Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fáradtság ûzõ ételek

A cikk megjelenési deje: 2012.11.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

allando_faradtsag.jpgHa gyakran kimerültnek érzed magad, szinte egész nap fáradt vagy, akkor lehet, hogy változtatnod kellene az életmódodon!

 

 

Napi 30 perc sport rengeteg energiát ad. Igen, jól hallottad...ad! Csak elkezdeni nehéz, de a mozgástól fokozódik a tested vérkeringése, az agy is több oxigént kap, ezért mûködése javul, fokozódik.
A mozgás mellett persze elengedhetetlen, hogy az étkezésedre is jobban odafigyelj. Ne koplalj, egyél rendszeresen, de ne túl sokat, mert a feszülõ, teli gyomor is az agytól vesz el vért, energiát. Ezért leszünk álmosak egy kiadós vasárnapi ebéd után is.
Igyál minimum 2 litert! Ha keveset iszol, besûrûsödik a véred, és a benne lévõ fontos tápanyagok, és az oxigén nem jut megfelelõ mennyiségben a fontos helyekre, így például az agyba.

 

Frissítõ hatású a chili, és egyéb csípõs fûszerek, mert fokozzák a vérkeringést.
Emellett fontos, hogy elegendõ vasat, B12-, és C-vitamint vigyünk be, így elkerülhetjük a vashiányt. A vashiány is kimerültséghez vezet.
A vas felszívódását több dolog is segíti. Ilyen például, ha megfelelõ milyenségû a vas. Gondolok itt arra, hogy az állati eredetû termékekbõl sokkal inkább fel tud szívódni, mint a növényi eredetûekbõl.
De nemcsak a vas milyensége jobb az állati eredetû termékekben, hanem a bennük található állati fehérje is segíti a vas hasznosulást.
Talán a legismertebb „segítõ" a C-vitamin. Számos, vas pótlására szolgáló készítményben megtalálható.
Kifejezetten ajánlom a vadhúsokat, mert sötét színük is elárulja, hogy magas vastartalmúak. Érdemes legalább heti egyszer fogyasztani, ha megtehetjük.

 

Íme néhány alapanyag, amit próbáljunk minél gyakrabban beiktatni az étkezéseinkbe, hiszen így elkerülhetjük az állandó fáradtságot.

 

- rukkola
rukkola.jpgA rukkola rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsõsorban saláták kiegészítõjeként használjuk.
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában õshonos. Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltõként fogyasztották.
A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztõrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.



- édes gyökér
Kína egyik legnépszerûbb gyógynövénye. Ott már több mint 5000 éve számon tartják, mint a torokfájás csökkentõjét.
A gyökér ötvenszer édesebb, mint a cukor, de azért nem használjuk édesítésre, mert nagyobb mennyiségben károsíthatja a szervezetet, emeli a vérnyomást. Normál mennyiségû édesgyökér használatakor persze ettõl nem kell tartanunk.
Javítja a májmûködést, fertõzésmegelõzõ, fertõtlenítõ hatással is rendelkezik, ráadásul tényleg csökkenti a köhögést.

 

- retek csíra
Élõ táplálék, mely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul mindezt, könnyen emészthetõ formában. Gazdag aminosavakban, enzimekben és vitaminokban. Otthon is nevelgethetünk csírákat, ami olcsó, ráadásul bármikor rendelkezésünkre áll a saját csíránk.
Mindenképpen bio magokat használjunk csíráztatásra!
Napi 2-3 evõkanál csíra elegendõ, ami jól elrejthetõ a szendvicsbe, vagy salátába, gyümölcs vagy zöldség mellé szórva!

 

- barna rizs
Rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. A hántolatlan rizsszemet nevezik barna rizsnek. A rizs 86-90 százalékban szénhidrátot, 7-9 százalékban fehérjét, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat - methionint és lizint - tartalmaz.
Megelõzi a béltraktus betegségeit.
Hosszú távú energiát biztosít.

 

- szõlõ
A szõlõ többféle cukrot tartalmaz (dextróz, fruktóz, levulóz, szacharóz). Cukortartalma kb. 20-25%, ami rendkívül magas. Ráadásul glikémiás indexe is nagy, tehát gyorsan megemeli a vércukor szintet, ami hosszú távon nem egészséges, hiszen a vércukorszint ingadozását okozza. Cukorbetegeknek fogyasztása ellenjavallt.
Kalóriatartalma a többi gyümölcshöz képest ugyancsak kiemelkedõen sok, talán csak a banán vetekszik vele. 100 grammban 80 kalória és 18 gramm szénhidrát található.
Fogyókúrázóknak fogyasztása csak kis mennyiségben javasolt. Nagyon jól feldobhatunk vele egy gyümölcssalit, de külön étkezésként, önállóan fogyasztva, nem ajánlom.
Gyorsan hasznosuló energiát biztosít, viszont csak rövid ideig.


Kovács Judit
dietetikus