Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Finom ételek dinnyébõl (recepttel)

A cikk megjelenési deje: 2011.07.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

dinnye-cikk4.jpgTe is imádod a dinnyét? Nem vagy egyedül! Igazi nyári, üdítõ íz, édes aroma, minden, amire nyáron szükségünk van. Ha nem csak elmajszolnál egy-egy dinnyeszeletet, hanem fõételként, vagy desszertként is hasznosítanád, akkor íme néhány üdítõ nyári recept, ezzel a szuper, kalóriaszegény gyümölccsel.


 

 

Sárgadinnye, görögdinnye

A dinnye szócska egy általános kifejezés, valójában számtalan dinnyefajta létezik ízük, formájuk, színük alapján, mégis a kettõ legismertebb hazánkban a klasszikus sárga- és görögdinnye. A dinnyékrõl általánosságban elmondható, hogy magas víztartalommal, és rosttartalommal rendelkeznek, viszont (ez jó hír a fogyni vágyóknak) alacsony a kalóriatartalmuk. Egy fél sárgadinnyében kb. 277 kcal van. Ez egy fél tábla csokoládéval egyenértékû, viszont ez a mennyiség a csokinál jóval jobban telíti a gyomrunkat, köszönhetõ ez az elõbb már említett magas rosttartalomnak. A dinnyék 90%-a víz, így egy tisztítókúrának is remek alkotóelemei.


sok dinnye.jpgTudományos kutatások bebizonyították, hogy egy ember átlagosan 1,4 kg ételt eszik meg egy nap, függetlenül ezek kalóriatartalmától. Ha ebbe jobban belegondolunk, megértjük, miért is olyan jó a dinnye. Hiszen 1 kg dinnye nagy része víz. Kalóriatartalma alacsony. Tehát, ha szezonban, minden nap eszünk dinnyét, kiváltva esetleg ezzel egy-két étkezést, akkor kevesebb kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe, mintha más élelmiszert ennénk, így hosszú távon garantált pár kiló fogyás.


Talán eddig nem is tudtuk, hogy a dinnyéknek magas a káliumtartalmuk, ami segít rendben tartani a vérnyomást. Magas káliumtartalmú gyümölcs még a banán.


Idõseknek is nagyon ajánlott a fogyasztása, hiszen 41%-kal csökkenti a reumás ízületi gyulladás kialakulását.


És még egy érdekesség ráadásnak ezekrõl a remek gyümölcsökrõl. Talán eddig nem is gondoltuk, hogy az édes sárgadinnye Indiából származik. Innen került Európába. A görögdinnyét pedig Afrikának köszönhetjük.

 


Receptek

Mint tudjuk, a sárgadinnye tökéletese passzol a finom sonkákhoz, és fagyival is kitûnõ párosítás, de most ismerj meg pár egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ különleges dinnyés receptet!

 


Sárgadinnye krémleves

 

Hozzávalók:
1kg érett sárgadinnye
5dl zsírszegény tej
175 gramm natúr joghurt
5 dkg pármai típusú sonka (pl. Feketeerdei sonka)
Kakukkfû
Õrölt szerecsendió
Õrölt bors

 

Elkészítés:
Szeljük ketté a sárgadinnyét, majd kanállal távolítsuk el a magokat és szedjük ki t a dinnyehúst. Pár kocka dinnyét tegyünk félre, a többit turmixgépben turmixoljuk krémmé. Ezután adjunk hozzá egy kevés borsot, sót, kakukkfüvet, õrölt szerecsendiót. Alacsony lángon egy lábosban kezdjük el melegíteni, majd állandó keverés mellett öntsük fel tejjel. Ha kihûlt, keverjük bele a joghurtot is. Tegyük legalább 2 órára hûtõszekrénybe, hogy jól összeérjenek az ízek. Tálaláskor a tányérba helyezzük a sárgadinnyekockákat és a sonkát, majd felöntjük a krémlevessel. Egy kevés tökmagolajat is csurgathatunk a tetejére, remek ízkombinációt alkot a sárgadinnyével.
A krémlevest tálalhatjuk akár a dinnyehéjban is. Így remek vendégváró finomság válik belõle.

 


Sajtos sárgadinnye sali

 

Hozzávalók:
Sárgadinnye
Paradicsom
Uborka
Füstölt sajt, vagy valamilyen aromás sajt (akár penészes sajt is lehet)
Mentalevél

Öntethez: 1 ek nyírfacukor, 1 ek balzsamecet, só, bors, 3 ek olívaolaj

 

Elkészítés:
Öntet: Kevés vízben feloldjuk az édesítõszert vagy a nyírfacukrot, majd hozzáöntjük a balzsamecetet. Beízesítjük, majd állandó kevergetés mellett beledolgozzuk az olívaolajat.
A többi alapanyagot megpucoljuk, felkockázzuk, és rétegezve egy nagy tálba tesszük. Meglocsoljuk az öntettel, majd hagyjuk pár órára a hûtõszekrényben. Keverhetünk közé olajas magvat is, például diót vagy mandulát.

 

 

Túrós dinnye

 

Hozzávalók:
2 kisebb sárgadinnye
25 dkg ribizli (vagy más piros gyümölcs)
2 kisebb, édesebb alma
2 kávéskanál konyak (ez kihagyható)
25 dkg zsírszegény tehéntúró
Fél pohár natúr joghurt
Édesítõszer, vagy nyírfacukor

 

Elkészítés:
A dinnyéket megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, majd egy kevés rész dinyehúst eltávolítunk és felkockázunk. Az almákat meghámozzuk és szintén felkockázzuk. A túrót áttörjük és konyakkal, natúr joghurttal és édesítõszerrel összekeverjük. Végül ebbe a túrókrémbe keverjük a gyümölcsöket, és beletöltjük a dinnyehéjba. Díszítsük piros gyümölcsökkel, és mentalevéllel.

 

 

Kovács Judit
Dietetikus