Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Érdekességek a világból

A cikk megjelenési deje: 2012.11.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sial.jpgOktóber végén került megrendezésre Párizsban a SIAL nevezetû élelmiszeripari világkiállítás, amire meghívást kaptam. Szeretném megosztani most az olvasókkal, hogy milyen fantasztikus dolgokat láttam, mik várhatóak a jövõben nálunk is, milyen új „egészség centrikus" termékek jelentek meg más országok polcain?

 

 

 

 

Fantasztikus élmény volt részt venni egy ilyen kiállításon, hiszen 100 ország képviseltette magát, és majdnem 6000 kiállító.
A legérdekesebb dolog talán a fotón is látható tajvani Bubble tea, ami azt jelenti, hogy valamilyen tejszínes lébe tesznek, teából készült zselégolyókat. Hogy jó-e? Nem, sõt! De nagyon érdekes volt. Úgy gondolom, erre az európai ízlés még nem áll készen :)



perilla.jpgEgészséges étrend szempontjából ennél fontosabb, hogy számos olyan olajjal voltak kint kiállítók, amelyrõl még én se halottam soha. Olyan növényeket sajtolnak ki, melyeket még sose láttam.
Az egyik ilyen a Perilla olaj, amely növény itthon talán krémek összetevõjeként lehet ismert. Magyar neve a fekete csalán.

 

Gyulladáscsökkentõ hatása miatt használják. Ázsiából származó növény, így olaját is a koreai standnál találtam. Olaja 60%-ában omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ez a napraforgó olajnál 1,6 %. Gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban. Fõzéshez nem ajánlják, inkább salátákhoz, vagy kúraszerûen alkalmazva, minden nap egy kiskanállal.

 

Egy olasz cég rendkívül finom tehéntej helyettesítésére abszolút alkalmas növényi tejeket kínált. Nagyon finom volt a zabtejük, amit kalciummal dúsítanak. Sajnos itthon csak rizstejet lehet kalciummal dúsítva kapni, azt is csak hébe-hóba. Pedig ennek az ásványi anyagnak a felszívódása a tejtermékekbõl a legjobb, és onnan visszük be a legnagyobb mennyiséget is. Ha kihagyjuk ezen termékeket, akkor a kalciumbevitel jelentõsen lecsökken. Ezért is jó olyan tehéntej helyettesítõt választani, ami kalciummal dúsított. Ebbe a termékbe a kalciumot hínárból vonják ki, tehát arra is figyelnek, hogy természetes eredetû legyen. Nekem rendkívül ízlett ez a termék. Lágy volt, tejszínes, még azt is megkockáztatnám, hogy finomabb, mint a tehéntej.
Ugyanezen cég terméke a mandulatej is. Ezt itthon is lehet kapni, de a különlegessége, hogy agave sziruppal édesítik. Errõl már korábban olvashattak. Természetes eredetû édesítõ, ráadásul nagyon ízletes. Itthon még nem igazán használják termékekbe.

 

Na, de még egy szót sem említettem a magyar pultról. Véleményem szerint igazán méltóan képviseltük országunkat kürtöskalácssütéssel, kolbásszal, mézzel, és bizony jó pár reform élelmiszereket gyártó cég is kint volt.

 

Térjünk vissza a külföldi újdonságokhoz, hiszen rengeteg volt. Az amerikaiak hoztak olyan süteményport, ami minden allergéntõl mentes. Sõt több olyan is volt, ami még cukormentes is. Ráadásul isteni finom volt! Sajnos itthon a glutén mentes termékek, még közel sem adnak ilyen jó minõségû tésztát, mint amilyen ez volt. Remélem, követjük majd a nemzetközi tendenciákat.

 

agave_1.jpgItthon is használt rostforrás az inulin. Néhány termékben találkozhatunk vele. A mexikóiak agave növénybõl vonják ki. Élelmi rost, ami csökkenti a széklet tranzit idejét, tehát kevesebb ideig tartózkodnak a felesleges anyagok a szervezetünkben.

A glikémiás indexet is csökkenti. Ha fogyasztjuk, a termék, vagy étel kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Képes csökkenteni a koleszterinszintet is a rendszeres fogyasztása. Itthon nem tudok róla, hogy terméktõl függetlenül lehet-e kapni. Én vettem egy nagy zacskóval. Nagyon finom por állaga van, szinte mindenbe belekeverhetõ.
Másik hasonló termék az ageve por. Itthon is lehet kapni az agave szirupot, a kiállításon viszont találkoztam por formátumával is, ami valami fantasztikusan finom. Tényleg tökéletesen helyettesít a porcukrot. Semmi mellékíz, én egyszerûen beleszerettem. :)

 

inca inchi.jpgAz olajakhoz visszatérve, csak néhány példa a különlegességekre: avokádó olaj (nagyon ízes), argán olaj (ez itthon is ismert, de mi nem használjuk fõzésre, csak kozmetikai alkalmazása terjedt el), inca inchi olaj, amit Peruban készítenek. Magát a magját is használják, nassként is, ízesítve. Rendkívül magas a fehérje tartalma. Olaja gazdag esszenciális zsírsavakban, és 50%-a omega-3.


És csak megemlítenék egy különlegességet, a fekete fokhagymát.

Rengeteg érdekesség, rengeteg különlegesség, finomság. Ez jellemezte a SIAL kiállítást! Köszönöm azoknak, akik lehetõvé tették, hogy részt vehessek!
Egy-egy terméket igyekszem a késõbbiekben részletesebben is bemutatni.

 

 

Kovács Judit
Dietetikus