Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Könyvajánló

A cikk megjelenési deje: 2012.10.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
bor.jpgA fitness és személyi edzés alapjai - Alexandra ajánlásával!

 

Tánczos Zoltán
egyetemi óraadó tanár, gyakorlatvezetõ
Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF)

gyógytestnevelõ tanár SE-TSK (TF)
testnevelés szakos tanár és rekreáció-szervezõ ELTE-PPK
okleveles személyi edzõ

Ez a könyv egyrészt a korszerû fitneszgépek- és eszközök használatának teljes körû, részletes leírását tárgyalja. A szakszerû használási útmutatás és edzésmódszertani ismeretek mellett megismerheti, hogy pontosan milyen izmok vesznek részt egy adott mozgás kivitelezésében. Megtudhatja, hogyan lehet ezeket az izmokat helyesen és eredményesen erõsíteni vagy éppen nyújtani. Ezen felül arra is választ kap, hogy milyen mozgásterápiás célok megvalósítására alkalmas egy adott fitneszeszköz, valamint az esetleges veszélyekrõl és ellenjavallt esetekrõl is informálódhat.

A sportmozgás, a fitnesz azonban nem „csodaszer". Szakszerû irányítás, a személyi edzõ irányítása nélkül gyakran eredménytelen, sõt bizonyos esetekben még ártalmas is lehet.
Hiszen úszni sem úgy tanulunk meg, hogy rögtön fejest ugrunk a mély vízbe, aztán majd lesz valahogyan... Ez alól a fitnesz sem kivétel. A magas szinten képzett edzõ szerepe ezért kiemelkedõ fontosságú, legyen szó tehát bármilyen edzésrõl. A könyv másrészt ezekre a feladatokra és ismeretekre tér ki.

Kinek is szól ez a könyv? Az írásmû elsõsorban a sportszakmai közönség számára készült: a felsõoktatásban résztvevõ leendõ, és a végzett testnevelõ tanároknak, gyógytestnevelõ tanároknak, gyógytornászoknak és rekreációs szakembereknek az ismereteinek gazdagítására. A személyi edzõ szaktanfolyamok hallgatói számára összefoglaló, rendszerezõ alaptankönyvül szolgál.

Azok számára is bátran ajánlom ezt a könyvet, akik évek óta rendszeresen járnak edzõterembe, és szeretnék ismereteiket kiszélesíteni, még mélyebben megismerkedni a fitnesszel és a mozgásterápiával.

Személyi edzõi munkám során magam is gyakran találkozom olyan emberekkel is, akik különféle betegségük ellenére aktív, sportos és teljes életet élnek. Mindez megfelelõ tárgyi és személyi feltételek mellett lehetséges, és egyben követendõ példa.
Gyakori probléma az ízületek, fõként a térd, váll, és csípõ elváltozásai, amelyek elõvigyázatos, körültekintõ edzésmunkát igényelnek. Továbbá igen jellemzõ az elhízásban szenvedõk, a szív- és érrendszeri megbetegedéssel, illetve különféle gerincproblémákkal küszködõk magas száma is, akiknek a szakszerûen irányított mozgásterápia megoldást, és akár a teljes gyógyulást is jelentheti.

A fitnesz tehát erõfejlesztésen és a testünk formálásán kívül az egészségünk megóvására és helyreállítására is egyaránt kiválóan alkalmas, melyet egy életen át mûvelni kell!