Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fõzzünk zsírszegényen, profin 1.

A cikk megjelenési deje: 2010.08.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sziv_1.jpgAz élelmiszereknek, amelyekbõl ételeinket készítjük, sokszor nagyon magas lehet a zsírtartalma. A zsír jelentõs szerepet játszhat az elhízás kialakulásában. A feleslegesen bevitt nagy mennyiség felhalmozódik a bõr alatt, a szervek között, amivel hozzá járul a magas vérnyomás, a szívinfarktus kialakulásához.



Mit tehetünk azért, hogy megõrizzük, vagy elérjük a normál súlyunkat? Nem sikerülnek jól az egészséges ételek? Most itt az alkalom, hogy megtanuld, segítünk!

Elsõsorban a nyersanyagok helyes kiválasztásával tudunk spórolni a zsiradékkal. Ha a boltok polcai elõtt állunk, válasszuk két termék közül azt, amelyiknek kevesebb a zsírtartalma. A termékben (100 gramm) mindenképp 20 gramm alatt legyen ez a mennyiség.


zoldsegek.jpgA zöldségek és a gyümölcsök szabadon fogyaszthatóak, mivel zsírtartalmuk nincs vagy elenyészõ. Ha salátát készítünk, akkor ne a boltban kapható öntetekkel öntsük le, hanem keverjük ki magunk. Készíthetjük például natúr joghurtból, amit ízesítsünk hagymával, fûszerekkel. Ugyanígy használhatunk olívaolajat is erre a célra, de ne felejtsük, hogy ez is zsiradék, tehát csak mértékkel.


A tejtermékek közül nagyon egyszerû kiválasztanunk a zsírszegény változatokat. A sovány tej általában kék dobozban van. A joghurtok között találunk light feliratúakat, de vigyázzunk, mert ez nem jelenti azt, hogy a cukor mennyisége is kevés benne. Vegyük meg inkább a natúr változatot, és mi magunk ízesítsük be egy kis gyümölcs vagy cukormentes lekvár segítségével. Tejföl helyett használhatunk natúr joghurtot. Sajtokból több olyan is létezik, amelyiken fel van tüntetve a zsírszegény jelzõ, válasszunk ezek közül. A túró általában félzsíros változatban kapható, amely nyugodtan fogyasztható, de tudjunk róla, hogy létezik zsírszegény is, és ha lehet, vegyük meg azt.


A húsok közül zsírszegények a szárnyasok (csirke, pulyka). Lehet, hogy van rajtuk kis mennyiségû zsiradék, de mivel ez leginkább a bõr alatt halmozódik fel, ezért a bõrrel együtt könnyedén eltávolíthatjuk. A sertés-, marhahúsról azért nehéz (lehetetlen) eltávolítani a felesleges zsiradékot, mert ez az izomrostok között helyezkedik el. A sertés húsrészei közül a comb és a karaj szabadon fogyasztható, mivel zsírtartalmuk elenyészõ. A vadhúsok fogyasztása nagyon elõnyös, mert általában soványak, ráadásul magas a vastartalmuk, ezért nõknek különösen elõnyös fogyasztani. A felvágottak nagy mennyiségû rejtett zsiradékot tartalmazhatnak. A sonkafélék, párizsi, virsli szabadon fogyaszthatóak. A szalámit, kolbászt, szalonnát magas zsírtartalmuk miatt érdemes csak ritkán fogyasztani.

kifli.jpgA pékáruk közül elsõsorban a teljes kiõrlésû lisztbõl vagy rozslisztbõl készülteket válasszuk, mert jobb a telítõ értékük, tehát sokkal kisebb mennyiségre van szükség, mint a fehér lisztbõl készült termékekbõl, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Az olajos magvas termékeket csak módjával fogyasszuk, maximum heti 1-2 szeletet, mert a magvak miatt magas a zsírtartalmuk. A lenmag szabadon fogyasztható. A finom pékárukat (kakaós csiga, croissant) lehetõleg hagyjuk ki az étrendünkbõl.Sokszor hallani, hogy valaki nem használ zsírt, csak olajat, és azt hiszi, az nem okozhat elhízást. Sajnos nem így van. Az olajok ugyanúgy zsiradékok, csak növényi alapanyagból készülnek, míg a zsírok állati eredetûek.


Figyeljünk oda a vásárlásnál, mert pusztán ezeknek az alkalmazásával is látható eredményt érhetünk el. Finomak, ráadásul egészségünknek is jót tesznek.


A jövõ héten megtudhatjátok, hogyan készíthettek ezekbõl, az alapanyagokból ínycsiklandozó ételeket, persze csak zsírszegényen.

Kovács Judit
dietetikus