Sokan valószínûleg nem is tudják, hogy ez egy régi kelta ünnepbõl ered. A kelták úgy tartották, hogy ezen a napon vándorolnak át a holtak a túlvilágra. Ilyenkor megzavarhatják az élõk életét. Áldozatokat mutattak be, hogy segítség a holtak útját.
A töklámpásról manapság mindenkinek ez az ünnep jut az eszébe. Dehogy is került a képbe a farigcsált tök?
A töklámpás neve angol nyelvterületen: Jack O'Lantern. Egy legenda szerint, nevét egy Jack nevû részeges férfiról kapta, aki az ördögtõl olyan ígéretet csikart ki, hogy nem fog a pokolba kerülni. De a mennybe se nyert bebocsátást. Ekkor az ördög egy széndarabot adott neki, amit egy kivájt marharépába tett, és ezzel keresi azt a helyet, ahol végre nyugalmat találhat a lelke. A marharépát felcserélték a sokkal látványosabb tökre.
Máig fennmaradt hiedelem, hogy október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal a holtak és az élõk világa között. Innen ered, hogy manapság sokan öltöznek szellemeknek és mindenféle félelmetes lénynek, ezzel riogatva a többi embert.
Néhány finomság halloweenre:
Sütõtök krémleves tökmaggal és tökolajjal
Ha halloweenre gondolunk, akkor kihagyhatatlan, hogy ne sütõtökkel dolgozzunk. Én egyébként is imádom, hiszen remekül pótolja az édességet sütõtök formájában, ráadásul alacsony az energiatartalma, könnyen emészthetõ és nagyon jól telít.
Hozzávalók:
Kb. 1 kg sütõtök
4,5 dl víz
2 evõkanál borecet
4 db szegfûszeg
1 db fahéjrúd
100 g vaj (ez kihagyható, vagy joghurttal helyettesíthetõ)
só, bors, nyírfacukor ízlés szerint
Díszítéshez: 1 marék tökmag és 1 evõkanál tökmagolaj
Elkészítés:
A sütõtököt megtisztítjuk, a magokat kikaparjuk, a húst kivágjuk, felaprítjuk.
Egy edényben felforraljuk a vizet a sütõtökhússal, majd a fûszerekkel ízesítjük. 20-25 percig alacsony lángon fõzzük. A fûszereket eltávolítjuk, a levest összeturmixoljuk. Ízesítjük ecettel és hozzáadjuk a vajat és a sót, borsot, édesítõ anyagot.
Tálaláskor egy kevés olajat csorgatunk rá és pár szem tökmaggal ízesítjük.
Én úgy szeretem, ha jó sûrû, de ha szeretnék, lehet egy kis vizet önteni hozzá még turmixolás után, de akkor melegítsük újra.
Olaj helyett a végén tehetünk a tetejére natúr joghurtot. Ha ügyesek vagyunk, akkor formázhatunk a leves tetejére belõle pókhálót, pókot, szellemet stb. Csak a fantázia szabhat határt!
Boszorkány ujjak
Még régebben találkoztam ezzel a recepttel, ami szerintem az egyik legremekebb halloweenos ötlet. Csak merje valaki megenni!
Hozzávalók:
20 dkg zabpehelyliszt
20 dkg vaj
20 dkg darált dió (vagy egyéb olajos mag)
1 tojás+ 2 tojássárgája
10 dkg tisztított mandulabél
10 dkg nyírfacukor (xilit)
piros ételfesték
Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet, a vajat, a diót, és az 1 darab tojást, majd a masszát kb. 10 percre hûtõbe tesszük. Ezután az egész masszát kisujjnyi vastagságúra hengereljük, majd 8-10 centisekre vágjuk. Az a jó, ha nem túl szabályos a henger. Próbáljuk élethûre alakítani!
A mandulabelet áztassuk 3-4 percig az ételfestékben.
Az ujjakat bekenjük tojássárgájával, majd helyükre illesztjük a piros körmöket. 10 percig sütjük 200 fokra elõmelegített sütõben.
Elmaradhatatlan a siker!
Narancsos- palacsintába burkolt sült alma
Ezt a receptet egyszer egy vendégségre találtam, ahová szerettem volna egyszerû, finom és egészséges desszertet készíteni. Jelentem, mindenkinek ízlett! A felnõtteknek egy kis narancslikõrrel is meglocsoltuk.
Hozzávalók:
4 db kisebb alma
1 db narancs
liszt
tojás
tej
ásványvíz
só
nyírfacukor
fahéj
opcionális dekoráció: mûpók
Elkészítés:
Az almáknak eltávolítjuk a belsejét, de új, hogy az alja megmaradjon. Az üregbe szórjunk fahéjat. Ha szeretnénk, túrót is tölthetünk ide.
Elkészítünk egy palacsintatésztát, annyi különbséggel, hogy egy narancs reszelt héját és levét is felhasználjuk. Jól összekeverjük. A sütõt elõmelegítjük. Az almákat belemártjuk a palacsintatésztába, majd beletesszük a tepsibe és kisütjük. Akkor van kész, ha az alma picit megráncosodik. Ha kész, pici mûpókot tehetünk az alma nyílásához, mintha onnan mászna ki. Vagy tölthetünk alkoholt az alma belsejébe, gyújtsuk meg. Igazi vulkános érzés!
Dietetikus