Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Miért nem fogyunk

A cikk megjelenési deje: 2011.04.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
miert-nem-fogyunk-cikk-v.jpgGyakran, többen tapasztaljuk, hogy a nagyobb mértékû kalória deficit és a sok edzés fõleg magasabb intenzitáson, testsúlycsökkenésünk mérséklõdését, sõt a fogyás megállását eredményezi. Gyakrabban, többen, mint az várható lenne. Abszurdum, de mégis élõ jelenség.
 
Egy nemrég kiadott tanulmány arról publikált, hogy egy 51 éves nõ elkezdett maraton futásra edzeni és mindezt egy alacsony kalória bevitelû diétával párosította. Ennek eredményeként súlya nem csökkent, sõt majdhogynem emelkedett, alapanyagcseréje pedig 30 %-kal esett vissza. Hiábavaló kínszenvedések; gondolhatnánk és már ezzel az eszmefuttatással dobnánk is a sarokba a futócipõt; de ne ezt tegyük, menjünk a dolgok végére és nézzük mi is okozhatja ezt a barátinak éppenséggel nem nevezhetõ változást.
 

A stressz faktor

Más néven kortizol. Egy hormon, melyet lényegében bármilyen stressz hatás következtében kibocsájt szervezetünk. Legyen szó a szomszéd megvadult kutyájáról, vagy egy drasztikus diétáról. A kortizolt sokan rossz hormonnak titulálják, ami nem épp jogos. Hisz egy-egy elvadult helyzetben hasznunkra lehet a jelentõsebb kortizol löket, hosszabb távon megemelkedett szintje viszont negatív hatásokat hoz magával.

 

Szeretjük a kortizolt, hisz a reggeli kortizol pulzáció segíti a zsírfelszabadulást, de állandó magas szintjét átkozhatjuk, mert közrejátszik a hasi zsír kialakulásában. Jó hatású, hisz akut emelkedése elõsegíti a memóriamûködést (ezért vésõdnek be tudatunkba életünk stresszes helyzetei), viszont krónikusan magas szintje (mely depressziósoknál gyakran elõfordul) megbénítja az emlékezetet.

 

A diétázás stressz

A diétázás stressz. És sokunk számára persze az edzés is. Épp ezért minél szélsõségesebb ez a két faktor, annál inkább számolhatunk e hormon eget rengetõ értékeivel. Kézenfekvõ jelenség, de valamiért bele sem gondolunk, nem tudunk róla. Nem tudjuk, hogy a kortizol állandóan magas szintje sok rossz dologhoz vezethet. Az egyik a vízvisszatartás, ami egész egyszerûen elfedi a zsírégetés eredményét akár hosszú ideig is. A másik, hogy hatására csökken a leptin érzékenység az agyban. Amikor ez bekövetkezik, akkor vélhetõen sok-sok minden félresiklik testünkben az anyagcserével kapcsolatban, így ez is közre játszhat a negatív folyamatokban.

 

A leptin egy hormon, amely jelzi az agynak a testzsír mennyiségét.

 

A stresszezõ diétázó

miert-nem-fogyunk-cikk-v2.jpgMég egy gátló tényezõ! A nagyon stresszes típusok, vagy a rohamdiétába kezdõ emberek, akik agyában csak az motoszkál, hogy „le kell fogynom, mégpedig azonnal", vagy azok, akik egy-egy stagnáló nap után bevetnek még egy plusz óra kardiót az amúgy is ledolgozott 6 óra torna mellé, no, õk már eleve túltermelik a kortizolt! Nekik már lehet, hogy csupán ezért is nehéz lesz! Stresszeznek lassú fogyásuk miatt és még nagyobb csatákba kezdenek, holott a megoldás lehet, hogy éppen a relaxáció lenne.

 

A fent említett tényezõk és hormonok mind-mind a zsírégetés gátját szabhatják. De a miértek talán nem is szükségesek, hanem a lényeg szem elõtt tartása, ami pedig a következõ a legtöbb ember esetében: hogy vagy a kalóriákat szorítsuk meg jobban, vagy az edzéseink mennyiségét növeljük meg kiadósabban. Mindkettõt kombinálni viszont nem szabad, hisz mindez fogyásunk belassulását, vagy egész egyszerûen megállását eredményezheti.

 

Érdekesség: egy tanulmányban kimutatták, hogy ha egy nagyon alacsony kalóriás diétát megfejelnek heti hat óra kardióval, akkor sokkal nagyobb anyagcsere sebesség csökkenés következett be, mintha csak diétáztak volna. A test érzékeli, hogy mekkora a kalóriadeficit, és ha túl nagy, nem kívánatos dolgok történnek. Épp ezért soha nem célravezetõ az épp aktuális rohamdiétát sok kardió munkával párosítani! Legfõképp azért, mert ez a szituáció (drasztikus diéta - sok edzés) több szempontból sem helytálló.
 

Forrás: www.tesztoszteron.hu