Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Ízesíts joghurtot házilag!

A cikk megjelenési deje: 2013.01.15. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

joghurt_2.jpgA joghurtot a legtöbben szeretjük. Jól tesszük, mert nagyon egészséges, viszont az ízesített változatokban, a megfelelõ íz élmény elérése érdekében a cégek számos mesterséget-anyagot adnak a termékekhez. Hogy ezt kikerüljük, vehetünk natúr termékeket, viszont ezt nem mindenki szereti. Fõleg a gyerekek fogadják el nehezen a natúr változatot. A cikkben ízesítési ötleteket, tippeket olvashatnak, amik a pacienseim között is nagy sikert arattak.

 

A joghurt a sajt után a második legkedveltebb tejtermék. Persze a tejen kívül.
Hogyan készül?
Magas zsírtartalmú tejet besûrûsítenek, majd beoltják megfelelõ baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával, és alvasztással elkészítik a joghurtot. Minden tejbõl az Acidophilus nevû baktérium varázsol joghurtot. Ez a baktérium tejsavat képez, megsavanyítja a tejet, másfelõl pedig megakadályozza a tejben a káros baktériumok elszaporodását.
Az élõ joghurtkultúrával beoltott joghurt regenerálja a bélflórát, segíti az emésztést.
A joghurt szó török eredetû. Hogy hogyan találtak rá anno erre a finomságra, azt számos legenda övezi. A legnépszerûbbek, hogy a kaukázusi Elbrusz-hegységben készült az elsõ joghurt, de olvashatunk arról is, hogy titkos receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak. S állítólag a rettegett mongol Dzsingisz kán is ludas a dologban, már amennyire éppen vele akart kitolni az egyik követe bosszúból, és víz helyett tejet öntött a kulacsába, hogy aztán rákenje a dolgot az éppen meghódított falu népére. A tej megsavanyodott, joghurttá vált, és valószínûleg ízlett a hadúrnak, mert nem jegyeztek fel különösebb vérengzést az incidens kapcsán.

 

Otthon is készíthetünk joghurtot, ehhez nem kell mást tennünk, mint beszereznünk magas zsírtartalmú tejet (min. 3,5%-ost) és natúr élõflórás, rövid eltarthatósági idejû joghurtot. 1 liter tejet 20-25 percig forraljunk, majd 40-50 fokig hûtsünk le. Ekkor adjunk hozzá 2-3 evõkanál élõflórás joghurtot. Ezután tegyük 35-40 fokos helyre (ez nyáron nem nehéz, télen sütõbe vagy fûtõtestre helyezzük) 4-6 órára. Ekkor már éreznünk kell a savanykás ízt.

 

Ízesítési javaslatok:

 

Függetlenül attól, hogy vettük, vagy mi készítettük a natúr joghurtot számos természetes ízesítési mód áll rendelkezésünkre.

 

Ananászos- kókuszos joghurt

 

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
- 1, 1,5 karika friss ananász
- 1 ek. kókuszreszelék
- igény szerint xilit
- natúr joghurt

 

Elkészítés:
A natúr joghurtot öntsük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Turmixoljuk össze. Csak akkor édesítsünk, ha az elsõ kóstolás után mindenképpen szükségesnek tartjuk.

 

Gyömbéres-citromos joghurt

 

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
- 0,5 cm friss gyömbér reszelve, vagy 1 kiskanál gyömbérpor
- 1 ek. frissem facsart citromlé
- igény szerint xilit
- natúr joghurt

 

Elkészítés:
Hasonlóan az elõzõhöz.

 

Aki éppen nem fogyókúrázik, vagy emésztési problémákkal küzd, azoknak ajánlom:

Aszalt szilvás-zabpelyhes joghurt

 

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
- 2-3 db aszalt szilva
- õrölt fahéj
- 1 ek. zabpehely vagy zabkorpa
- natúr joghurt

 

Elkészítés:
Az elõzõekhez hasonlóan.

 

Az aszalt szilva, a zabpehely vagy zabkorpa és a joghurt is segíti az emésztést. Különösen ajánlott székrekedéssel küzdõknek.

 

Narancsos- vaníliás

 

Hozzávalók 2 dl joghurthoz:
- 2 gerezd narancs
- ¼ rúd vanília (kaparjuk ki a magokat, és azokat használjuk)
- édesítés ízlés szerint xilittel
- natúr joghurt

 

Elkészítés:
Az elõzõekhez hasonlóan.

 

Gyorsan, egyszerûen elkészíthetõek, nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, és rendkívül finomak. Tízóraira, uzsonnára ajánlom a fogyasztásukat.

 


Kovács Judit
dietetikus