Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fûszerek és gyógynövények 4.

A cikk megjelenési deje: 2010.10.06. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt hetek változékony idõjárása és a vele járó egyre több megfázásos megbetegedés indított arra, hogy bemutassak pár gyógynövény, módszert, melyekkel felvehetjük a harcot a baktériumok ellen.


Barátaim, ismerõseim egyre csak szipogtak, panaszkodtak körülöttem. Nem csodálkoztam, hogy szervezetüket megtalálta valamilyen baktérium, hiszen az öltözködést szinte lehetetlen volt eltalálni. Rendszeresen esett, egyik percben 25 fok volt, majd beborult, jött a szél és mindenki majd megfagyott, de ha már elkerülni nem tudtuk, legalább nézzük meg, hogyan javíthatunk a helyzeten, vagy máskor hogyan elõzhetjük meg.

Az egyik növény, melyet a megfázás kezelésére ajánlanak a lázgyökér. Köznapi neve még az izzasztófû. Kisebb vírusos és bakteriális megbetegedések kezelésére alkalmazzák. Az indiánok izzasztó hatását használták ki. Minden lázzal járó megbetegedésre alkalmazták. A hódító telepesek is szívesen alkalmazták. Nemcsak a láz és a malária kezelésére, hanem immunerõsítõként is. Hatása, hogy a fehérvérsejteket kórokozók elleni harcra ösztönzi.
Felhasználása: 1-2 teáskanálnyi szárított levelet egy csésze forró vízben 10-20 percig áztassunk. Naponta maximum háromcsészényit fogyasszunk! Kétéves kor alatt nem adható.


A borsmentát talán már többen ismerik és akár használják is. Kifejezetten finom ízû teát lehet belõle készíteni. A legjobban azt szeretem, ha már kihûlt, és lassan egy kiskanálról szürcsölgethetem. Számomra így érzõdik ki legjobban az élelmiszerekbõl ismert kellemes, frissítõ aroma. Bármelyik korosztálynak szívesen ajánlom, hiszen nem rendelkezik kellemetlen, keserû ízzel, de persze, ha valaki szeretné, nyugodtan fogyasszon hozzá egy kis adag mézet.
A benne található menta nevezetû anyag érzéstelenítõ hatású. Fõzetét használhatjuk az arc tisztítására, ha arcbõrünk netán zsíros, pattanásos. Ajánlható tinédzsereknek is.

Használható még az emésztés segítésére, hasmenés estén. Segíti az epehólyag kiürülését, ezáltal megelõzve az epekõ kialakulását. Akinek hajlama van az epekõképzõdésre, mindenképpen ajánlanám neki a mentatea rendszeres alkalmazását.

Egy stresszes nap végén is kiváló lehet, akár a fürdõvízbe csepegtetve illóolaját, vagy teaként elfogyasztva, mivel kiválóan nyugtatja az idegeket.

Gyakran használják a hörghurut kezelésére fertõtlenítõ hatása miatt. Talán a gõzölés, vagyis a gõz beszippantása a leghatásosabb meghûlés esetén. Ezzel a módszerrel a tüdõt és az egész légzõ rendszert fertõtleníthetjük a borsmenta segítségével.


A gyömbér, melyet inkább fûszerként ismerünk, szintén használható a megfázás és az influenza kezelésére. Kínai tanulmányok bebizonyították, hogy segíti az influenzavírusok elpusztítását, Megállapították, hogy az immunrendszer erõsítése által szerepe lehet a megfázásos, és egyéb immunrendszerhez kötött megbetegedések megelõzésében.

Ha megfáztunk, tegyünk két teáskanál reszelt gyömbért egy csészébe, majd öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni 10 percig. Teáját akár a láz, kisebb hõemelkedés csökkentésére is használhatjuk.

Fûszerként süteményekhez, húsokhoz, de akár a krumplipüréhez is kiváló választás lehet.


Tudom, hogy még számos elismert és méltán ajánlott gyógynövény létezik, mely bevethetõ megfázás esetén, de talán ezeket kevésbé ismerték.

Ajánlom, hogy a jól bevált, megszokott kamilla mellett, ha picit rosszabbul érezzük magunkat, kóstoljunk meg egyet-kettõt, hátha az lesz a csodaszerünk!

 

Kovács Judit
dietetikus