Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Farsangi fánk reform módon és egyéb finomságok

A cikk megjelenési deje: 2011.02.15. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

farsangi_fank.jpgFarsang idején sok háztartás elõveszi a jól ismert fánkrecepteket. De idén miért ne újíthatnánk be, sõt ha már beleuntunk a mandarineszegetésbe, akkor dobjuk fel a gyümölcsevésünket is ötletekkel. A végeredmény mindenképp csak finom lehet!

A fánk egyértelmûen a farsanghoz kapcsolódó finomság. Sajnos energiatartalma nagyon magas és nem áll másból nagyrészt, mint fehér lisztbõl és cukorból. Tehát nem tartozik a túlságosan egészséges harapnivalók közé, de ezen könnyen változtathatunk.


Reform fánk

A fehér lisztet cseréljük le teljes kiõrlésû lisztre, ezzel megnöveljük a fánk rosttartalmát, ami hamar telíteni fog minket, megakadályozva ezzel, hogy mértéktelenül habzsoljunk belõle.
Az elkészítéshez elõször is reszeljünk le 50 dkg sárgarépát, ezután 1 zacskónyi szárított élesztõt keverjünk el egy deci 1,5%-os tejjel. Kettõ tojást verjünk habosra, majd adjunk hozzá az élesztõvel elkevert tejhez. 10 dkg liszthez adjuk hozzá az elõbb összekevert dolgokat, és még 2 evõkanálnyi étolajat. Ezeket jól dolgozzuk össze, majd a végén jöhet bele a sárgarépa.

 

Hagyjuk egy kicsit állni, majd formázzunk belõlük fánkokat. A kisütésüket ne a hagyományos formában tegyük, hanem egy teflon serpenyõt kenjünk ki egy pici olajjal, melegítsük fel és erre rakjuk rá a kiszaggatott fánkokat. Mindenképpen fedjük le a serpenyõt, hogy az olajos gõzben jól átsülhessen a fánk. A legalacsonyabb hõmérsékletre vegyük a gázt, hiszen ezzel a technikával hamar odaéghet, viszont egyáltalán nem lesz olajos. Ha megsült az egyik oldala, akkor fordítsuk meg.

 


Ha így készítjük, akkor nemcsak finom lesz a végeredmény, de egészséges és tápláló is, felesleges plusz kalória-bevitel nélkül.

 


Déli gyümölcssali

 

Februárra már jogosan elegünk lehet a sok almából, narancsból. Viszont ilyenkor van az orvosi rendelõkben is a legtöbb megfázásos, vírusos beteg, ami méltán bizonyítja, hogy igencsak szükség van az immunrendszerünk erõsítésére.

 

szep sali.jpgNézzük elõször is, milyen gyümölcsök állnak a rendelkezésünkre!
Mindenképp jól használható, hiszen olcsó és finom az alma, narancs, mandarin, kivi, grapefruit, banán. De ezeket már talán meg is untuk, viszont csak mostanában került a boltokba a narancs és a grapefruit ízének keveredésébõl megszületett vérnarancs (ez az egyik kedvenc gyümölcsöm), és szintén könnyedén beszerezhetõ az édeskés mangó is.


Emellett használhatunk manduladarabkákat, búzakorpát, aszalt gyümölcsöket is az étrendünk színesítésére.

 

Recept:


Vágjunk össze 1 almát, fél banánt, 1 vérnarancsot és fél mangót.
Tegyük õket egy desszertes tányérra, tehetünk a tetejére egy gombóc saját készítésû vaníliafagyit, majd szórjuk meg mandulaszirmokkal.

 

Saját készítésû vaníliafagyi:


Vegyünk egy natúrjoghurtot (próbáljunk meg olyat választani, ami picit sûrûbb), majd csepegtessünk bele pár csepp édesítõszert, és kaparjuk bele agy fél vaníliarúd tatalmát. Jól keverjük össze, és ha van idõnk, akkor hagyjuk is picit állni így. Ezután tegyük be a fagyasztóba és fél nap múlva kész is az energiaszegény vaníliafagyink, amit akár uzsonnára is nyugodtan beépíthetünk az étrendünkbe.

 

Ezen a recepteknek a segítségével finom és egészséges nassokat készíthetünk magunknak, sõt talán a gyümölcsfogyasztási kedvünk is visszatér. Mindent fel lehet dobni valamilyen kreatív ötlettel, csak szánjunk rá egy pici idõt, és ne válasszuk rögtön a könnyebbik utat!


Kovács Judit
dietetikus