Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gondolkodj egészségesen! Az egészséges életmódról gyerekeknek

A cikk megjelenési deje: 2012.11.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ge 130.jpgA Gondolkodj Egészségesen! Program egy olyan civil kezdeményezés, melynek célja, hogy az elsõ három életév utáni legfontosabb idõszakban, az óvodáskorban segítsen a gyereket nevelõ szülõknek, illetve óvodapedagógusoknak, hogy a gyermekek olyan családi és intézményi környezetben fejlõdhessenek, amely maximális esélyt biztosít számukra az egészséges felnõtté váláshoz.

A Gondolkodj Egészségesen! Program a gyermekek egészséges fejlõdését meghatározó valamennyi területtel foglalkozik: táplálkozás, testi egészség- és biztonság, érzelmi stabilitás, szocializáció, nevelés, környezettudatosság, kultúra, tolerancia.

A program tevékenysége az óvodáskorú gyerekeket célozza: programjaik által közvetlenül, az õket nevelõ személyek részére nyújtott tanácsaik révén pedig közvetetten tudják õket támogatni.

A szülõknek elsõsorban a www.gondolkodjegeszsegesen.hu oldalon található tartalmakkal, illetve rendezvényeken keresztül, programokkal szeretnének segíteni a szervezõk: sok gyermekneveléssel, kikapcsolódással, tudatos szülõvé válással kapcsolatos témát karolnak fel és bontanak ki szakértõk segítségével.

Különös gondot fordítanak az óvodapedagógusokkal való szoros együttmûködés kiépítésére: képzéseket, szakmai rendezvényeket tartanak számukra, illetve pályázatokkal segítik az óvodák egészségnevelõ munkáját.

 ge2 130.jpgA Program üzenete praktikus és kézzelfogható, hiszen minden évben az óvodát újonnan kezdõ, kiscsoportos gyermekek szüleinek az óvodákon keresztül juttatják el  EgészségZsákukat, melyben többek között megtalálható a mintegy 100 oldalas, évente megújuló Gondolkodj Egészségesen! Kiadvány.

 A Kiadvány nem egy száraz cikkgyûjtemény: a Programot támogató hírességekkel készített interjúktól kezdve, a mindennapokban jól használható praktikus jótanácsokig sok minden megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szülõk a füzetet egész évben valódi kézikönyvként forgassák. A zsákban helyet kapnak a támogatók által biztosított bemutatkozó anyagok és termékminták, valamint gyermekeknek szóló játékos foglalkoztató anyagok is.

ge szandi3 130.jpgA program egyik fõ támogatója, Béres Alexandra is rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekeket már egészen kis koruktól kezdve egészségtudatosan neveljük:

- Óvodáskorú gyerek esetében nagy a szülõk felelõssége abban, mennyire mutatnak példát, adnak-e lehetõséget arra, hogy a gyerek minél több mozgásformában kipróbálja magát, valamint mennyi megerõsítést adnak neki, hogy úgy érezze, mozogni jó és érdemes. A kölcsönös bizalom szülõ és gyerek között elõbb-utóbb eredményhez vezet és így közösen találják meg azt a sportágat, melyben a kicsi, sikereket érhet el. Óvodáskorúaknál elõször mindenképp érdemes olyan összetett mozgásformát választani, amely a koordinációs képességet fejleszti; torna, ritmikus sportgimnasztika, fiúknál karate, dzsúdó, vagy bármilyen labdajáték. Az úszás nagyon fontos és hasznos, de ebben a korban talán még nem a legideálisabb. Bár ebben a korban a gyerekek jellemzõen mozgékonyak, ha a szülõ azt észleli, hogy az övé valamiért nem szívesen mozog, mindenekelõtt gondolja át, jó példával jár-e elõtte - javasolja Béres Alexandra. - A kicsik ebben is mintát követnek. Ha apa és anya nem mozog, õk is ezt az életmódot szokják meg. A mozgáshoz kedvet csinálni csak jó példával lehet.