Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fogyasztószerek. Megmentõk vagy ártók?

A cikk megjelenési deje: 2013.06.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
fogyasztoszerek.jpgA fogyással kapcsolatos dolgoknak óriási piaca van, hiszen a legtöbb ember szép, jó alakú szeretne lenni. Ezt elérni viszont nem is olyan egyszerû, hiszen ahhoz le kell mondanunk néhány dologról, esetlegesen változtatni kell a megszokotton. Ezt nem szeretik az emberek. Mennyivel egyszerûbb bevenni egy tablettát, meginni egy teát vagy italt, mint hogy étrendünkön, életmódunkon változtassunk. Le kell fogynunk minden áron? Megnézzük, mit veszünk meg, vagy csak egy cél lebeg elõttünk, a karcsú alak?

Valószínû, hogy aki olvassa most ezt a cikket, túl van már legalább egy fogyókúrán, tehát tudja, mennyi lemondással, odafigyeléssel jár. Az eredmény valószínûleg bekövetkezik, de amint nem azt csinálja, amit egy túlzottan szigorú diéta elõír, visszaszedi a leadott kilókat, ráadásul lehet, hogy többet ártunk vele, hiszen hiányállapotot okozhatunk.

 

Nem az elõbb említett dolgok a megoldások a túlsúlyra, hanem a már sokat hangoztatott életmódváltás. Nem kell semmirõl lemondanunk, csak mértékletességet kell tanulnunk az étkezés terén, és mozognunk.

 

A fogyasztó készítmények sajnos ritkán nem várt mellékhatásokkal rendelkeznek. Néhány ismerõsöm kipróbált egy fogyást ígérõ tablettát, ami rendkívül levitte vércukrukat és szédülést, kellemetlen közérzetet okozott. Volt egy paciensem, akinek magas vérnyomása lett az egyik szertõl. Szerencsére, hogy abbahagyta, lassan megszûnt. Még a legenyhébb probléma a hasmenés, amit több szer is okoz.
Persze, az, hogy ártalmas, nem lehet mindegyikre rámondani, de tény, hogy oda kell figyelni. Ami nem gyógyszer azoknak az Oéti felé csak bejelentési kötelezettségük van. Ez mit is jelent? A terméket bejelentem, hogy kint van a polcon a boltokban. Ellenõrzés, hatékonyság bebizonyítása? NINCS! Fõleg, amit az internetrõl rendelünk. Más országokban, más szabályozások vannak.
Persze, számos olyan hatóanyag létezik, amely támogathatja az életmódváltást, a fogyást, de önmagában (hosszú távon) nem tökéletesek.

 

Tehát nem árt a körültekintés, ha mégis ilyenhez fordulnánk. Én remélem, hogy inkább mer változtatni, akár fogyni szeretne, akár csak egészségesebben élni. Mindkettõhöz napi mozgás és egészséges ételek szükségesek. A mozgás legyen mindenkinél az egészségi állapotának, testsúlyának, teljesítõképességéhez mérten intenzív, de mindenképp rendszeres.

 

Az egészséges táplálkozás pedig nem egy különleges és drága étrendet jelent, csak változatost, mennyiségileg normált.

 


Kovács Judit
dietetikus