Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fogyás Tabatával! 4 perc tiszta élvezet!

A cikk megjelenési deje: 2010.05.10. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Tabata130_1.jpgA nyári hónapok közeledtével egyre kétségbeesettebb vagy? Félsz, hogy a fürdõruha elõkerülésével felszinre kerül kicsit fittebb formára vágyó tested is? Íme egy hatásos módszer, mely Neked való! Gyakorlatonként csupán négy perc; négy perc tiszta élvezet, a neve: TABATA!
Lassan itt a nyár! Képek, színek, illatok, ízek megannyi csábítás és megannyi rémkép. Tudjuk ugyanis, hogy lassan elõkerülnek a falatnyi bikinik (jobb estben egyrészes fürdõruhák), és ezáltal, nem minden esetben tökéletesen karbantartott testünk, testrészeink is. Változásra vágyunk, amilyen hamar csak lehet, hisz hetek kérdése és nyitnak a strandok, nekünk pedig merészen kivágott fürdõruhákban kell végigvonulnunk a strandolók szeme elõtt!

A Tabata segítségével célbavehetjük fõbb izomcsoportjainkat, és minimális idõráfordítással hihetetlen eredményeket érhetünk el!

Sokakban tartja még magát az az elképzelés, hogy csupán a közepes intenzitású aerob edzés hatásos a zsírpárnák elleni harcban! Micsoda tévedés, hisz többek között Izumi Tabata és társai is igazolták, hogy egy rövid, intenzív szakaszokat pihenõkkel váltó, nagy intenzitású intervall tréning jóval több zsírt égtabata2.jpget el, mint a közepes intenzitású aerob edzés.

A Tabata tehát épp ezért, és épp ezen alapul! Lényege, hogy egy gyakorlatból nyolc 20 másodperces sorozatot végzünk 10 másodperces pihenõkkel megszakítva. Az intenzív szakaszokat maximális terheléssel végezzük, a pihenõ pedig majdnem teljes. Amellett pedig, hogy ez az edzésmódszer megerõsíti, és tónusosabbá teszik „fürdõruhás" testünk, állóképességünk, erõ-állóképességünk is hihetetlenül fejleszti!

Egy edzésen belül természetesen több gyakorlatot kell összeválogatni, hogy ezáltal minden fõbb izomcsoportunk megdolgoztassuk. Természetesen a bemelegítés kötelezõ, és a levezetésre, nyújtásra is nagy figyelmet kell fordítanunk!

 

 

Íme a hatásos edzéssor (5 gyakorlat 8 ismétléssel 4 percekben) bemelegítés után:

1. Guggolásból kéz feltolás fej fölé 20 másodperc, megtartás guggoló helyzetben (combok vízszintesek, karral nem támaszkodunk) 10 másodperc x 8 körben pihenõ nélkül.
Bónusz tipp: nehezíthetõ kézisúly használatával!

2. Tricepsz tolóckodás (kezek test mögött talajon támasztanak, kézfej elõre néz, talpak talajon; kar hajlítás-nyújtás) 20 másodperc, 10 másodperc teljes pihenõ (tartás) x 8 körben.

3. Felhomorítás hasonfekvésben (hyperextensio) (hasonfekvés kezek lábak nyújtva, végig a talajt nézzünk, a gerinc nyaki szakasza egyenes, felsõtest a talajtól elemel, majd visszaenged) 20 másodperc, 10 másodperc teljes pihenõ.

4. Fekvõtámasz ( nõi vagy normál, ki-ki erejének megfelelõt válassza) 20 másodperc, 10 másodperc pihenés (rázzuk le karjaink!)

5. Felülés 45 fokos szögig (kezek test elõtt, talpak talajon) 20 másodperc, 10 másodperc tartás fent (egyenes háttal) szintén nyolc körben.

 

Ha ezzel végeztünk, és túléltük, jöhet a nyújtás!

 

És hogy programunk tényleg hatásos fegyver legyen a kezünkben, a felesleges testzsír még intenzívebb csökkentése érdekében tartsunk alacsony szénhidráttartalmú, minõségi ételekbõl összeállított diétát, és legaláb heti három-négy alkalommal iktassunk be 35 percnyi kardio edzést (pld. séta, futás, kardio- vagy fitnessz órák) a tabata mellé!


A gyakorlatsort heti két alkalommal végezzük el, és egy-egy gyengébb / motiválatlanabb pillanatunkban pedig gondoljunk arra, hogy „ez" csupán négy perc az életünkbõl, négy perc tömény „élvezet"! Higyjük el, hogy -még a másnap jelentkezõ izomlázzal együtt is-, megéri! :-)