Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Félelmetes ételek halloweenra

A cikk megjelenési deje: 2012.10.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tok.jpgAz elmúlt évekbe hozzánk is beszivárgott az amerikaiak „õrülete", amivel a halloweent ünneplik. Gondolok itt a félelmetes jelmezekre, töklámpásokra, és érdekes finomságokra. Most pár ilyen ételhez adnék tippet, ötletet. Mit készítsünk, ha a környezetünkre frászt akarunk hozni? (itt nem a rosszul sikerült kelkáposzta fõzelékre gondolok :) )

A halloween története

 

A halloween õsi kelta hagyományokból eredõ ünnep, amely mára szinte az egész világon elterjedt. Október 31-én a legtöbb gyerek, de sok felnõtt is boszorkánynak, szellemnek vagy egyéb ijesztõ alaknak öltözik, és házról házra járva ijesztgetik az embereket. Úgy tartják, ezen az éjjel a gonosz lelkek összezavarhatják az élõk életét, ezért a gonosz megtévesztése, elijesztése céljából öltöztek régen az emberek félelmetes jelmezekbe, ami mára óriási bizniszt jelent a cégeknek.
De mi köze mindehhez a töklámpásnak?
A töklámpást angol nyelvterületen Jack O'Lantern néven illetik. A legenda szerint nevét egy Jack nevû részeges személyrõl kapta, akinek az ördög megígéri, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Viszont azzal nem számolt, hogy a mennyországba se fogadják be. Az ördög egy széndarabot ajándékozott Jacknek, aki ezt egy marharépába tette és ennek a lámpásnak a fényénél keresett a lelke nyughelyet. Így kerül tehát a képbe a vigyorgó tökfaragvány. A marharépát felváltotta a tök.


Étel ötletek:

 

Ha szeretnénk gyermekünket, barátainkat meglepni valami különlegessel halloween alkalmából, akkor nem kell nagyon bonyolultra gondolnunk, elég, ha a szendvicsre a sajtot például szellem alakúra szaggatjuk, vagy a felvágottal vigyorgó töklámpásra. Különösebb kézügyességet nem igényel, gyorsan megvan, és most igaz az, hogy minél rondább, annál jobb!
Két uborkából és egy kaliforniai paprikából alkothatunk a szendvicsre arcot (a paprika a száj, az uborka a szem.) Paprika krémmel még „vért" is varázsolhatunk kreálmányunkra.

 

Néhány héttel ezelõtt már közöltem egy egyszerû receptet, amit ide is bevethetünk. Ezt a következõképpen készítsük el:

 

Színes sajtgolyók

 

Hozzávalók
10 dkg sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg krémsajt
Valamint ízlés szerint:
bors
darált dió
apróra vágott petrezselyem
apróra vágott snidling
szezámmag

 

Elkészítés


A sajtokat lereszeljük, és a krémsajttal összegyúrjuk. A masszából kis golyókat formázunk, amiket tetszés szerint beleforgatjuk finomra vágott zöldfûszerbe, darált dióba, szezámmagba stb.
Halloweenre azt javaslom, készítsük el a sajtgolyót, majd forgassuk mákba, vagy õrölt borsba. Snidling segítségével a fekete „pókunknak lábakat is varázsolhatunk. És kész is az ötletes, finom, vendégváró pók.


nagy szemek.jpgRépaszemek:

Ezzel a recepttel még a legellenállóbb gyerek is megkóstolja a répát.

Hozzávalók:
- Szélesebb répák (egy db répa kb. 5 darab répaszemhez lesz elegendõ)
- fekete olíva bogyók mag nélkül
- light krémsajt

 

Elkészítés:

A répákat alaposan hámozzuk meg, és daraboljuk fel 2 cm vastag karikákra. Az olívabogyókat vágjuk félbe. A „nyomós" krémsajtból tegyünk egy keveset a répára, amire helyezzünk egy fél olíva bogyót.

 

tojas_3.jpgUgyanígy szemeket készíthetünk tojás segítségével is.
Fõzzük meg a tojásokat, majd tisztítsuk meg, és vágjuk félbe. A sárgájának a közepébe helyezzünk egy karika olíva bogyót. A „véresebb" hatás kedvéért a sárga részt meglocsolhatjuk egy kevés céklalével, vagy használhatunk itt is paprika krémet, vagy paradicsom szószt.

 

Én kifejezetten szeretem a halloweenra való fõzõcskézést, mert elengedhetem a fantáziám, és egyáltalán nem baj, ha nem jó a kézügyességem. Ha ronda lett, elmondhatom, hogy direkt, mert így még rémisztõbb. :)
Jó szórakozást mindenkinek!

Kovács Judit
dietetikus