Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

FITNESZ ABC ( 2. rész )

A cikk megjelenési deje: 2010.09.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

edzes.jpgMi a különbség az egyszerû és az összetett szénhidrátok között? Hogyan végezhetsz statikus izommunkát?

Cikkünk második részébõl ezt is megtudhatod....

 

 

Kapilláris: hajszálér

Katabolikus folyamat: leépítõ folyamat, pl. az izom keresztmetszetének csökkenése. Ellentétes folyamata az anabolikus folyamat.

Kardiovaszkuláris: szív- és érrendszerre vonatkozó (cardio = szív / vascularis = érrendszeri)

Laktát: kémiai szerkezetét tekintve a tejsav sója. A hétköznapi nyelvben használva az izomlázat okozó tejsav szinonimájaként használjuk. A laktát az anaerob energiafolyamatok során keletkezõ anyagcsere-melléktermék, amely az izomrostok közé beágyazódva akadályozza azok összehúzódását, és érezhetõ „izomégést", fájdalomérzetet okoz. Izomlázat okozhatnak a laktát felhalmozódáson kívül az izomrostokban keletkezõ mikroszakadások is, ennek az izomláznak nincs köze a laktáthoz. Szervezetünk a keletkezõ tejsavat a munkavégzés befejezõdése után ATP-vé bontja le.

Lokális: helyi, egy kicsi, jól körbehatárolható területre korlátozódó.

Lokális állóképesség: az izomzat egy bizonyos részét igénybe vevõ állóképességi teljesítmény, amelyre izolációs gyakorlatok végzésekor van szükség. Lokális állóképességrõl beszélünk, ha az izom-összehúzódás során a test teljes izomtömegének kb. 1/7-ed részénél, vagy 15 %-ánál kevesebb mennyiségû izomrost dolgozik.

strength-training-woman.jpgLow impact: „alacsony hatásfok". Aerobik óratípus elnevezése, amely nem az edzés hatékonyságára, hanem annak intenzitási szintjére utal, hiszen az alacsony intenzitás is lehet hatékony. A szökkenés, ugrás, nagy amplitúdójú rugózás és lendítés nélkül (lépésben és karmunkával) végrehajtott low impact mozdulatok képezik a teljesen kezdõknek ajánlott egészségmegõrzõ vagy regeneráló célból végzett, valamint a zsírégetõ és alap-állóképesség fejlesztõ aerobik edzések gerincét. Ellentéte a high impact aerobik. A két végrehajtási mód (high és low impact) kombinálásából jöttek létre az intervall jellegû, úgynevezett „combo" edzések.

Maximálerõ: 1 RM. Az a legnagyobb külsõ ellenállás, amelynek legyõzésekor csak egyszeri izom-összehúzódás végrehajtására vagyunk képesek, majd a maximális erõkifejtés újbóli megismétlése viszonylag hosszú pihenõidõt igényel.

Mikroszakadásos izomláz: D.O.M.S., delayed-onset of muscle sorreness = késleltetett izomláz. Az izmokat érõ nagyfokú terhelés következtében létrejövõ izomrost-szakadások által okozott izomláz érzet. Általában nagy erõkifejtést igénylõ terhelés következtében jön létre, lehetséges kezelési módja a pihentetés.

yoga_3936727.jpgMozgáskoordináció: a mozdulatok pontos, magas technikával, vagy mûvészi színvonalú kivitelezése, amely a mozgásban közremûködõ izmok összehangolt munkájának és a megfelelõ neuromuszkuláris (agy-ideg-izom) kapcsolatnak a függvénye.

Out-door, outdoor: „ajtón kívül", a természetben ûzhetõ vagy szabadtéri sportágak jelzõje.

