Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Indul a suli - szuper szendvicsek

A cikk megjelenési deje: 2011.08.30. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

iskola pack.jpgA szendvicseket mindenki imádja, kortól és nemtõl függetlenül. Hosszú útra, sok ideig tartó ügyintézéshez nem is indulunk el nélküle. Ezzel a cikkel elsõsorban a suliba indulóknak és szüleiknek szeretnék ötleteket adni, de persze bárki elkészítheti ezeket a finomságokat.

 

gyerekek.jpgA szendvics „feltalálása" a 18. századra tehetõ, és a hagyományok szerint Sandwich grófról kapta a nevét. Két kenyér közé rakhatunk bármit. Csak a fantáziánk szabhat határt.


Kezdjük az alapoknál: Kenyér.


Ha egészséges táplálkozás érdekel minket, és teszünk is azért, hogy egészségesünk maradjon, akkor tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk. A teljeskiõrlésû lisztbõl készült kenyerek magas rosttartalmuknak, vitamin-és ásványianyag tartalmuknak köszönhetõen hozzájárulnak egészségünk, fittségünk megtartásához. Hosszantartó energiát biztosítanak, amire egy suliba járó gyermeknek, bizony nagy szüksége van.


Mindenképp válasszunk minõségi, biztosan megfelelõ lisztekbõl készült pékterméket. Ne fizessünk a színezékért! Választhatunk magvas termékeket is, ha nincs súlyproblémája a gyereknek. Váltogassuk a fajtákat, hogy ne legyen unalmas (például magvas kifli, korpás zsemle, teljeskiõrlésû kenyér stb.).


Figyeljünk a kenõanyag változatosságára is! Egyik nap legyen margarin, utána sajtkrém, halkrém, kõrözött stb. A felvágottakat ugyanígy variálhatjuk, nem is beszélve a zöldségekrõl. Még hogy a szendvicsek egyhangúak!


Ötletek

 

Magvas kifli rákkal

 

Hozzávalók 1 fõre:
1 db magvas kifli
5 dkg megfõzött rákhús (kb. 5 perc alatt megfõzhetõ)
¼ paradicsom, vagy 1 koktélparadicsom
1 zöldhagyma
Tehetünk bele pár darab búzacsírát
1 teáskanál majonéz
1-2 csepp citromlé
1 csepp Tabasco-szósz (csak, ha szereti a csípõset)
Só, bors


Elkészítés:


A paradicsomról eltávolítjuk a héját, és apróra feldaraboljuk (válasszunk keményebb paradicsomot). A hagymát felkarikázzuk (a zöldjét is). A majonézt összekeverjük a villával összenyomott rákhússal. Hozzáadjuk a hagymát és a paradicsomot, és beízesítjük egy nagyon pici sóval, borssal, citromlével ás Tabasco-szósszal. Belekenjük a félbevágott kifli belsejébe, majd a tetejére tesszük a csírát (ebbõl csak 3-4 db-ot).


Tipp:

Elkészíthetõ mediterrán fûszerezéssel is. A Tabasco helyett használjunk oregánót és bazsalikomot. Ha van otthon, akkor a legjobb, ha a friss bazsalikomleveleket apróra összevágjuk, majd ezzel ízesítjük a krémet.
A hagyma kihagyható! (hiszen nem mindenki szeret hagymás lehelettel mászkálni. Lehet, hogy a padtársak se örülnek). Rák helyett használhatunk tonhalat is.


Vitaminszendvics

 

Hozzávalók 1 fõre:
5 dkg krémsajt
Kisebb sárgarépa, reszelve
2-3 retek, reszelve
Só, bors, szerecsendió
1 k. kanál olívaolaj
1 szál újhagyma
Díszítéshez: salátalevél

 

Elkészítés:


A krémsajtot simára keverjük, majd a felaprított zöldségeket hozzákeverjük. Ízesítjük, hozzáadjuk az olívaolajat. Lehûtjük. Kenyérre kenés után salátalevelet helyezünk a tetejére.

 

Tipp:

Olívaolaj helyett használható 1 k. kanál natúr joghurt is. A hagyma kihagyható. Helyette kipróbálhatjuk a reszelt almát.


Avokádókrémes korpáskenyér

 

Hozzávalók 1 fõre:
Fél avokádó
Fél citrom
Só, bors
Fél gerezd fokhagyma
Fél pohár natúr joghurt

 

Elkészítés:


Az avokádót megpucoljuk, eltávolítjuk a magját. Felkockázzuk, hozzáadjuk a joghurtot, beízesítjük, belenyomjuk a fokhagymát. Botmixerrel, vagy turmixgépben összepürésítjük.

Tipp:

Az avokádókrém azért került ebbe a felsorolásba, mert kb. 2 perc elkészíteni, tehát senki nem panaszkodhat, hogy nincs ilyenekre ideje. A felesleget tároljuk hûtõben.
Egészséges, ráadásul fonom is. Kockázzunk fel hozzá paradicsomot. Remek ízpárosítás.


Rengetek ötlet, recept létezik szendvicsekhez, de mi is kitalálhatunk többfélét. Esetleg hagyjuk, hogy a gyerek válassza ki a fõ összetevõt, például sajt. Ehhez kereshetünk receptet, vagy kigondolhatunk mi is valamit (pl. négysajtos melegszendvics).

Szendvicsek mellé, vagy bele, mindig kínáljunk zöldséget, vagy télen csírákat.


Kovács Judit
Dietetikus