Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Leggyakoribb allergének

A cikk megjelenési deje: 2013.05.07. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
allergenek.jpgManapság talán nincs olyan, vagy csak kevés család van, ahol ne lenne legalább egy allergiás. Lehet az allergiát kiváltó anyag pollen, állatszõr, vagy élelmiszer, de mindegyikre igaz, hogy egyre többen szenvednek tõlük.
 
Ebben a cikkben elsõsorban az élelmiszer-allergiákat járom körül. Leggyakoribb allergének, vagyis allergiát kiváltó anyagok, a földimogyoró, a tej, a tojás, a hal, a kagyló, a diófélék és a szója. Több féle tünettel járhatnak, mint a bõrtünet,vagy légzõszervi panaszok. Bizonyításuk még ma is sokszor nehézkes. Ha gyanakodunk, hogy valamely étel okozza panaszainkat, javaslom, hogy kezdjük el írni egy füzetbe, hogy mit ettünk, az milyen összetevõket tartalmazott, és mikor, milyen intenzitással tapasztaltunk valamilyen panaszt, allergiás reakciót. Ha egy ilyen összeállítással fordulunk orvoshoz, megkönnyítjük a diagnózis felállítását, és a megfelelõ terápia kiválasztását is. Sajnos, ha bebizonyosodik az allergia, el kell hagynunk azon alapanyagot, mely kiváltotta panaszainkat.

Sajnos az allergia a gyerekeket sem kíméli. Egy 2001-es vizsgált eredményei azt mutatták, hogy a 3 év alattiak között 2,1%-ban diagnosztizáltak tehéntej-, 1,4%-ban szója-, és 2,4%-ban tojásallergiát. És a betegszám csak növekszik.
De mi is a táplálékallergia? A táplálékokra adott immunmediált (immunválaszt kiváltó) reakciókat táplálékallergiának, míg a táplálékokra adott nem immunmediált kórképeket intoleranciának nevezzük. A táplálékallergiánál a szervezet kóros reakciója felelõs a tünetekért. Jelenleg kb. 170 féle táplálékallergiát írtak le. Néhány típus, pl. a tejfehérje allergia gyermekkorban kinõhetõ, mások sajnos élethosszig tartanak.Megelõzés:
Az öröklõdést befolyásolni sajnos nem tudjuk, de a környezeti tényezõkön változtathatunk. Érdemes már terhesség alatt kerülni háziállatokat. A baba szobájában ne legyen cserepes virág, tollpárna, plüss játék, amit nem tisztítunk gyakran. A dohányzás kerülését nem lehet eléggé hangsúlyozni. Azt, hogy már a terhesség alatt az anyuka tej-, vagy tojásmentes étrenden éljen, semmilyen kutatás nem indokolja. A hosszabb idejû, de legalább 4-6 hónapig tartó anyatejjel való szoptatás segít megelõzni az allergiák kialakulását a késõbbiekben babánál. Az allergéneket 1 éves kor elõtt nem javasolt bevezetni a baba étrendjébe (csoki!!!).

 

 

Tünetek:
A tejfehérje allergia legtöbbször már csecsemõkorban kiderül. Az anya nagy mennyiségû tejtermék fogyasztása után, vagy a babánál a tejtermékek bevezetésekor, az addig jó kedélyû csecsemõ esetben azt tapasztaljuk, hogy sírós lesz, fáj a hasa, a széklete hígabbá válik, akár véres lehet, a bõrén ekcéma jelentkezhet, súlyfejlõdése lelassulhat, leállhat. Az alapanyagokat pár nap különbséggel, egyesével vezessük be a babánál, hogy azonnal észrevegyük, ha bármelyik panaszt okoz. A legtöbben ételallergia kapcsán csalánkiütéssel jelentkeznek a rendelõkben. Ezek nem mindig jelentenek allergiát, lehet, hogy csak fertõzés álla háttérben, de ha többször elõfordul, forduljunk orvoshoz, írjunk étkezési naplót, amibe vezetjük az allergiás reakció pontos idejét, idõtartamát is.

 

 

Tejfehérjét tartalmaznak a következõ termékek, anyagok:
- tej, tejpor
- tejszín
- tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró
- vaj
- író
- savó, savópor, citopánpor
- margarin (ha tejjel, tejporral, savóval készült)
- kazein, kazeinát
- tejsavó alapú édesítõszer
Helyettesíthetõ: szójatej, zabtej, rizstej, kókusztej, kókusztejpor, tofu, szójajoghurt, Liga margarin stb. Érdemes kalciumpótlásra gondolni!

 

 

Szója és szójaeredetû készítmények:
- szójabab
- szójaliszt
- szójafehérje izolátum
- szójatej
- szójatúró (tofu)
- szójaszósz
- szójalecitin (E322)

 


Tojás és tojáseredetû készítmények:
- tojás (friss, lé)
- tojáspor
- tojás sárgája
- tojás fehérje
- tojás albumin
- tojás lecitin
- ovalbumin
- konalbumin
- ovomukid
- lizozim
- levitin
- vitellin
- ovovitellin
- ovogloulin

 


Ha táplálékallergiánk van, akkor az itt említett alapanyagokat kerüljük, és akkor valószínûsíthetõ hogy nem lesznek panaszaink.

 


Kovács Judit
dietetikus