Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gabonás receptek

A cikk megjelenési deje: 2013.02.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
hajdina.jpgKét hete röviden összefoglaltam a nálunk is egyre inkább elterjedt különlegesnek számító gabonaféléket, vagy azokhoz nagyon hasonló módon használatos alapanyagokat. Most nézzünk meg pár receptet, amivel változatosabbá tehetjük étrendünket!

Búzaszelet vadas mártással- vegetáriánus étel

 

Hozzávalók 5 személyre:
A búzaszeletekhez:
50 dkg fõtt tönkölybúza
3 ek. teljes kiõrlésû búzadara
2 dl víz

 

A vadasmártáshoz:
1 ek. olíva olaj
10 dkg vöröshagyma
20 dkg vegyeszöldség
egész fekete bors
babérlevél
1 pohár natúr joghurt
2 ek. zabpehelyliszt
tárkony
xilit
2 dkg kapribogyó
1 teáskanál borókabogyó
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 evõkanál mustár

 

Elkészítés:
A beáztatott tönkölybúzát bõ vízben puhára fõzzük, a levét leöntjük, húsdarálón ledaráljuk. Ehhez a masszához búzadarát és vizet teszünk. Jól összedolgozzuk, és õzgerincformába öntjük. Egy órán át sütjük, és mint a húst, szeletekre vágjuk. Teflon serpenyõben mindkét oldalát megpirítjuk.
Mártás:
A zöldségeket olajon megpirítjuk, meghintjük liszttel, majd tovább pirítjuk és felengedjük liszttel. Megsózzuk, reszelünk bele citromhéjat, fûszerezzük, és puhára pároljuk, majd átpasszírozzuk. Joghurtos habarással sûrítjük. Mustárral, xilittel, friss citromlével ízesítjük, majd összeforraljuk.

 


Medvehagymás lepény

 

 

Hozzávalók:
Teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt
élesztõ
olíva olaj
medvehagyma

víz

 

Elkészítés:
A lisztet olajjal, vízzel, élesztõvel, sóval és a medvehagymával bedagasztjuk. Hagyjuk pihenni, amíg meg nem kel. Kinyújtjuk, és korongformákat szaggatunk belõle. Sütõpapíron sütõben kisütjük. Kenyér helyett is tökéletes.

 

 

Kölesleves

 

 

Hozzávalók 5 személyre:
15 dkg köles
vöröshagyma

sárgarépa
fehérrépa
petrezselyem zöldje
zeller
kelkáposzta
karfiol
gomba
sáfrány és kurkuma
kukoricacsíra-olaj

 

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg, majd hagyjuk lecsöpögni a kölest. Finomabb, ha picit megpirítjuk, de ezt ki is hagyhatjuk. Tegyük egy lábosba, öntsük fel kb. tízszeres mennyiségû vízzel, és sózzuk meg. Tegyünk bele egy félbevágott vöröshagymát, vegyes zöldséget, és fûszerezzük meg. Hagyjuk felforrni, majd fedõ alatt alacsony lángon fõzzük. Ha kész, öntsünk bele egy kevés hidegen sajtolt olajat és az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

 

 

Juhturós köleskrém

 

 

Vendégváró ötletként vagy szendvicskrémként is hasznosíthatjuk.

 

Hozzávalók:
10 dkg köles
3 nagyobb lilahagyma
20 dkg juhtúró
3 ek. natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só

 

Elkészítés:
A lilahagymát finomra vágjuk, egyharmadát a megmosott kölessel, 4 dl vízben megfõzzük. Kihûtjük, és a megmaradt lilahagymával, a zúzott fokhagymával, a natúr joghurttal, juhtúróval, õrölt borssal összekeverjük.
A medvehagymás lepénnyel tálalhatjuk.

 

 

Zabpehelykrém

 

 

És még egy szendvics krém. Csak, hogy ne unjuk meg a reggelit :)

 

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
50 dkg zabtejszín
10 dkg füstölt sajt
3 gerezd fokhagyma
õrölt fekete bors

zabkorpa

 

Elkészítés:
Kétszeres mennyiségû sós vízben megfõzzük a zabpelyhet. Fûszerezzük és fél óráig állni hagyjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a füstölt sajtot lereszeljük, összekeverjük a zabpehellyel és a zabkorpával. Tejszínnel felöntjük, összeturmixoljuk és hûtõbe tesszük.

 

 

Remélem, ezzel a pár ötlettel is sikerül színt vinni a étkezésbe. Ugye milyen érdekes dolgokat lehet készíteni a gabonákból? Jó étvágyat!

 

Kovács Judit
dietetikus