Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Mikuláscsomag csoki nélkül

A cikk megjelenési deje: 2010.12.02. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

zsak.jpgA december közeledtével az áruházak polcain megjelennek a csoki mikulások hadai. De jó-e, ha ismerõseinket, barátainkat, gyermekeinket csokival, cukorkával lepjük meg? Milyen más kreatív, egészséges ajándékötletek léteznek még? Hogyan kerüljük ki a csokoládék felhalmozódását ilyen tájban a csokis fiókban?

 

pluss.jpgA legegyszerûbb megoldás, ha csoki és cukorka helyett valamilyen ajándéktárggyal lepjük meg szeretteinket. Lehet ez egy- egy jópofa figura (plüss, kerámia), vagy olyan praktikus tárgy, amirõl úgy gondoljuk, biztosan hasznát venné az ajándékozott. Lehet ez egy konyhai tárgy, egy új ruhadarab, egy mozijegy stb. Gyermeknek vehetünk játékot, könyvet, programjegyet, ruhadarabot. Nagyon széles a paletta, valahogy mégis mindig háttérbe szorulnak ezek a megoldások, és inkább egy tábla csoki mellett döntünk, pedig egy gyermek esetében sok olyan forrással kell számolnunk, ahonnan édességet kaphat, így együttesen már kellõen nagy mennyiséget adhat ki a kapott csokoládék, cukorkák tömege.

 

Érdemes összefogni a barátokkal, rokonokkal, és együtt ajándékozni valamilyen tárgyat. Így vehetünk nagyobb értékû dolgot is. Gyerekeknél sem a legjobb megoldás, ha az iskolába, netán oviba is édességet hoz a mikulás, aztán a nagyitól is azt kap, a rokonoktól is, ráadásul még a szülõk is azzal lepik meg. Gondoljunk bele, ez mekkora mennyiség, és sajnos, legtöbbször nem is a legjobb minõségûek.


 

Ha van egy pici idõnk és egy csöppnyi kreativitásunk, készíthetünk saját kezûleg adventi naptárat. A napi meglepetésnek nem feltétlenül kell édességnek lennie, tehetünk bele szép idézeteket, mesét, feladatokat (pl.: írj mesét, keresd meg a meglepit stb.), magvakat, aszalt gyümölcsöket, és persze azért néhány darab jó minõségû csokoládé is belefér.


 

magok.jpgHa mégis hagyományos, zacskós megoldást választjuk, akkor sem kell feltétlenül megmaradnunk a zizi, mikulás csoki összeállításnál. Nyugodtan rakjunk a zsákba gyümölcsöt (mandarint, narancsot, banánt), aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat (mandulát, pisztáciát, mogyorót), esetleg diákcsemegét, de léteznek már ízesített változatok is. Tehetünk bele finom teát, kifestõt, esetleg meglepetés kupont, amit beválthat nálunk valamilyen választott programra, vagy akár egy ölelésre.
Nagyon jól elrejthetünk a mikulászsák mélyén egy aranyos zoknit, házipapucsot, egy kesztyût vagy egy sapkát is. Készíthetünk saját kezûleg muffint, amit díszíthetünk rénszarvas, télapó figurákkal.

 


A gyerekek nagyon örülnek egy szép radírnak, tollnak, egy új tolltartónak, amit esetleg nem volt pénzünk megvenni nekik az iskolakezdésre. Egy mesefigurás füzetecske, apró hajcsat, kisautó, plüssállat is remekül elfér a zacskóban, és biztosan nagyon örülnek majd nekik a csemeték.

 


Remélem, sikerült néhány jó ötlettel hozzájárulnom az ajándékozáshoz. Kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt találhatunk az édességeken kívül is apró, olcsó, ötletes ajándékokat, amikkel ugyanolyan, vagy esetleg nagyobb sikert is aratunk, mint a megszokott ajándékokkal.
Ha idén már esetleg megvan a meglepetés, akkor jövõre is nyugodtan elraktározhatjuk ezeket az ötleteket. Csak egyet ne feledjünk: Van választási lehetõségünk! Ajándékozni jó, ezért legyünk igényesek és adjunk olyan ajándékot, amit a másik fél is szívesen használ, visel és esetleg az egészségét is szolgálja.

 


Kovács Judit
dietetikus