Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fõzzünk zsírszegényen, profin 2.

A cikk megjelenési deje: 2010.08.12. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

fozes.jpgA cikk elsõ részében megismerkedhettetek a választás jelentõségével. A boltok polcai elõtt állva egyáltalán nem mindegy melyik terméket emeljük is le alapanyagul az ételeinkhez. Már ennek a pár apróságnak is jelentõs hatása van az egészségetekre és a testsúlyotokra. De mit tehettek még azért, hogy egészségetek jelentõsen javuljon, konyhátokból pedig igazi reformkonyha váljon?

Remélem, szerettek és tudtok is fõzni (legalább minimális szinten), mert most pár olyan konyhatechnológiát árulok el nektek, amivel új színt és ízt vihettek a mindennapjaitokba. Aki esetleg eddig nem kacérkodott az ételkészítés tudományával, az is nyugodtan belevághat, mert hidd el nem bonyolultak és garantáltan finomak.

spenot.jpgHa fõzéssel készítünk egy ételt, akkor a zsiradék a nyersanyagon kívül a sûrítési eljárások alkalmazásakor kerül az ételbe. Ilyen eljárás a rántás és a habarás. Ha valaki netán nem jártas ezekben, akkor elárulom, hogy a rántás úgy készül, hogy olajat felmelegítünk, majd lisztet szórunk bele, amit aztán összekeverünk az olajjal. Vagy így használjuk fel az ételhez, ez esetben fehér rántásnak nevezzük, vagy picit megpirítjuk a lisztet és akkor barna rántás a neve. A habarás tejfölbõl, készül, amit összekevernek liszttel és ezt a masszát keverik bele az ételbe. A rántásból nyugodtan kihagyhatjuk az olajat, fõleg, ha teflon edényen pirítjuk meg picit a lisztet. Én rozslisztet szoktam használni, amit nem szabad megpirítani, csak egy minimális (1-2 csepp) felmelegített olajjal összekeverem és teszem is bele az ételbe, ami ettõl magasabb rosttartalmú lesz, tehát jobban telít is. A habarás készülhet kefirbõl vagy joghurtból is, sõt ki is hagyhatjuk a fõzelékeknél, ha a zöldség egy részét összeturmixoljuk és ezzel sûrítjük.

Érdemes beszerezni egy jó minõségû teflonbevonatú edényt. Ezekbe egyáltalán nem kell olajat használni, vagy csak minimálisat. Praktikus, ha van fedõnk is hozzá, akkor egy pár csepp olajjal a gõzben szépen át tud sülni akár a csirkemell is, vagy készíthetünk ilyen módon fasírtot, rántott dolgokat is. Ezeket egyébként sütõbe is nyugodtan berakhatjuk, nem kell feltétlenül 2 liter olajban sütni, így is ugyanolyan finom lesz.

sult hus.jpgAz elmúlt években kezdett tért hódítani a sütõzacskó használata. Nagyon praktikus, mert szinte bármit megsüthetünk benne ízletesre, ropogósra. A sütõzacskóba fûszerrel együtt belerakjuk a készíteni kívánt nyersanyagot, majd összekötjük, megszurkáljuk a zacskót, és mehet is a sütõbe. Hamar elkészül az étel, nagyon ízletes lesz és nem marad utána egy rakás zsíros edény.

A grillezés a nyári hónapokban kerül elõtérbe. Nem kell hozzá más csak egy grillsütõ. Léteznek elektromos grillek is, amelyek biztonságosan alkalmazhatóak a konyhában is a hidegebb hónapokban. Húst, zöldségeket, sajtot, kukoricát szoktunk leginkább grillezni. Ha készítünk pácot, akkor is csak az a kis olaj lesz a húson. Figyeljünk oda, hogy ne este 6-7-kor kezdjünk neki grillezésnek, hiszen akkor, csak késõre lesz kész. Ha ilyenkor pedig jól befalatozunk az íncsiklandozó falatokból, az nem biztos, hogy jót tesz az alakunknak, se a gyomrunknak.

salata.jpgA felsorolásból kihagyhatatlan a párolás, ami talán a legismertebb „reform" ételkészítési mód. Megmarad a vitaminok és a természetes ízek jelentõs része. Kevés olajon átfuttatjuk az ételt, majd felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedjük. Ez a hagyományos készítési mód, de léteznek kifejezetten pároló edények, amik azért nagyon praktikusak, mert több szinten egyszerre készülhet el az ebéd összes fogása.

Ezeken kívül még jó pár mód létezik arra, hogy ételeinket minimális zsiradék felhasználásával készíthessük el. Figyeljetek oda, hogy a boltban vásárolt nyersanyagok is zsírszegények legyenek, így jelentõs mennyiségû zsírtöbblettõl kíméljük meg a szervezetünket. Köztudomású, hogy a zsírdús táplálkozás árt az érfalaknak, oka lehet az elhízásnak, ami miatt pedig sokféle betegség kialakulásának kockázata is megnõ.

 

Kovács Judit
dietetikus