Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Hogyan gyõzd le a narancsbõrt?

A cikk megjelenési deje: 2012.01.10. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

narancsbor2.jpgGöröngyös bõr, egyenetlen bõrfelszín. Sajnos, rengeteg nõ küzd a narancsbõrrel a világban. És nem csak nõk, de bizony férfiak is, bár erõsebb kötõszövet állományuk miatt náluk ritkábban fordul elõ. Mit tehetünk, ehetünk annak érdekében, hogy eltûnjön az a fránya narancsbõr? Itt van pár tipp, ami segíthet!

 

A narancsbõr, vagy cellulit nem más, mint a kötõszöveten áttüremkedõ zsírréteg. Ez okozza az oly látványos, göbös kitüremkedéseket a bõrön. Kialakulása nem súlyhoz kötött. Vékony nõknek is lehet narancsbõrös a lábuk. A láb és a fenék a legveszélyeztettebb területek. Azt, hogy kinek van, és kinek nincs, inkább a kötõszövet állapota határozza meg, ami részben genetikailag meghatározott, tehát van, aki hajlamosabb a narancsbõrre.

 

A narancsbõrnek 3 típusát különböztetjük meg, attól függõen, hogy mennyire látszik.
1. típus A göröngyök csak a bõr összecsípésekor látszódnak
2. típus Fekvõ testhelyzetben is látható a bõrelváltozás, összecsípés nélkül.
3. típus A test kontúrjában is erõsen látható a narancsbõr. Ez általában súlyosan mozgásszegény életmódnál alakul ki.

 

Mielõtt kitérnék a táplálkozás szerepére a narancsbõr leküzdésében, kiemelnék pár olyan tippet, amik még segíthetnek.


Ilyen például a jól ismert váltózuhany. Szerintem egy csoda, bár személy szerint nehezen barátkozom a hideg vízzel. De megéri! A bõr feszes és üde lesz. Jobb lesz a kötõszövetek vérellátása, ezáltal rugalmasabbak és egészségesebbek lesznek. Meleg vízzel kezdjük a zuhanyzást. Addig engedjük magunkra a vizet, míg a bõr jó át nem melegszik. Majd kezdjük el fokozatosan hûteni a vizet. A hideg vízzel való zuhanyzást addig folytassuk, míg ki nem hûl a bõr. Ezt még egyszer végezzük el, és mindig hideg vízzel fejezzük be.

 

A mozgás szerepére is szeretném felhívni a figyelmet. Mozgás nélkül, még remek diétával sem lehet megszüntetni a narancsbõrt. Hetente többször, legalább 3-szor sportoljuk. Ebben mindenképp legyen olyan, ami az egész testet is jól átmozgatja (pl.:futás). Ha a vérkeringés fokozódik, a méreganyagok könnyebben és gyorsabban távoznak a szervezetbõl. Hiába kezdünk el egészségesen enni, ha az elõtte, éveken át elfogyasztott méreganyagok egy része még mindig a szervezetünkben van. A legegyszerûbben mozgással távolíthatjuk el.

 

Méregtelenítést segíti a zöld tea is, azáltal, hogy fokozza az anyagcserét.

 

Esetleg hetente 1-szer tartsunk egy méregtelenítõ napot, amikor tényleg rengeteget iszunk, és csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, azt is inkább kifacsart lé formájában. Így a szervezeten könnyebben áthaladnak, vitaminokkal töltik fel a szervezet, és minden káros anyagot visznek magukkal, amikor kiürülnek szervezetünkbõl.

 

Emellett igyunk megfelelõ mennyiségû, minimum 2 liter szénsavmentes ásványvizet.


Kerüljük a túlzottan sós, cukros, tartósító és mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszereket. A só vizet tart vissza, a cukor vizet von el a szervezettõl. Édességek, nassok fogyasztását sajnos emiatt is muszáj korlátozni. Cukor helyett használjunk szteviát vagy xilitet.

 

A tartósítószerek és egyéb mesterséges anyagok nagyban hozzájárulnak a narancsbõr kialakulásához és súlyosbítják is.


Együnk természetes ételeket, mint a zöldség és gyümölcs, de mindent csak megfelelõ forrásból vásároljunk. Télen az egyik legjobb vitaminforrásunk a csíra, amirõl nem régen megjelent cikkemben olvashatnak.

 

Amellett, hogy egészséges ételeket választunk és sokat iszunk, érdemes növelni a C-vitamin bevitelünket. Ez a vitamin nem csak az influenzát tartja távol, hanem a narancsbõrt is, azáltal, hogy erõsíti a kötõszövetet. A narancs például remek ellenszere a naracsbõrnek magas C-vitamin tartalma évén.  


Ha betartjuk az egészséges táplálkozás alapelveit, csökkentjük só és cukorfogyasztásunk, mozgunk rendszeresen, akkor segíthetünk helyreállítani bõrünket. De itt is igaz a sokat hangoztatott mondás: Megelõzni egyszerûbb, mint kezelni!

 

Kovács Judit
dietetikus