Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Lekvár, dzsem ötletesen

A cikk megjelenési deje: 2013.06.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
lekvar.JPGEgyre több a friss,idénygyümölcs a piaci standokon, a szerencsésebbek pedig állandó programként szedegetik a kertjükben a bokrokról, fákról a gyümölcshegyeket.
Jó lenne, ha nem csak most, de télen is élvezhetnénk a finom gyümölcsök aromáit. Mit tehetünk?

Unod már a hagyományos baracklekvárt, szeretnél idén valami izgalmasat, érdekeset alkotni? Akkor próbáld ki a következõ pár receptet! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek a cukrozott társaiknál, de ízesek, különlegesek, és ajándéknak is kiválóak.
Tegyük kisebb üvegcsékbe, így ha nem is esszük meg rögtön, jobban eláll, miután felbontottuk. Az üvegeket jól fertõtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, lehûtjük, és ebbe rakjuk a kész gyümölcskészítményt.

 

Édesítés:


Édesítésre legtöbbször fruktózt (gyümölcscukor),xilitet vagy eritritolt szoktam használni ebben az esetben, de nyugodtan eltehetjük édesítõszerrel is. Édesítõszereken általában fel van tüntetve, hogy mennyi adag felel meg belõle egy adott mennyiségû cukornak.

 

 

Almás- fahéjas dzsem


Válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítõanyagot kelljen használni.
Az almát sok esetben sárgabarackkal is szoktam keverni, így ellensúlyozom a barack édességét, és az alma semlegesebb ízét.
A fahéj, mint tudjuk, remek az almával vegyítve.

 

Készítése:
Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tûzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk. De ne édesítsük túl. Tegyük bele az õrölt fahéjat. Annyit, hogy az ízén erõteljesen érzõdjön. Dzsemfix-el 2 percig forraljuk, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még fahéj rúddarabkákat is. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat. Kössünk hozzá szalaggal 1 darab fahéjrudat, így akár karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.

 

 

 

Szilvás- rumos- vaníliás


A gyümölcsöket dzsemek esetében is, nyugodtam keverhetjük kis mennyiségû alkohollal, feltéve persze, hogy belõle csak felnõttek fognak eszegetni.
A szilvához rumot választottam ez esetben, de tehetünk mandulalikõrt, vagy más gyümölcsök mellé narancslikõrt is. Például fenomenális párosítás, ha narancsból készítünk dzsemet, reszeljük bele a narancs héját is, így az íze sokkal intenzívebb lesz, és öntsünk bele egy pár csepp narancslikõrt is, így finom, pikáns ízvilágot kapunk. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz.
A narancsos változatot persze télen tudjuk csak megcsinálni, így nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

 

Készítése:
Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel fõni. Ugyanúgy, mint az elõbb, dzsemfix-el készítsük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tûzrõl, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe.

 

 

Kovács Judit
dietetikus