Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Mandula, dió, mogyoró

A cikk megjelenési deje: 2011.02.02. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
magok_1.jpgTudták, hogy 30-50 %-kal csökkenthetõ a szívroham és a szívbetegségek kockázata, ha hetente többször fogyasztunk dióféléket? Szinte hihetetlen, hogy ezek szerint a szívrohamok majdnem felét meg lehetne elõzni, ha rendszeresen fogyasztanánk belõlük.
De ne higgyük, hogy felelõtlenül eszegethetjük õket, mértéktelenül, hiszen az nagyon hamar megmutatkozna az alakon. Mennyit szabad akkor enni?

A diófélék, olajos magvak közkedvelt csemegék, de leginkább súlygyarapító tulajdonsága miatt sokszor túlságosan is ritkán fogyasztjuk. Magas zsírtartalommal rendelkeznek, de a benne található zsírsavak elengedhetetlenek az agyi fejlõdéshez, és az erek karbantartásához.

mandula_2.jpgMagas zsírtartalma miatt jól kombinálható olyan élelmiszerek mellé, amelyekbõl szeretnénk, ha szervezetünk hasznosítani tudná a benne nagy mennyiségben megtalálható zsírban oldódó vitaminokat, de az alapanyagban nincs hozzá zsiradék, amivel ezt meg tudná tenni. Ilyen étel lehet például egy gyümölcs- vagy zöldségsaláta. Ezek remek kiegészítõje lehet pár darab olajos mag. Például szórhatunk bele diót, mandulaszeleteket, fenyõmagot stb.

 

Természetesen sótlan változatot válasszunk, hiszen a magas sóbevitel megköti a szervezetben a vizet, így a méreganyagok nem tudnak kiürülni, ráadásul a rendszeres magas sóbevitel a magasvérnyomás kialakulásához is hozzájárul.

 

Az természetesen igaz, hogy hozzájárulhat az elhízás kialakulásához, úgyhogy csínján bánjunk vele. Ne higgyük, hogy egy marék mogyoróban kevés kalória van, hiszen 100 grammban több mint 600 kcal található, pedig ez a mennyiség is csak egy félzacskónyi.


salata dioval.jpgJavasolt bevitele hetente egy marékkal, amit belekeverhetünk salátákba, fogyaszthatjuk magvas kenyér formájában, vagy csak úgy magában. Aki hajlamos az elhízásra,, vagy csak szeretné megõrizni alakját, mindenképpen felejtse el a magvas kenyerek rendszeres fogyasztását, hiszen ezekben a tészta energiatartalmán kívül, még ott van az olajos magvak kellõen magas kalóriatartalma is, ami pedig együtt, sõt nagy mennyiségben, semmiféleképpen nem javasolható. De nem akarok senkit lebeszélni ezekrõl az egészséges eledelekrõl, csak a mértékletességre szeretnék inteni.


Mi a helyzet a pattanásokkal? Sajnos az arra hajlamosoknál az olajos magvak kiválthatnak nagyobb mértékû bõrzsírosodást, ami pattanások kialakulásához vezet. Ez akkor elõfordulhat, ha mértéktelenül nekiesünk a mogyorós zacskónak, de hetente egy marék mennyiségtõl nem lesz senki tele pattanásokkal, sõt egészségesebbé tesz, segíti a vitaminok felszívódását, zsírsavai javítják az erek állapotát, ezáltal a bõr több oxigénhez, vitaminhoz jut, így biztosan még szebb lesz.

Az olajos magvak a bennük található argininnek köszönhetõen rugalmassá teszik az érfalakat. A mogyoró képes enyhíteni a prosztata-megnagyobbodással járó tüneteket, ráadásul csökkenti a koleszterinszintet is. Ezek szerint minden 40 év fölötti férfinak ezt kellene fogyasztania? Lehet. Na és tökmagot, hiszen a tökmag jótékony hatással van a prosztata-megnagyobbodásokra.


Az olajos magvak sajnos magas kalóriatartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukat muszáj korlátoznunk, de semmiféleképpen ne hagyjuk ki õket étrendünkbõl!

 


Kovács Judit
dietetikus