teát termesztenek.
A teanövények lényegében fák, amiket rendszeresen visszametszenek, hogy a levelek leszedése egyszerûbb legyen, így nem is engedik 1-1,5 méternél magasabbra nõni õket. A fentebb említett két fajta teanövény között csak a levelek formájában van különbség.
A tealeveleket leszedésük után kétféle módon készítik elõ a fogyasztáshoz. Az egyiket kézzel végzik, ezekbõl lesznek a drágább, finomabb teák, a másikat pedig gépek segítségével, ezek a tealevelek kerülnek majd a filterekbe.
A tea feldolgozása során számos folyamaton megy keresztül. Leszedése után eltávolítják a levelekbõl a nedvesség nagy részét. Ezt légyegében levegõn végzett fonnyasztással érik el. Ezután a sodrás következik, majd erjesztik, és végül szárítják.
A tea neve
A teákat vagy a színükrõl, vagy a termesztésének a helyérõl nevezik el (Darjeeling, Ceylon).
A tealevelek az erjesztés során feketés árnyalatot kapnak, ettõl hívjuk ezeket a teákat fekete teáknak. Azok a teák, amik nem esnek át az erjesztés folyamatán, zöld tea néven kerülnek majd a boltok polcaira.
A manapság egyre kedveltebb fehér teához a teacserje legfiatalabb leveleit használják. Ezekben még a zöld teánál is magasabb lesz a jótékony anyagok aránya.
Nálunk talán még kettõ olyan teafajta van, ami fekete tea alapon készül, és nagyon kedvelt. Az egyik a chai tea, ami különbözõ fûszereket is tartalmaz. A másik pedig az earl grey, amiben a fekete tealeveleket bergamon olajjal ízesítik.
Szokások
A teafogyasztás hosszú idõre nyúlik vissza, így nem is meglepõ, hogy rengeteg szokás tartozik hozzá. Ha arra gondolunk, hogy a filtert sem mindegy, meddig áztatjuk a forró vízben, akkor talán megértjük, hogy egy-két apró változtatás elronthatja a tea ízét, zamatát. Ezért is tartozott mindig hozzá egy „szertartás", ahol a teából a hozzáértõk kihozták az igazi értékeit.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tealevelekbõl készült teáknak élénkítõ hatásuk van, ezért gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása. A hosszú áztatás következtében, a tea tetejére kiülhet egy olajos rétegnek tûnõ hártya, ami a tea csersavtartalma. Ne áztassuk a filtert túl sokáig, hiszen a csersav meggátolja a vasfelszívódást.
Tartsuk be az ajánlott áztatási idõket, és a gyógynövényekbõl készült teákat ne forrázzuk le, csak meleg vizet használjunk, így jobban megõrizhetjük a hasznos összetevõit.
Válasszunk minõségi teákat, és ne nyomjuk el feleslegesen cukorral a tea természetes aromáit.
Kovács Judit
dietetikus