Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Eper minden mennyiségben...

A cikk megjelenési deje: 2013.05.14. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
plakat_4.jpgItt az eperszezon végre. Minden évben erre várunk, mi, gyümölcskedvelõk. Az eper nem csupán gyümölcs, már önmagában desszert. Ha igazán érett, édességével pótolni képes még a legjobb csokit is. Összefoglalva, imádjuk, ezért készültem néhány recepttel, és pár információval az eperrõl.
Bár a címben az eper korlátlan fogyasztására utalok, azért ne essünk neki 10 kg epernek egyszerre. Bár energiatartalma nagyon alacsony, cukortartalma azért még van, amit a cukorbetegeknek be kell számítaniuk a napi megengedett szénhidrátbevitelükbe. 100 g eper 35 kcal-t és 7 g Ch (szénhidrát)-ot tartalmaz.
Magas A- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Segít leküzdeni a székrekedést és nagyon jó vízhajtó is.
Elõszezonban epret vásárolni nem célszerû, ha csábító is, hiszen ilyenkor még más országokból szállítják hozzánk, és számos romlást, penészedést megakadályozó szerrel kezelik. Ezért legyünk türelmesek addig, amíg a hazait nem vehetjük meg a piacokon.
A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Az eper a szamóca hétköznapi megnevezése. Hivatalosan az eperfa termését nevezzük epernek, a köznyelvben mégsem ez terjedt el.
A szamóca gyümölcse valójában nem termés, hanem a virág kocsányának megvastagodott csúcsa.

Történelem

A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az õsember is találkozhatott vele, gyûjtögetõ életmódja alatt felhasználta. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon termõ gyógyhatású növények közé sorolják.

A 15. században nem fogyasztási célzattal, hanem a növény szépsége miatt tartották. 18. századtól ismert, hogy újra termeszteni kezdték élelmiszerként. Ekkor az észak- és dél-amerikai eredetû fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretû, bõven termõ ananászeper.

 

Felhasználása

Az eper levele:
- teáját béltisztításra, fertõtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

Tört gyümölcshúsa:
- kúraszerûen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bõrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bõrradírt kapunk. A gyümölcspépbõl készíthetünk arcpakolást is.

A vadon termõ erdei szamóca beltartalmi értékei magasabbak a termesztett változatéhoz képest. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnõtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

Epe, bélprobléma, fekély esetén nem javasolt a fogyasztása az apró magvak miatt.
Antibakteriális, gyulladás gátló hatású.


Túrós eperkrém

Hozzávalók 4 személyre:
• 37,5 dkg eper
• 4 evõkanál 100%-os narancslé
• 50 dkg túró
• vaníliarúd
• xilit ízlés szerint

Elkészítés: Az epret megmossuk, majd összeturmixoljuk. A narancslevet a túróhoz adjuk a xilittel és a vaníliával együtt, és habosra keverjük. Hozzáadjuk az eperpürét is, majd poharakba töltjük.


Agavés eperkrém leves

Hozzávalók:
• 1 kg eper
• 5-6 evõkanál agave szirup
• 2 doboz natúr joghurt
• 1 vanília rúd
• 1 dl tej
• 2 dl zsírszegény tejszín
• 1-2 dl narancslé


A tetejére:
• citromfû levelek
• eper

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hûtõben tartjuk, a végén citromfûvel, eperrel díszítjük.

Jó étvágyat! Használjuk ki, hogy végre terem, mert sajnos csak rövid ideig kapható igazán finom eper. Ha tudunk, fagyasszunk le belõle, vagy készítsünk lekvárt.


Kovács Judit
dietetikus