Gondolom sokak számára okoz problémát, hogy mit egyen a gyerek, ha nem menzás? Hagyjuk, hogy vegyen valamit a büfék kínálatából, vagy hagyjuk annyiban és egye a menzás ételeket? De mi a helyzet a tízóraival, uzsonnával?
Persze nem akarok általánosítani a menzák között, de vizsgálatok is bebizonyították, tehát ezek a tények. Szerencsére vannak már olyan helyek, ahol felismerték a problémákat és sikerült is orvosolni õket.
Mi a megoldás? Hosszú távon valószínûleg az egész étkeztetés megreformálása, rövidtávon pedig az odafigyelés.
Ha rendszeresen elõfordul, hogy a gyerek éhesen jön haza a suliból, akkor beszéljük meg vele, hogy egyen csak annyit, amennyi jólesik a suliba, de ne többet és utána inkább egyen otthon.
Sok helyen vállalják, hogy az otthonról hozott ételeket megmelegítik. Aki ezt tartja jónak, kérdezze meg az iskolában.
Ha meg tudjuk oldani, akkor egyen otthon, azt, amit fõzünk. Ha ez késõig elhúzódik, akkor az uzsonnára szánt apróságot vigye el a suliba és egye meg ebédidõben.
De mit küldjünk, vigyünk tízóraira vagy netán uzsonnára? A tízórai picit egyszerûbb, mert ilyenkor nem áll a táskában annyit az étel, tehát nagyobb a repertoár.
Ha kevesebbet evett reggelire, akkor küldhetünk szendvicset, amit teljekiõrlésû, vagy rozskenyérbõl, zsömlébõl vagy kiflibõl készítsünk. Ezt kenjük meg vékonyan margarinnal, tegyünk rá érlelt sonkát és néhány szelet sajtcsíkot. Mindenképpen készítsünk hozzá zöldséget is, ami belekerülhet a szendvicsbe is, vagy csomagolhatjuk apró lezárható mûanyag edénybe.
Ilyen zárt dobozokba pakolhatunk akár zöldségsalátát sajtkockákkal, olívaolaj öntettel vagy gyümölcssalátát citrommal meglocsolva. Nem csak egészséges, finom, hanem felfrissíti az agyat, nem nehezíti el a gyomrot, tehát kiváló arra, hogy a szünetben gyorsan elfogyasszák.
A tízórai megoldható még egy joghurttal, vagy kefirrel pár darab korpás keksz társaságában. Ha elég kreatívak vagyunk, akkor készíthetünk gyümölcsös túrókrémet is, túró, natúr joghurt, édesítõszer, citromhéj és gyümölcsök felhasználásával.
Ha sokáig tart az iskola, akkor uzsira csomagoljunk 1-2 darab gyümölcsöt. Nagyszerû csemege, amit mindegyik korosztály szívesen fogyaszt, a kölesgolyó vagy a buláta. Egy zacskóba rakva kiválóan szállíthatóak, és a nassolás élményét is megadják azáltal, hogy csipegethetõek.
De miért is fontos már fiatal korban is odafigyelni az étkezésre? Nem a túlsúly a lényeg. Nem csak azoknak kell következetesen étkezniük, akik többletsúllyal rendelkeznek. Az vagy, amit megeszel. Ismerõs ez a mondás? Minden, amit megeszünk, eljut a sejtekhez táplálva vagy károsítva õket. Így nem mindegy milyen alapanyagokból készítjük a fiatalok ételeit, hiszen a testük nagymértékû fejlõdésen megy keresztül, amihez sok vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, zsírt és szénhidrátot használ fel. Ahhoz, hogy a testük egészségesen fejlõdjön, e tápanyagokból megfelelõ mennyiséget és arányt kell bejuttatnunk.
Próbáljuk meg biztosítani ezt egy egészséges reggeli mellett egy könnyû, nem terhelõ, de elegendõ energiát biztosító tízóraival, egy tápláló ebéddel, egy ízletes uzsonnával, és méltó befejezésként egy közösen elfogyasztott nem nehezen emészthetõ, finom vacsorával.
dietetikus