Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Méregtelenítõ turmixok

A cikk megjelenési deje: 2011.05.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
turmix.jpgA méregtelenítés tavasszal számos alkalommal kerül a középpontba, de a méreganyagok kiürüléséhez, szervezetünk tehermentesítéséhez, nem csak ekkor járulhatunk hozzá, hanem egy szimpla hétköznap is, csak jól kell megválasztanunk, hogy mit is iszunk, eszünk.

 

 

A máj és a vese, köztudomású, hogy a két legnagyobb méregtelenítésért felelõs szervünk. Mûködésük segítségével a toxikus, mérgezõ anyagoktól könnyedén megszabadulunk, észre se vesszük. De sajnos az élelmiszereink, a levegõ, a gyógyszerek, alkohol nagyon meg tudják dolgoztatni méregtelenítõ szerveinket, ezért nekik is szükségük van arra, hogy munkájukat valamilyen mértékben segítsük.

 

A máj termeli az epét is, ami a zsírok bontását végzi. Ahhoz, hogy ne erõltessük a máj epetermelését (hogy a méregtelenítésre tudjon koncentrálni) zsírszegény étrend javasolt. Süssük ételeinket teflonserpenyõben, vagy pároljunk, így alig van szükség olaj felhasználására. Válasszunk zsírszegény húsrészeket, és óvatosan bánjunk az olajos magvakkal is!

 

A vese munkáját elsõsorban nagy mennyiségû folyadék fogyasztásával segíthetjük. A nagy mennyiségû folyadék gyorsan átjut a szervezeten, a vesének sincs oka visszaszívásra, tartalékolásra, így nagy mennyiségû káros anyagot tud átengedni a vizelettel a külvilág felé.

 

Az elõbbiekbõl világosan látszik, hogy a méregtelítés legfõbb lépcsõi, a zsírszegény, könnyû étrend és a nagy mennyiségû folyadék fogyasztása. De milyen hosszan kell ezt folytatnunk, hogy hatásos legyen? A narancsbõr köztudottan a felhalmozódott méreganyagok miatt alakul ki. Méregtelenítéssel ez a probléma is enyhíthetõ, megszûntethetõ.

 

Viszont, ha ilyen grandiózus terveink vannak, akkor hosszabb távon kell gondolkodnunk, hetekben, hónapokban, viszont ha beérjük, csak egy jólesõ tisztulással, energiával telítõdéssel, akkor elég egy nap is. Nem is szükséges feltétlenül külön napot terveznünk méregtelenítõ italokkal, ételekkel, nyugodtan tervezzük bele ezt étrendünkbe, hosszú távon így is sokat nyerünk vele!

 


Méregtelenítõ összetevõk:


Méregtelenítéshez nagyon jól használhatók azok az élelmiszerek, amelyek vízhajtó tulajdonsággal rendelkeznek.
Ilyen a csalán például, amibõl kiváló csalánteát készíthetünk. Ez lehet nyáron egy kevés citrommal, egy nyári jeges tea része is. De lehet gyümölcsturmixok része, alapja is.

 

A cayenne bors szintén remek része lehet egy karakánabb ízvilágú gyümölcs, vagy inkább zöldségturmixnak, mivel megemeli a testhõmérsékletet, fokozva ezzel az anyacserét és a méregtelenítést.

 

turmix2.jpgAz alma szintén nagyon jó vízhajtó, az articsóka pedig segíti az emésztést. A citrom magas C-vitamin tartalma hatékony antioxidáns, miközben jó hatással van az emésztésre is.


A görögdinnye hihetetlenül magas víztartalma került be e sorok közé, hiszen ki ne szeretné ezt a lédús gyümölcsöt. Fogyasztásával hatalmas mennyiségû folyadék kerül a szervezetbe, ami aztán vízhajtó összetevõinek köszönhetõen hamar távozik is szervezetbõl, magával mosva minden salakanyagot a szervezetbõl.

 

A petrezselyem szinte naponta használt ízesítõnk, és valószínûleg eddig nem is tudták róla, hogy kitûnõen tisztítja a szervezet, megakadályozza a baktériumok elszaporodását, fiatalító, gyulladásgátló.

 

Én hihetetlenül kedvelem az úgynevezett bogyós gyümölcsöket is, hiszen magas bennük az antioxidáns tartalom, ami a betegségek megelõzésének egyik alapköve. Vízhajtó hatásuk szintén nagyon kifejezett.

 

Recept:


1.
Paradicsom (rákmegelõzõ)
Zeller (étvágycsökkentõ)
Petrezselyem
Pici cayenne bors

 

2.
alma
eper
áfonya
csalán tea


 

Az összetvõket turmixold össze, és már kész is a finom, egészséges ital! Az összetevõk arányát szabadon változtathatod, attól függõen, milyen ízeket szeretsz jobban.

 

Kovács Judit
dietetikus