Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Megvédenek-e a csírák a ráktól?

A cikk megjelenési deje: 2011.01.28. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
csira_1.jpgMit tudtál eddig a csírákról?
1. Biztos egészségesek, mert nagyon bizarr külsejük van.
2. Zöldek, és ez a növények fejlõdési állapotai közül az egyik.

Vagy már meg is kóstoltad? Akkor már biztosan kiemelkedtél a nagy magyar átlag tömegébõl, hiszen a legtöbben még mindig „nyúlkajának" kiáltják ki az egyik legegészségesebb táplálékunkat. Lehet, hogy a ráktól is megvédhet minket?

 


ujj es a csira.jpgMár 500 évvel ezelõtt is tudomása volt az akkor élt embereknek a csírák jótékony tulajdonságairól. Ez nem is csoda, ha elképzeljük, hogy egy centiméter nagyságú növénykébe belefér akár egy többméteres gabona összes részének teljes hatóanyagtartalma, ráadásul még nagyobb mértékben, mint amennyit a kifejlett növényben valaha is mérhetnénk. Hihetetlen mennyiségû ásványi anyagot, vitamint és enzimeket tartalmaz. Az a teljes életerõ benne lakozik, amelyre a kifejlett növénynek valaha is szüksége lehet.

 

Szerencsére már a boltokban is elérhetõ többféle növény csíraváltozata. Ilyen például a brokkolicsíra, búzacsíra, retekcsíra stb. De akár otthon is csíráztathatunk, nem nehéz.


Energiatartalmuk minimális, ezért jóformán bármennyi fogyasztható belõlük, de 2-3 evõkanálnyi már elegendõ ahhoz, hogy fedezze egy felnõtt vitamin-, és ásványianyag napi szükségletét. Ezt a mennyiséget, -ha az ízét nem is szeretjük annyira-, bármikor eltüntethetjük egy szendvicsben, vagy egy rakott ételben (de ne süssük vele), és persze salátákban, legyen szó akár gyümölcsbõl vagy zöldségbõl készültrõl. Gyümölcssalátához persze nem ajánlott (de nem kizárt) hagymacsírát keverni, de például nagyon jól illik hozzá a semleges aromájú búzacsíra. Ezt akár desszertekbe is nyugodtan belekeverhetjük. El tudom képzelni egy túrókrémben, joghurtban, csokis sütiben, szinte bármiben.


A legjobb, hogy a gyerekek is szívesen elfogyasztják, és a nélkül vihetik a szendvicset az iskolába, hogy a paradicsom vagy az uborka szétáztatná a kenyeret.

 


Aki még nem kóstolta


Semmit sem szabad erõltetni, ha nem ízlik, de megkóstolni mindent meg kell, hiszen még az is kiderülhet, hogy nem is olyan rossz.


Igaz ez a csírákra is. Ha elszántuk magunkat a kóstolásra, akkor válasszunk, egy-két fajtát az áruház polcáról. Egyet tudnunk kell, mielõtt döntenénk, melyik legyen is az. A retekcsíra és a brokkolicsíra enyhén csípõs lehet azok számára, akik erre érzékenyek, a legsemlegesebb a lucernacsíra és persze a búzacsíra. Aki szereti a hagymát, annak biztosan ízleni fog a hagymacsíra is, hiszen aromája hasonló, tehát ezt se fogyasszuk a randink elõtt.

 


Egészség


csira talon.jpgA csírák a bennük lévõ vitaminokat, ásványi anyagokat könnyen felszívódó formában tartalmazzák.
A brokkolicsíra olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek megvédhetnek minket egy rákos betegség kialakulásától. Ez a vegyület megtalálható a kifejlett növényben is, de csíraként 30-50-szer magasabb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.


Ezek mellett, segítenek bennünket a tavaszi, karácsony utáni méregtelenítésben és erõsítik az immunrendszert, ami különösen fontos az influenzajárvány elején.

 

Januárra, februárra, nem is beszélve a márciusról, a boltban kapható kedvenc zöldségeink, mint az uborka, paradicsom, paprika, egyrészt nagyon drágákká válnak, ráadásul a tápanyagtartalmuk szinte nulla közeli, és még nem is beszéltünk az ízükrõl. Ebben az idõszakban, és persze ezen is kívül, sokat segíthetnek immunrendszerünk erõsítésében, szervezetünk védelmében a csírák.
Fogyasszuk egészséggel!

 

Kovács Judit
dietetikus