Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gyümölcsök télire

A cikk megjelenési deje: 2010.07.09. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

dzsem2_1.jpgAki nagyon kedveli a gyümölcsöket és szeretné, ha kedvencei télen is rendelkezésre állnának, vagy csak nem tarja szerencsésnek a télen messzi tájakról ideszállított tartósított fajtákat fogyasztani, annak érdemes már most gondoskodnia a téli gyümölcsellátmányról.

 

Vásárlás után a feldolgozás különbözõ formái között érdemes idejében választani, hiszen a gyümölcsök C-vitamin tartalma egy nap alatt is 10-50%-kal csökken.

 

Fagyasztás

szilva.jpgA legegyszerûbb tartósítási eljárás. A gyümölcsök vitamintartalma nem sérül jelentõsen. Érdemes a leszedés (vagy vásárlás), tisztítás, csomagolás és felcímkézés után minél elõbb a fagyasztóládákba tenni, mert a tárolás és az aprítás során is jelentõs a vitaminveszteség.  Ha ügyesek vagyunk, még akkor is kb. 30%-os veszteséggel számolhatunk. A fagyasztott gyümölcsöket ne tároljuk egy évnél hosszabb ideig, mert beltartalmi értékük ekkorra már jelentõsen csökken.

Fagyasztott gyümölcsbõl finom fagylaltkrémet is készíthetünk. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a gyümölcsöt berakjuk a turmixgépbe cukorral és egy kis tejjel vagy natúr joghurttal, ezután leturmixoljuk és kész is.

 

Lekvár, dzsem, befõtt

Táplálkozási szempontból a dzsemek sokkal értékesebbek, mert kevesebb ideig hõkezeljük, így a gyümölcs vitamintartalmának jelentõs részét megóvhatjuk. Pusztán 3-5 perces forralás szükséges és utána már adagolhatjuk is az elõkészített, fertõtlenített üvegcsékbe a finom csemegét. Édesítésre nyugodtan használhatunk édesítõszert, de vigyázzunk a mennyiség kiválasztásánál, mert sok esetben a tájékoztatókon szereplõ mennyiséggel elkészített dzsem túl édes lesz. Inkább kóstolgassuk meg az édesítõ anyag adagolása közben és így válasszuk meg a megfelelõ mennyiséget.

A fruktóz (gyümölcscukor) is jó választás lehet az egészséges életmódot kedvelõknek, mivel természetes anyag, de a felszívódása sokkal kedvezõbben hat a szervezetre, mint a cukoré.

Ha a lekvárokba vagy dzsembe beleszórunk néhány egész, friss gyümölcsöt, azzal nem csak a látvány lesz kiemelkedõ, hanem a készítmény vitamintartalma is megnövekszik.

Ízesíthetjük ezeket különféle fûszerekkel, amikkel tényleg egyedivé tehetjük finomságainkat.

Befõtt készítésnél a C-vitamin veszteség 35-45%, míg dzsem készítésénél 60-80%.

 

Aszalás

aszat gyumolcs.jpgTavaly több üveg finom dzsemkülönlegességgel leptem meg a hozzátartozókat, de mivel inkább az aszalt gyümölcsöket részesítem elõnyben, egy aszaló gépet szereztem be a mostani szezonra. Nagyon finom az alma, meggy, cseresznye, sárgabarack, de szinte bármibõl készíthetünk finom téli csemegét. A fogyni vágyóknak e termékek kóstolgatása közben azért nem árt odafigyelni arra, hogy ami most iciri-piciri, az egy nagyobb gyümölcs volt és a kalóriatartalma egyáltalán nem, csökkent, attól, hogy a gyümölcs kisebb lett. Szóval egy tál sárgabarack nem egyenértékû egy tál aszalt sárgabarackkal.

Aszalás során 70-90%-os C- vitamin veszteséggel kell számolnunk.

 

Szörp, gyümölcslé

Legalacsonyabb a vitaminveszteség, ha a gyümölcsöket kifacsarva gyümölcslevet készítünk, de a C-vitamin tartalma így is 20%-kal kevesebb, mint az egész gyümölccsé.

 

Jó nézni a polcokon felsorakoztatott gyümölcskészítményeket, amelyek akkor is elénk varázsolják a friss gyümölcs aromáját, amikor a kapható gyümölcsök köre eléggé leszûkül. Hozzájárulnak a vitaminpótláshoz, erõsítik immunrendszerünket.

Szánjunk rá most 1-2 napot arra, hogy gondoskodjunk ezek elkészítésérõl, hogy a téli hónapokban is élvezhessük a gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásait és finom ízeit.

 

Kovács Judit

dietetikus