Nyaralás alatt jellemzõ, hogy késõbb kelünk és késõbb is fekszünk. Emiatt az étkezések is tolódnak, de arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk.
Az ebéd a nap egyik legfontosabb étkezése, amit nyáron sokszor inkább kihagynánk, mert a nagy melegben nem kívánjuk a meleg ételt. Ilyenkor jól esik a - különféle gyümölcsökbõl készült - hideg gyümölcsleves, a különbözõ nyers zöldségekbõl készült, sajttal, túróval, vagy sült hússal tálalt hideg saláta, a könnyû jégkrém, stb., amelyek nemcsak táplálóak, de üdítõek is lehetnek.
Ha pihenésképp egész napos kirándulást szervezünk, akkor az étkezést érdemes megszervezni:
indulás elõtt reggelizzünk meg
ha van hûtõtáskánk, készítsünk elõre szendvicseket
ha nincs hûtõtáskánk, mindig vigyünk magunkkal egy kis gyümölcsöt, kekszet, amelyek nem igényelnek hûtõtárolást, és a kis hátizsákban is elférnek
tervezzük meg, hogy útközben hol fogunk ebédelni
legyen nálunk elegendõ mennyiségû folyadék, hiszen nem garantált, hogy útközben kapni fogunk
A nyári hõségben a fokozott izzadás miatt különösen fontos, hogy a napi folyadékigényünket megfelelõen fedezzük.
A gyerekek és az idõsek különösen érzékenyek a kiszáradásra, és mivel sokszor nem is érzik a szomjúságot, folyamatosan kínálni kell õket.
A szervezet folyadékigényének biztosításához az innivalókon kívül a magas víztartalmú ételek, élelmiszerek is hozzájárulhatnak, pl. lédús gyümölcsök, levesek, fõzelékek, mártások, stb. A gyümölcsök közül legkedvezõbb a friss, jól megmosott és - ha jellege megengedi - hámozatlan gyümölcs fogyasztása, így biztosak lehetünk, hogy az ásványi anyagok és vitaminok nem károsodnak benne.
Az alkoholos italokkal vigyázzunk, ugyanis azok ahelyett, hogy hozzájárulnának a folyadékpótláshoz, vizet vonnak el a szervezettõl.
És végül álljon itt két tipp, mit is készíthetünk a hûtõtáskába, amely amellett, hogy megfelelõ energiával látja el szervezetünket, könnyû és finom:
Nyári saláta kirándulóknak
Hozzávalók 2 személyre:
• 10 dkg Tolnai sovány sajt • só, bors • pár csepp olívaolaj • 10 dkg füstölt pulykasonka
• 30 dkg kígyóuborka • 1/2 csomó petrezselyem zöld • 1 csomó retek • 20 dkg paradicsom • 2-3 szem olívabogyó • oregánó • bazsalikom
A megmosott zöldségeket hámozatlanul felkarikázzuk, a füstölt pulykasonkát és a sajtot felkockázzuk. Az összekevert salátaalapot meglocsoljuk oregánóval és bazsalikommal fûszerezett olívával és megszórjuk friss, apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Hûtõben pihentetjük.
Mexikói zöldséges hot-dog
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 20 dkg darált csirkemell • 2 hámozott, apróra vágott paradicsom • 1 apróra vágott vöröshagyma • 1 fokhagymagerezd • 1/4 doboz vörösbab • 1/4 doboz kukorica • 1 evõkanál olaj • 4 dkg reszelt sovány sajt • só, bors, chilipor (ízlés szerint) • 4 db füstölt virsli • 4 hot-dog kifli (ha tehetjük korpásat, vagy teljes õrlésût válasszunk)
A hagymát forró olajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, rövid ideig sütjük, beledobjuk a darált csirkemellet, és tovább sütjük. A lecsepegtetett kukoricát és babot, a paradicsomot és a paprikát hozzáadjuk, sóval, borssal, chilivel fûszerezzük, és kb. 30 percig pároljuk. Megfõzzük a virsliket, 3/4 részt félbevágjuk a kifliket úgy, hogy zsebet kapjunk. Eloszlatjuk a belsejükben a babos-kukoricás-húsos ragut, mindegyikbe teszünk egy-egy virslit, és megszórjuk sajttal.