Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Imádott leveseink

A cikk megjelenési deje: 2011.11.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pari leves.jpgKevés nemzet van, mint a miénk, ahol ennyi rajongója van a leveseknek. Bevallom, én is közéjük tartozom. Miért is ne szeretném? Felmelegít, könnyû, de telít, egyszerû elkészíteni és finom.

Az elmúlt években egy érdekes dolgot figyeltem meg beszélgetéseim során. Munkám adottsága, hogy sok édességimádóval találkozom. Aki pedig szereti a csokit, legtöbbször kifejezetten rajong a brokkoli krémlevesért és a hagymalevesért. Érdekes! Lehet, hogy a nasi helyett is tökéletes?

 

gulyas.jpgA magyarok elsõdleges kedvence természetesen a húsleves és a gulyásleves. De azon kívül, hogy szeretjük, mert finom, még rengeteg jót el lehet mondani róluk.
Egyrészt a legtöbb leves energiaszegény, viszont zöldségtartalma, víztartalma miatt rendkívül jól telít. Változatos összetevõi miatt tápanyagtartalma magas, tehát sok mindent meg kap a szervezet a levesbõl. A húsból fehérjét, kevés zsírt, a zöldségekbõl vitamint, ásványi anyagot, és persze vizet. A leves hamar telít, tehát fogyókúrákhoz, súlymegtartáshoz remek. Aki hízni szeretne, nekik szoktam is javasolni, hogy elõször a második fogást egyék, és csak utána a levest, hiszen a leves eltelítené, viszont általában kevesebb az energiatartalma, mint a fõfogásé.

 

Amit sokan nem tudnak, hogy a napi 1,5-2 liter elõírt folyadékfogyasztásba nem számít bele a leves. A vízen kívül persze nagyon jó, hogy esszük, és hozzájárul a folyadékigény teljesítéséhez a leves, de nem pótolhatja a tiszta, energiamentes folyadékot!

 

Akár egy fõfogást is pótolhat!


Ha szeretnénk pár kilótól megszabadulni, akkor próbáljuk ki, hogy csak levest eszünk ebédre vagy vacsorára. Folyadéktartalma segíti az emésztést, alacsony kalóriatartalma, pedig a fogyást támogatja, miközben nem éhezünk. Egész nap azért ne éljünk levesen, hiszen az egyoldalú táplálkozáshoz vezet.


Sokszor már az is elég, ha a fõfogás elõtt szerepel a leves, hiszen így már azzal jól lakunk, ezért kevesebbet fogunk enni az utána következõ fogásból.


Vigyázat! Krémlevesek

 

sparga_1.jpgA krémleves egészséges, és rendkívül finom, ráadásul ilyen formában sokan megesznek olyan zöldségeket is, amiket másképpen nem. De ne felejtsük el, hogy klasszikus módon tejszínnel készül, ami nem éppen energiaszegény, ráadásul a legtöbbhez rendkívül jól dukál a sajt, ami még tovább a készétel kalóriatartalmát.
Ezt kivédhetjük, ha zsírszegény tejszínt választunk, vagy natúr joghurtot. Akár ki is hagyhatjuk ezeket és a csak a fõzõlevével turmixoljuk össze a zöldségeket.


Kalóriaszegény levesek- Egy kis odafigyeléssel

 

Igazi fitnesz ételek a zöldséglevesek, a tojásleves, a húsleves, csontleves stb. De persze bármelyik azzá válhat, ha a készítésénél például, nem cukrozzuk tele a gyümölcslevest vagy a paradicsomlevest. Használjunk cukorhelyettesítõt, vagy a paradicsomleves nyugodtan lehet jó bazsalikomos is, és akkor semmi szükség a cukorra.

 

talka.jpgA galuska nyugodtan készülhet rozslisztbõl, vagy valamilyen más magas rosttartalmú lisztbõl. Más lesz tõle a leves, az igaz, de még az is lehet, hogy finomabb! :)
A zöldborsó leveshez például kifejezetten ajánlom. Nagyon jól illik hozzá a rozslisztes galuska.


A tészta nem muszáj, hogy fõzeléksûrûségûvé varázsolja a levesünk. Azért hívjuk levesnek, mert az. Ne pakoljuk tele mértéktelen mennyiségû tésztával! Ha pedig rakunk bele, az lehet durum, ami jobban telít, mint a tojásos.


A téli hideg napokon nincs is jobb egy tál jó meleg levesnél. Mi magyarok szeretjük, és jól tesszük! Együnk levest az egészségünkért és a jó alakért!


Akinek esetleg nincs ideje gondoskodnia napi levesérõl, az ételrendelés menüpontnál nagyon finom és egészséges fitnesz leveseket rendelhet. Akár egy hétre elõre. 

 

Kovács Judit
dietetikus