Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Energiaital, kávé vagy tea?

A cikk megjelenési deje: 2010.07.01. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tea_4.jpgA világ egyik fele a teáért rajong, a másik fele kávét vesz reggel munkába rohanva, míg vannak országok, ahol mindkettõt elõszeretettel fogyasztják. Az energiaitalok a modernkor találmányai, melyek csak a közelmúltban kerültek fel a boltok polcaira.
Tudjuk-e, miért jó vagy nem jó egyik vagy másik?


A teának nevezzük a teacserje levágott leveleinek, a szárított gyógynövények és a gyümölcsök fõzetét.
A teacserjébõl készülõ tea használata a Távol-Keleten több évezredes múltra tekint vissza. Innen terjedt a világ minden országába. Mi is elõszeretettel fogyasztjuk, elsõsorban a fekete teát, amit ízesítve árulnak és elsõsorban télen, pedig a sivatagi forróságban a beduinok is elõszeretettel fogyasztják.
A gyümölcsteának árult készítmények sajnos szinte soha nem láttak gyümölcsöt, csak aromát, amivel a fekete teát ízesítik. Ezekkel a gyerekeket ne itassuk, mert élénkítõ hatással rendelkeznek.

A keleti kultúrákban a teafogyasztáshoz több évszázados szertartások kötõdnek.
Gondoljuk csak a teaházakra vagy éppen a teát készítõ gésákra.

A hagyományos teának több változata ismert, aminek megnevezése attól függ, hogy a teacserje mely részébõl készül, milyen eljárásokon megy keresztül, vagy melyik tartományból származik.
A zöld teát az egészséges életmód hívei elõszeretettel alkalmazzák. Tudományos vizsgálatok bebizonyították rákmegelõzõ hatását, de az anyagcsere fokozó tulajdonsága sem elhanyagolható. Vitaminban és ásványi sókban igen gazdag. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, fluorid tartalmának köszönhetõen védi a fogat a szuvasodás ellen, valamint az ínyre is jó hatással van.

kave_1.jpgA kávé az egyik legelterjedtebb élvezeti cikk. Amit mi kávénak nevezünk, az a kávécserje termésének a magjának a forrázott fõzete.
Vízhajtó hatása miatt fogyasztása mellett figyelni kell a megfelelõ folyadékbevitelre, és ha meleg van, akkor az ásványi anyagok pótlására is. Fokozza az anyagcserét, de intenzív hatása és általános cukorral való együttes alkalmazása miatt nem elõnyös a fogyás elõsegítésére alkalmazni.

Az energiaitalok legnagyobb vásárlóközönsége a 25 év alatti korosztály. Manapság sikk már általános iskolában is fogyasztani. Sõt a tinik nagy része alkohollal keverve is issza, annak ellenére, hogy az energiaitalok dobozán külön felhívják a figyelmet arra, hogy ez tilos. Érdemes azért azon is elgondolkoznunk, hogy a szórakozóhelyek promóciói között miért szerepelnek olyan italok, amelyek energiaital és alkohol keverékei. Az alkohol és az energiaital hatóanyagai együtt erõs szívdobogást, de akár szívrohamot is okozhatnak. Nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy magas várnyomásban, cukorbetegségben szenvedõknek, ezeket az italokat veszélyes fogyasztaniuk.

energiaital2.jpgAz energiaitalok fõ összetevõi között szerepel a koffein, a taurin és természetesen a cukor.
Az EU Élelmiszertudományi bizottsága már 1999-ben kiadott egy véleményt, melyben felhívták a figyelmet a koffeinbevitel csökkentésére várandós anyák és gyermekek esetében, és aggályokat fogalmaztak meg a taurinnal kapcsolatban.
Az elõírások szerint, a gyermek napi koffeinbevitele nem haladhatja meg a 2,5 mg/testömegkg, amelybe az összes forrásból származó koffein beleértendõ (kávé, tea, csokoládé, kakaó,energiaital). Csak a tájékozódás miatt, egy energiaital koffeintartalma 80-250 mg.

A teák használata a mindennapok során sokkal egészségesebb és célravezetõbb is, mint a kávé vagy az energiaital, ha az élénkítõ hatását vesszük figyelembe. A tea ugyan lassabban és talán kevésbé erõteljesen fejti ki eme hatását, de sokkal elhúzódóbban is. Ezzel szemben az energiaitalok és a kávé megterhelõk a szívnek és az éberség, amit elõidéznek, elég hamar tovatûnik, és még fáradtabbnak érezzük magunkat, mint az elfogyasztásuk elõtt.

 

Kovács Judit
dietetikus