Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Érzékeny a szíved? Vigyázz rá!

A cikk megjelenési deje: 2011.07.12. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

napozos_2.jpgAz elmúlt napokban a hõmérséklet minden rekordot megdöntött. Aki csak tehette a hûvösebb szobában, vagy a vízparton keresett menedéket. Aki szabadságon van, örül a jó idõnek, de a meleg még az egészséges szervezet is megterheli, az idõs, vagy betegségekkel terhelt szervezet számára pedig akár életveszélyes is lehet. Hogyan figyelhetünk oda szívünkre? Milyen óvintézkedésekre van szükség a melegebb napokon?

Mi is a magas vérnyomás?

 

vernyomas_meres.jpgMagas vérnyomást diagnosztizálható, ha a szisztólés érték tartósan meghaladja a 140Hgmm, a diasztólés pedig a 90 Hgmm-es értéket.
Magas vérnyomással küzdõk számára a meleg idõ magas kockázatot jelenthet az egészségükre. Normál esetben meleg hatására csökken a vérnyomás, hiszen kitágulnak az erek, ahová akadálytalanul áramolhat a vér. Viszont, amikor csak „várjuk a meleget", a légnyomás megnõ, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Növelheti a veszélyt a nem elegendõ vízfogyasztás, hiszen az izzadással jelentõsen csökken a szervezet víztartalma, amit ha nem pótolunk, elkezd besûrûsödni a vér, térfogata csökken. A kevesebb mennyiségû, sûrûbb vért a szívnek nagyobb erõfeszítésébe kerül mindenhová eljuttatni a szervezetben, így a szívre pluszterhelés jut.
A meleg hatására csökkenõ vérnyomás ájulást, szédülést, rosszullétet eredményezhet, ami vízben tartózkodva, akár súlyos következményekkel is járhat.

 


Mit tehetünk?

 

- Ellenõrizzük rendszeresen vérnyomásunkat, hogy az esetleges problémákra idõben fény derülhessen.

 

- Ha szívbetegségünk van, konzultáljunk kezelõorvosunkkal, hogy milyen legyen a gyógyszer beszedésének módja meleg idõben, hiszen, ha túl nagy adagot veszünk be, akkor a meleg miatt egyébként is alacsonyabb vérnyomást, még inkább csökkentheti a vérnyomáscsökkentõ gyógyszer, így akár ájulást is elõidézhetünk.


- Igyunk elegendõ folyadékot, hogy a folyadék- és elektrolit háztartásunk megfelelõen mûködni tudjon, és hogy a szívet ne tegyük ki felesleges plusz munkának a melegben. A legjobbak a magas ásványianyag tartalmú, szénsavmentes vizek, lehetõleg kissé lehûtve. Ennek napi mennyisége legalább napi 2-3 liter legyen. Figyeljünk oda, hogy az idõsek is eleget igyanak, hiszen náluk már nehezebben jelentkezik a szomjúságérzet. A gyereknek testének pedig magasabb a víztartalma. Mindkét korosztálynál fennáll a kiszáradás veszélye, ezért különösen figyeljünk oda a folyadékuk pótlására!

 

- Semmiféleképpen ne fogyasszunk alkoholos italt, hiszen bódultságot okozhat, gyorsítja az izzadást, sõt a vérnyomást is csökkentheti, ami nagymértékben növeli az ájulás veszélyét.


- Ha nem muszáj, ne menjünk ki a déli órákban a szabadba, hanem maradjunk a hûvösebb lakásban, ha van, kapcsoljuk be a légkondicionálót, és foglaljuk el magunkat könnyû elfoglaltságokkal (kártyázás, olvasás stb.).

 

- A légkondicionáló készüléket ne állítsuk túl alacsony hõmérsékletre, bármily hívogatóan hathat is egy fagyosra lehûtött lakás, hiszen a nagy hõmérsékletkülönbség szívpanaszokhoz, megfázáshoz, akár tüdõgyulladáshoz is vezethet! Ideális hõmérsékletkülönbség 5 Celsius fok a külsõ-és belsõ levegõhõmérséklet között.


- Semmiféleképpen ne ilyenkor fitogtassuk sportosságunk! Várjuk meg az esti órákat a futással, biciklizéssel és minden fajta, nem vízben végzett mozgásformával!

 

- Ha tehetjük, kiránduljuk vízparthoz, és hûtsük testünk hõmérsékletét rendszeres megmártózással!


- Aki nem jut el strandra, vagy tóhoz, naponta többször zuhanyozzon le langyos vízben. Meleg fürdõ tilos! A termálvizes strandok elõnyeinek se ilyenkor hódoljunk!

 

- Autóba csak elõzetes alapos szellõztetés után üljünk be, hiszen egy napon hagyott autó belsõ hõmérséklete akár a 60 Celsius fokot is túllépheti.


- A lakásokat éjjel alaposan szellõztessük ki, majd a nappali órákban tartsuk zárva az ablakokat és sötétítsünk el!

 

- Könnyû, jól szellõzõ ruhákat viseljünk, pamut vagy lenvászon anyagból.


- Napszemüveggel és kalappal védjük magunkat a nap káros sugarai ellen. Vegyünk jó minõségû napszemüveget, vagy a régieket vizsgáltassuk meg az optikákban, hiszen egy nem megfelelõ napszemüveg többet árt, mint használ!

 

- És természetesen kenjük be magunkat bõrtípusunknak megfelelõ naptejjel! Gondoljunk arcunkra és ajkunkra is. A legjobb, ha már eleve fényvédõvel ellátott ajakírt és arckrémet használunk.


- salata_1.jpgEgyünk kis adagokat, mindenképp könnyen emészthetõ fogásokat, hogy a gyomrot ne terheljük le! A leterhelt gyomor szintén csökkenti a vérnyomást, sõt a teli gyomorral fürdõzés akár komoly szívpanaszokat is okozhat! Ebédre csak könnyû salátát, gyümölcsöket, sovány húsokat fogyasszunk. Napközben pedig sok, magas víztartalmú gyümölcsöt (pl. dinnyét), ami segít a vércukorszint, elektrolit háztartás rendben tartásában.

 

- Hanyagoljuk a kávé és a fekete-, zöld teák fogyasztását, mivel vízhajtó hatásuk révén csökkenthetik a szervezet víztartalmát.


- Alkalmazhatunk hideg pakolásokat a nyakon, a csuklón, a bokánál. Tekerjünk ezekre a helyekre nedves törölközõt, ezzel hatékonyan csökkenthetjük a testhõmérsékletet.

 

- Hogy általánosságban is csökkenjen a kockázat, a hétköznapokon sportoljunk többet, együnk sószegényebben, tegyünk azért, hogy testsúlyunk megfelelõ legyen. Egy- két változtatás is csodákra képes! Gondolkodjunk hosszú távra, merjünk változtatni, és tegyünk is meg mindent azért, hogy hosszú, egészséges életet élhessünk, és egy „kis meleg" ne fogjon ki rajtunk! :)


Ne feledjük a nagy meleg, a hõmérséklet ingadozása az arra hajlamosaknál megnöveli a szívroham, a szélütés kockázatát! Éljünk ezekkel az ötletekkel!

 

Kovács Judit
dietetikus