Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Finom torták

A cikk megjelenési deje: 2012.07.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

torta2.gifSzületésnap közeleg? Netán meglepnéd magad valamilyen finomsággal? Süss tortát! Ehhez adok most néhány szuper receptet. Próbáld ki õket, de tudd, hogy a mérték itt is számít!

 

 

 

Narancs-alma torta

 

Ezt a tortát lehetõleg melegen, joghurttal leöntve tálaljuk. Ha a hozzávalókat megnézzük, láthatjuk, hogy nem kell bele semmilyen édesítõ anyag, mégis finom édességet kapunk.

Hozzávalók:

7 dkg búzacsírás búzaliszt
5,5 dkg zabpehelyliszt
1 kk sütõpor
5 dkg margarin
1 kk reszelt narancshéj
2-3 ek víz
Egy csipet só

A töltelékhez:
4 alma hámozva, kimagozva és összevágva
25 dkg megfelezett és kimagozott sárgabarack
2 meghámozott, szeletekre vágott narancs


Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez keverjük össze a liszteket, a sót, a sütõport, és a margarint. A narancshéj és a víz hozzáadásával lágy tésztává gyúrjuk. 30 percig pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a 18 cm átmérõjû tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját, és elõmelegített sütõben 5 percig sütjük.
A töltelék elkészítéséhez 10 percig fedõ alatt pároljuk az almát és a sárgabarackot kevés narancslével, ami a szeleteléskor kifolyt, majd az egészet simára turmixoljuk. A gyümölcspürét a tésztára simítjuk, a tetejére helyezzük a narancsszeleteket és még 20-25 percig vissza tesszük a sütõbe. Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit kihûlni. Tálaláskor egy kevés folyékony natúr joghurttal öntsük le. A joghurtba igény szerint tehetünk xilitet, vagy akár vaníliarúdból kikapart vaníliát. Ha felnõtteknek lesz a desszert, akkor a gyümölcsök turmixolásakor keverhetünk hozzá egy kevés konyakot. Igazán pikáns ízt ad.


 

Csokoládétorta

 

Igen csokoládé, jól látják. De ne ijedjünk meg, igazán kalóriaszegény! :)

csokitorta.jpgHozzávalók:

10 dkg búzacsírás búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg natúr kakaópor (pl. holland)
1 kávéskanál szódabikarbóna,
fél kávéskanál sütõpor és só
1 egész tojás
2 tojás fehérje
1 kanál kávé
1 kanál forró víz
1 vaníliarúd
4 kanál natúr joghurt
8 dkg vaj
20 dkg xilit
300 ml zsírszegény tej

A krémhez:
10 dkg natúr kakaó
15 dkg xilit
300 ml zsírszegény tej
1 vaníliarúd
5 dkg cukormentes tejcsokoládé


Elkészítése:
A krémhez a kakaót a xilittel és egy kis tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet és kevergetve 3 percig fõzzük. Levesszük a tûzrõl és hozzáadjuk a szétzúzott vaníliát, és a felolvasztott csokoládét. Jól elkeverjük, és ha kihûlt, letakarjuk alufóliával, és éjszakára hûtõbe tesszük.
A tésztához a kakaót liszttel, sóval, szódabikarbónával és sütõporral elkeverjük. Felverjük a tojásfehérjéket, a végén beletesszük az egész tojást is. A kávét 1 kanál forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a szétzúzott vaníliát és a joghurtot.
A vajat habosra keverjük, közben beleszórjuk a xilitet, és apránként a lisztet és a kávét. Hozzáadjuk a habot, és óvatosan elkeverjük.
Tortaformába tesszük, és 40 percig sütjük 180 fokos sütõben. Mikor kihûlt, 3 részre vágjuk, és megkenjük a lapokat, majd a torta tetejét és oldalát is krémmel.
A tortát díszíthetjük például eperdarabokkal. A krémbe is rakhatunk gyümölcsdarabokat, így még finomabb lesz a tortánk.


Ez a kettõ torta igazán finom és nem túl bonyolult. Még kezdõ háziasszonyok is könnyen megbirkóznak vele. Egyik sem dúskál kalóriákban, sem cukorban, csak ízekben. Azért a mértéket tartsuk!


Kovács Judit
dietetikus