Oxigénadósság: az edzés megkezdésekor hirtelen megnõ a munkát végzõ izmok oxigénigénye, melyet késleltetve követ az oxigénfelvétel és -szállítás mennyiségének megemelkedése. Az ekkor keletkezett részleges oxigénhiányt nevezzük oxigénadósságnak. Aerob zónában végzett testmozgás végzése közben az izmok által igényelt és a vérkeringés által szállított mennyiség néhány percen belül kiegyenlítõdik, majd az edzés befejezõdése után szív-és keringési rendszerünk az izmok oxigénigényét meghaladó „adagot" szállít az izomsejtekhez, kiegyenlítve ezáltal a korábban keletkezett adósságot.

carbo.jpgÖsszetett szénhidrátok: kémiai szerkezetüket tekintve több molekula egyszerû cukorból álló vegyületek, melyek lehetnek növényi (pl. cellulóz, keményítõ) vagy állati eredetûek (glikogén). Összetett szerkezetükbõl kifolyólag az egyszerû szénhidrátoknál lassabban bomlanak le, így nem váltanak ki hirtelen vércukorszint-emelkedést, amely fokozott inzulin-termelést, majd ebbõl kifolyólag gyors vércukorszint-csökkenést eredményezne, és szédülést, gyengeséget, éhségérzetet okozna. Az itt felsorolt negatív hatások tehát a gyorsan lebomló, egyszerû szénhidrátokra jellemzõek. Összetett szénhidrátokat tartalmaz pl. a rizs, a burgonya, a cereáliák (gabonapelyhek, magvak).

Passzív mozgatórendszer: testünk mozgáshoz nélkülözhetetlen, de az elmozdulások létrehozásában aktív szerepet nem játszó összetevõk, melyek részei: a testünk vázát képzõ csontok és az ezeket összekötõ ízületek. A passzív alkotórészek mozgatását az aktív mozgatórendszer végzi.

Rekreáció: felüdülés, szórakozás, pihenés. Általános értelemben: a szabadidõ aktív módon történõ eltöltése.

Rotáció: forgatás, mozdulatlan tengely körül végzett forgó mozgás.

Sovány testtömeg: A sovány, más néven zsírmentes testtömeg bõrünk, csontjaink, izom-, ín és porcszöveteink, valamint a szervezetünkben keringõ testfolyadékok (vér, nyirok) súlyából tevõdik össze. Kiszámítási módja: teljes testtömeg mínusz a zsírtömeg súlya kilogrammban.

Statikus izommunka: izmaink elernyedés és összehúzódás nélküli, csupán az izomrostok feszülésének fokozásával vagy ellazításával végzett erõkifejtése, amely kívülrõl szemlélve mozdulatlan testet eredményez.

stretching-girl.jpgStatikus nyújtó gyakorlatok: a nyújtó testhelyzet felvétele után mozgás nélkül végrehajtott, hajlékonyságot fokozó gyakorlatok, ahol az adott pozíciót hosszabb (20 mp vagy több) ideig kitartjuk.

Szuperkompenzáció: túltöltés, túlkompenzálás. A szervezetet érõ, katabolikus hatású terhelés lecsökkenti energia-tartalékainkat, ezáltal elfáradást okoz. A terhelés utáni regeneráció következtében szervezetünk feltölti, sõt túltölti a elmerült energiaraktárait (anabolikus folyamat), valamint megindítja az igénybe vett izmok és szervek regenerációját, ezáltal felkészül a következõ edzésre. A rendszeres edzések utáni túltöltések a teljesítmény folyamatos növekedését eredményezik, amennyiben az egyes terhelések a megfelelõ gyakorisággal, pontosan a feltöltés csúcsán, a folyamat tetõzõdésekor követik egymást.

Tejsav: az anaerob munkavégzés során végbemenõ energiafolyamatok mellékterméke. Felhalmozódása izomlázat okoz.

Terhelés: a szervezetet érõ külsõ és belsõ ingerek összessége, amelyek a katabolikus folyamatok megindulását, ezáltal szervezetünk elfáradását, kisebb-nagyobb mértékû kimerülését eredményezik. A terhelések szervezetünk alkalmazkodóképességét növelik, melynek segítségével testünk egy magasabb teljesítményszintre áll át (szuperkompenzáció).

Terhelési intenzitás: a terhelés mértéke, a szervezetet érõ ingerek nagyságától, mennyiségétõl, hosszától és gyakoriságától függõ nehézségi szint.

Testösszetétel: sovány testtömegünk és zsírtömegünk aránya, melyet a teljes testsúlyhoz viszonyítunk.



 

(forrás: Dömötör E.: Pulzuskontroll)