Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Folyadékigényünk - mibõl, mennyit?

A cikk megjelenési deje: 2007.07.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
07.18 folyadekok.jpgA mostanában ránk zúduló rekkentõ hõségben nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy szervezetünket elegendõ folyadékkal lássuk el, hiszen ha vízhiányos állapotba kerülünk, romlik a koncentrálóképességünk, fáradékonyabbak lehetünk, vagy kialakulhat fejfájás, szédülés, gyengeség, kimerültség, izomgörcsök, nyugtalanság, súlyosabb esetben pedig szervezetünk ki is száradhat.

 

 

Az emberi test kb. 70%-a víz, amely nélkülözhetetlen az emésztéshez, felszívódáshoz, a tápanyagok szállításához, a testszövetek építéséhez, a testhõmérséklet szabályozásához, a salakanyagok eltávolításához. Amíg étel nélkül akár 1 hónapig, addig víz nélkül csupán 1-2 napig bírunk életben maradni.
Egy felnõtt ember szervezete naponta 2-3 liter vizet használ fel. Az egyéni folyadékigényt sok tényezõ befolyásolhatja: az életkor, a szokásosnál nehezebb fizikai munka, az intenzív sportolás, az elfogyasztott só mennyisége, a külsõ hõmérséklet, stb.
Folyadékigényünk nagy részét itallal fedezzünk, kisebb részét az élelmiszereinkben/ételeinkben található folyadékokkal fogyasztjuk el (gyümölcsök, zöldségek, levesek, stb.).

A következõkben kiemelnék egy fontos folyadékforrást, a gyümölcsleveket.
A gyümölcslevek a bennük lévõ élelmi rostoknak, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, továbbá a fitonutrienseknek* köszönhetik egészségre kedvezõ hatású tulajdonságaikat. A gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztása a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásban - ahol fontos kérdés az egyes élelmiszerféleségek megfelelõ aránya - nélkülözhetetlen.
De mit is nevezünk gyümölcslének?
A hétköznapokban szinte minden szénsavmentes, gyümölcsalapú italt. Érdemes tudni azonban, hogy rendelet szabályozza, milyen kritériumoknak kell megfelelni a gyümölcsleveknek ahhoz, hogy valóban így nevezhessük õket. Az egyik ilyen fontos kritérium az ital gyümölcstartalma. Ha legalább 12% gyümölcsöt tartalmaz, akkor csupán gyümölcsitalnak, ha legalább 25-50 %-ot tartalmaz (a gyümölcsféle függvénye), akkor gyümölcsnektárnak nevezhetik a gyártók termékeiket. A hivatalosan is gyümölcslének nevezhetõ ital nem-, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot. Mindezekbõl következik az ajánlás: lehetõség szerint részesítsük elõnyben a magas gyümölcshányadú, minõségi gyümölcsleveket, kevesebbszer fogyasszuk a gyümölcsitalokat, gyümölcsnektárokat, mert ezekben az esetekben a gyümölcs nagy részét hozzáadott anyaggal pótolják (aromákkal, színezékkel, cukorral). Legelõnyösebb, ha friss, érett gyümölcsbõl magunk készítjük el italunkat, cukor hozzáadása nélkül. Azonban vigyázat! A magas gyümölcshányaddal, cukor nélkül készült gyümölcslevek is jelentõs energiát tartalmaznak, ezért jól gondoljuk át, mennyit iszunk meg belõlük.

Természetesen folyadékpótlásra nemcsak a gyümölcslevek alkalmasak. A különbözõ innivalók között érdemes felállítani egy sorrendet, aszerint, hogy fogyasztásuk milyen bizonyított egészségi elõnyökkel vagy épp hátrányokkal jár, és mennyi energiát viszünk be velük szervezetünkbe.

Haladjunk a legideálisabbtól a legkevésbé hasznosig:
1. Víz
• A csapvíz és az 500 mg/l ásványi anyag tartalmú ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére korlátok nélkül fogyasztható.
• Sokan nem gondolják, pedig az ivóvíz is tartalmaz fontos ásványi anyagokat (pl. fluor, magnézium, kalcium)
2. Tea esetleg kávé cukor nélkül
• a teában, különösen a zöldteában egészségvédõ-antioxidáns hatású anyagok találhatóak (flavonoidok)
• a fekete tea minél erõsebb annál több koffeint tartalmaz, de hatása elhúzódóbb a kávéhoz képest
• kávé fogyasztásában ajánlott mértéket tartani, napi 1, tejjel készült kávénál többet nem ajánlott fogyasztani
3. Zsírszegény tej
• a tej 90% vizet tartalmaz
• értékes forrása a szervezet felépítésében fontos fehérjéknek, egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak
• a benne lévõ tejcukor is segíti a kalcium felszívódását
4. Energiát nem tartalmazó üdítõitalok
• mesterséges édesítõszerrel készült „light" üdítõket akkor érdemes fogyasztani, ha túlsúlyosak vagyunk vagy hajlamosak vagyunk a hízásra
5. Energiatartalmú „hasznos" italok - gyümölcs-, zöldséglevek
• rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és egészségvédõ anyagokat (flavonoidok) tartalmaznak
• a natúr, házilag préselt vagy a 100%-os változatok a legelõnyösebbek, esetleg a magas gyümölcs/zöldségtartalmúakat ajánlatos fogyasztani
• bár a 100%-os gyümölcslé tartalmaz értékes tápanyagokat, de a friss gyümölcsöt nem pótolja
6. Cukrozott üdítõitalok
• ún. „üres" energiaforrások, mert a cukron kívül más hasznos anyagot nem tartalmaznak
• túlzott fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezet, mert észrevétlenül felesleges energia kerül a szervezetbe

*A fitonutriensek nem tápanyag jellegû anyagok, jelentõs részüknek daganatellenes, ún. antikarcinogén hatása van, amit a daganatképzõdés különbözõ fázisaiban képesek kifejteni.