Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Húsvét mértékkel

A cikk megjelenési deje: 2012.03.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat_1.jpgCsokinyuszi, sonka, torma, pálinka. Mirõl is szól igazából a húsvét? Milyen hagyományok kötõdnek hozzá? Miért pont nyuszi? Ezekre és még sok más kérdésre kaphatsz választ, ha elolvasod a cikket, ráadásul megtudhatod, hogyan készíthetsz igazi fitnesz húsvéti menüt.

 

Húsvéttal ételféleségek terén igazán nincs nagy baj, inkább az adag az, amin a legtöbben elcsúsznak, hiszen több helyre megyünk, mindenhol kóstolni kell, és ha összeszámoljuk, a nap végére ez már egy kiadós mennyiséget jelent. Próbáljunk odafigyelni arra, hogy az egész napi falatozás az ebéden kívül csak 1 nagy tányérnyi mennyiséged adjon ki. Így, ha ezt étkezésekre szétbontom, akkor kóstoltam is, de akár emellett még az is lehet, hogy fogyok húsvét alatt.


Az alkohollal szintén bánjunk csínján. Ezt a férfiolvasóknak üzenem. „Sajnos" az alkoholos italok nagy része bizony bõvelkedik kalóriákban, ami a sok köszöntõt követõen bizony szépen hozzátehet önmagában is a pocakmérethez. Csak kis mennyiséget igyunk egy alkalommal, ha már muszáj, és azt is igyekezzünk tiszta, cukrozatlan italokból tenni.


Mirõl is szól a húsvét?

Húsvét hétfõjén Jézus feltámadását ünnepeljük. Nagypénteken pedig halálára emlékezünk. A keresztények számára Jézus halála a bûneink megváltását jelenti, feltámadása pedig az örök élet ígéretét hordozza.

 

Húsvét idõpontja határozza meg a többi ünnepünk idõpontját is.


De mitõl függ, hogy mikorra esik húsvét? A niceai zsinat a tavaszi napéjegyenlõséggel (március 21.) egybeesõ, vagy azt követõ holdtölte utáni elsõ vasárnapban határozta meg a húsvét idõpontját. Ez alapján mindig március 22. és április 25. közé esik. A többi ünnep is ez alapján alakul:
- virágvasárnap: húsvét elõtt 7 nappal,
- áldozócsütörtök: húsvét után 40 nappal,
- pünkösd: áldozócsütörtök után 10 nappal,
- Szentháromság vasárnapja: pünkösd után 7 nappal.

 

Miért hívják húsvétnak?
Húsvétkor ér véget a nagyböjt idõszaka, amely 40 napnyi hústól való tartózkodást jelent.

 

Miért éppen nyuszi?
A gyerekek számára már 1682 óta a nyuszi hozza a tojásokat. Ez egy Németországból induló hagyomány. A nyuszi megjelenésének okát a húsvéti kultúrkörben csak találgatni tudjuk, de számomra, egyik sem volt igazi magyarázat.

 

Hogyan készítsünk igazi, finom húsvéti ételeket reform módon?

 

Húsvéti napkalács

 

Hozzávalók:
500g teljeskiõrlésû tönkölybúza vagy zabpehelyliszt (vagy lehet a kettõ keveréke)
6 ek. xilit
1 csipet só
300g margarin
3,5dl tej (zsírszegény)
+ 1 tk. Fruktóz
1 csomag szárított élesztõ

 

Elkészítés:
A lisztbe belekeverem a vajat, a 6 evõkanálnyi xilitet és a sót. 2, 5 dl langyos tejbe beleteszem az élesztõt az 1 ek. fruktózzal, és felfuttatom meleg helyen. Jól összekeverem az élesztõs tejet a liszttel, és elkezdem gyúrni. A megmaradt langyos tejet addig adagolom még hozzá, hogy kemény összeálló tésztát kapjak. 1,5 órán át kelesztjük meleg helyen, majd átgyúrjuk és 3 egyenlõ darabra osztjuk a tésztát. Egy adagot gömb formájúra gyúrunk, a másik kettõt pedig hosszúkássá sodorjuk. A kettõ hosszúkást összefonjuk, és körbevesszük vele a gömbalakot. Ezután még hagyom állni fél-egy órát, majd 170 (légkeveréses)- 190 fokon kb. 40 percig sütjük.

 

Mindenkinek kellemes ünnepet kívánok! És tartsuk észben a jelmondatot: Csak mértékkel!

 

Kovács Judit

dietetikus