Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Hobbyból hivatás: hogyan lehetsz TE is aerobik oktató?

A cikk megjelenési deje: 2013.02.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

oktato130.jpgHa lelkes aerobik óra látogató vagy, esetleg rendelkezel némi sport múlttal, akkor biztosan megfordult már a fejedben egy jó hangulatú edzés után, hogy szívesen állnál a MÁSIK oldalon! Ha rögtön elhesegetted magad elõl a képet, mi szerint te tartanád az órát a  többieknek, hidd el nekünk: mindez nem is olyan lehetetlen! A legtöbb oktató óralátogató vendégként kezdte egy másik edzõnél, és kellõ ambícióval érték el céljaikat. Ha komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy a sport legyen a hivatásod, most egy rövid összefoglalóval segítünk, hogy merre indulj!

oktato131.jpgVan értleme belevágni?

 

A mai világban az egészséges életmód egyre több ember számára fontos, s az egészség megõrzésének egyik alapvetõ eleme a  mozgás. Napjainkban már a nagyobb cégek is hangsúlyt fektetnek arra, hogy dolgozóiknak minél kevesebb egészségügyi problémája legyen, ezért különbözõ támogatásokat nyújtanak részükre. Egyre több fitness és wellness központ nyitja meg kapuit országszerte, ahol feltétlenül szükség van jól képzett szakemberekre. Amennyiben professzionális fitness szakemberként képzeled el a jövõdet, célszerû néhány dologgal tisztában lenned! Az alap  (OKJ-s) végzettség önmagában még nem lesz elég ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a szakmában. Évente legalább egy továbbképzést ajánlott elvégezni, hogy folyamatosan képben legyél a fitness ipar újdonságairól. Minél többféle óratípust, edzésmódszert és eszközt tudsz használni, annál nagyobb eséllyel tudsz majd elhelyezkedni. A ranglétrát ebben a szakmában is végig kell járni, hiszen a termek elsõsorban a már ismert, és a vendégek által kedvelt oktatókat alkalmazzák, újoncként valószínûleg csak helyettesítésekre lesz elõször lehetõséged. A szakmai vezetõk értékelik, ha megbízható vagy és rugalmas idõpontokban tudsz beugrani, illetve kellõ alázattal bírsz. Ha mindezek mellett a vendégek visszajelzése is pozitív lesz rólad, egészen biztosan kapsz majd felkérést állandó óratartásra is, hiszen az órarendekben is szükség van frissítésre!

 

oktato133.jpgKibõl lehet aerobik oktató?

 

Ha jó a ritmusérzéked, energikus vagy, ki mersz állni az emberek elé, és kellõen nyitott vagy feléjük, nyugodtan megpróbálkozhatsz az oktatói képzéssel. Önmagában azonban az, hogy szeretsz szerepelni, nem elég, hiszen a jó oktató az embereket tanítja, észreveszi a problémáikat és foglalkozik velük, nem egy személyes élõ show-ként áll ki elõre! A fitness iskolák követelményként szabják meg azt is, hogy a jelentkezéskor betöltsd a 18. életéved, illetve legyen középsikolai végzettséged.

 

Elsõ lépések

 

Elõször is körbe kell nézned az interneten és tájékozódnod kell az alapképzésekrõl. Magyarországon 3 nagy fitness iskola nyújt OKJ-s aerobik oktatói képzést. Mindegyiknél lehetõség van nyílt napon is résztvenni, ahol felteheted a képzéssel kapcsolatos kérdéseidet és elõadásokat hallgathatsz meg az iskola mûködésérõl. A tanfolyam idõtartama mindenhol 1 tanév, némelyik helyen lehetõség van kereszt féléves csatlakozásra is. A tanítás hétvégeken zajlik, gyakorlatból és elméleti tantárgyakból egyaránt vizsgázni kell a végén. További részletekrõl a: www.iwi.hu, a www.edzokepzes.hu és a www.fitnessakademia.hu oldalakon olvashatsz!

 

 

oktato134.jpgMit nyújt az alapképzés?

 

A képzés során elõször általános sportelméleti tantárgyakat tanultok (anatómia, sportpedagógia, sportpszichológia, gimnasztika, sportszervezés, edzéselmélet), majd a késõbbiekben tanuljátok meg az aerobik órák felépítésével, zenehasználattal, csoportos óra tartással kapcsolatos alapokat. A képzés nagyon sok gyakorlatot tartalmaz, hiszen ez segít abban, hogy vendégbõl te is oktatóvá válhass, megtanulj edzést tervezni és egy csoportot irányítani. A tanfolyam végére felkészült leszel az alap (alakformáló, zsírégetõ, koreografált aerobic) óratípusokból, de igazi gyakorlatot akkor szerzel majd, ha már órákat is tartasz. Ennek érdekében célszerû akár a barátaidon gyakorolni, hiszen teljesen más a képzés során mesteroktató irányítása mellett dolgozni, mint amikor teljesen egyedül állítod össze, és vezényled le az edzést!

 

Hogyan tovább?

 

Ha idáig eljutottál, kalandra fel! Bõvítsd zenei repertoárodat és szaktudásodat továbbképzésekkel, és ragadj meg minden helyettesítési lehetõséget! A vendégekbõl áramló energia rendkívül nagy motivációt ad, ezért mindenképpen megéri! J