Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Le a narancsbõrrel!

A cikk megjelenési deje: 2010.05.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
narancsbor240.jpgSajnos egyre többen tudjuk, mi a narancsbõr. Már a fiatal, normál testsúlyú lányok is egyre többször szenvednek tõle.
Ha Te még nem ismered, azon szerencsések táborába tartozol, akik még meg tudják elõzni a kialakulását. Akinél már kialakult, nehéz küzdelemre számíthat.
Összeszedtük a négy leghatékonyabb módszert, amivel csapást mérhetsz a narancsbõrre!
Harcra fel!

 

Mi is a narancsbõr (cellulit)?

A bõr alatti szövetek struktúrájának megváltozása miatt jön létre. A zsír felhalmozódik a bõr alatti kötõszövetekben, a kötõszövetek rugalmassága csökken, bõrünkön megjelennek a domborulatok és hullámok.

 

Kinél alakul ki?

Bárkinél. Mint ahogy a bevezetõben is írtuk, a testsúly nem feltétlenül játszik meghatározó szerepet, bár a túlsúlyosaknál gyakrabban elõfordulhat.

 

Kialakulását meghatározó tényezõkcellulit2.jpg:

- hormonok (a nõi ösztrogén hormon fellazítja a kötõszövetet)
- az öröklött hajlam
- nikotin
- túlzott kávéfogyasztás
- rendszeres alkoholfogyasztás
- helytelen étkezési szokások (energiában és zsírban dús táplálkozás)
- vitaminhiány (a kötõszövet ekkor is veszít rugalmasságából)
- renyhe, rendszertelen emésztés
- gyakori súlyingadozás (a folyamatos súlyvesztés/súlygyarapodás gyengíti a kötõszövetet)
- ülõ foglalkozás
- mozgáshiány
- arra hajlamosaknál a terhesség a cellulitképzõdést kiválthatja

 


Teendõk a cellulit legyõzéséhez

Sajnos nincs csodamódszer, bizony keményen bele kell nyúljunk az esetleges rossz életmódunkba. Rossz berögzõdéseinket ki kell irtani, és rendszeresen kell foglalkoznunk a megfelelõ technikákkal. Csak hosszútávú változtatásokkal tudjuk a kialakult narancsbõrt megszüntetni, vagy kialakulását megelõzni.

 

Elsõ csapás a narancsbõrre:
Rendszeres mozgás bevezetése.

Az izmok mozgása elindítja az egyébként pangó nyirokkeringést, ezzel segítjük szervezetünk egészséges, méregtelenítõ mûködését. A mozgáshoz, izommûködéshez szükséges energiát a szénhidrát raktárak kiürülése után a felhalmozódott zsírsejtekbõl felszabaduló zsírok elégetésével fedezi a szervezet. A mozgásban jártas szakemberek vagy napi 30-60 percet, vagy heti 4-6x-i 1,5 órás mozgást javasolnak. Ez bármilyen mozgás lehet, amit szeretünk végezni: tempós gyaloglás, kocogás, futás, úszás, stb.

 

Második csapás a narancsbõrre:
Egészséges táplálkozás, életmód kialakítása.

1) hagyjuk el a dohányzást
2) álljunk meg napi 1 csésze kávénál
3) ne fogyasszunk tömény italokat, sört (vörösbort a nõk napi 1 dl mennyiségben fogyaszthatnak, ez szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti). Ha füstös, alkohollal terhelt buliban vettünk részt, másnap igyekezzünk kompenzálni azt (pl. egy gyümölcsnappal)
cellulit_eat.jpg4) kis adagokban, gyakran együnk, alaposan megrágva az ételt (napi 4-6x étkezzünk)
5) igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot. Ügyeljünk az alacsony nátriumtartalomra, lehetõleg szénsavmentes italokat válasszunk (ásványvíz, tea, lúgos víz)
6) amennyire lehetséges tartózkodni kell a magas zsírtartalmú tejtermékektõl (sajtok, tejszín, krémtúrók stb.), csökkentve a zsíros húsok, fûszerek, édességek fogyasztását is
7) fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiõrlésû gabonafélét, hüvelyest, hidegen sajtolt olajat - ez utóbbit kis mennyiségben
8) ügyeljünk arra, hogy szervezetünk ne kerüljön vitaminhiányos állapotba. A vitaminok pótlását elsõsorban természetes, idényjellegû (vagy mirelit) élelmiszerek fogyasztásával érjük el
9) amennyire lehetséges kerüljük az adalékanyagokkal készült élelmiszereket, kényelmi termékeket, ha tehetjük, részesítsük elõnyben a biotermékeket, vagy alakítsunk ki magunk konyhakertet
10) rendezzük bélmûködésünket rost dús táplálkozással
11) közelítsünk ideális testsúlyunk felé

 

Betartásukkal kiiktatjuk a narancsbõr keletkezéséért felelõs faktorokat.

 

Harmadik csapás a narancsbõrre:
Iktassunk be rendszeresen gyümölcsnapokat.

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy idõrõl-idõre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésû napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe, és tehermentesítjük emésztõrendszerünket. Minden gyümölcsnap célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban, ezzel segítve a zsírok ürülését, a kötõszövet helyreállítását.

 

Negyedik csapás a narancsbõrre:cellulite3.jpg
Tartsuk karban bõrünket, õrizzük meg rugalmasságát!

1) minden nap ajánlott a hideg-meleg váltott zuhany alkalmazása
2) járjunk rendszeresen szaunába (szív- és érrendszeri, visszeres panaszok, magas vérnyomás esetén ez a módszer nem ajánlott)
3) ne hagyjuk ki a rendszeres masszázst (megfelelõ kefével, esetleg illóolajjal vagy krémmel végezzük)

 

A hideg-meleg váltott zuhany hatására a pólusok, véredények hirtelen kitágulnak és összeszûkülnek. Emiatt rugalmasságukat edzünk, így a kötõszövet feszes marad.
Szaunázáskor, hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hûtésrõl, mely során méreganyagok távoznak a bõrön keresztül a szervezetbõl. Ezen kívül a zuhanynál leírt módon tágulnak a pólusok, véredények, melyek a szauna utáni hideg zuhanytól villámgyorsan újra összehúzódnak. A gõz ezen kívül fellazítja a bõrt, az elhalt sejtek így leválnak, majd lemosódnak.

 Ha a leírtakat betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk bõrünk egészségéért, és a narancsbõr leküzdéséért! :-)