Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Egzotikus gyümölcsök

A cikk megjelenési deje: 2011.03.16. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

egzotikus-gyumolcsok.jpgSzerencsére már nálunk is lehet kapni a nagyobb szupermarketekben egzotikus helyekrõl származó különleges gyümölcsöket. Ne idegenkedjünk tõlük, próbáljuk ki õket, hiszen igazi változatosságot jelenthetnek a sok alma és narancs után.

 

Nemrégiben külföldön jártam, mégpedig egy olyan országban, ahol rengeteg bevándorló él, akik magukkal hozták ételeiket is. Szeretek úgy felfedezni egy számomra új várost, hogy idõnként le-letérek a turisták által bejárt területekrõl, így igazából is megfigyelhetem a helyiek életét. Így akadtam rá egy helyi piacra is, ahol különlegesebbnél különlegesebb gyümölcsöket, zöldségeket árultak, ráadásul potom áron. Sajnos itthon picit borsos ára van a különlegességeknek, de érdemes kipróbálni õket, és néha beépíteni az étrendünkbe.


dragon-fruit.jpgTaláltam egy csodaszép gyümölcsöt, ami gyönyörû rózsaszínben pompázott a pulton. Vettem is néhányat belõle, amit egyébként sárkánygyümölcsnek hívtak (más néven pitaya). Otthon aztán ügyesen lehúzogattuk róla a héjat, ami alatt fehér színû, kivihez hasonló magos belsõ lakozott. Az igazat megvallva, az íze kevésbé volt elragadtató, mint a külseje. Megszavaztuk, hogy az íze inkább a retekhez hasonlít, mintsem egy finom gyümölcséhez. Bár késõbb azt olvastam, hogy létezik édesebb változata is.


Tehát hogyan is fogjunk hozzá a megevéséhez? Mi megfogtuk a kiálló részeket, és lefelé lehúztuk a héját, ami nagyon könnyen ment. Ezután felkockáztuk és így fogyasztottuk. Ha vendégeknek szolgálnám fel, akkor felkarikáznám a héjával együtt, és adnék hozzá kiskanalat, így azzal ki lehet enni a belsõ részt. A külsejét viszont megcsodálhatják vendégeink is.

 

Ajánlanám, hogy próbáljuk ki gyümölcssalátában, hiszen egy édesebb banánnal vagy naranccsal remek párost alkothat. Ami a legmeglepõbb volt számomra vele kapcsolatban, az az, hogy a tejszínes likõrökhöz milyen kiválóan illik. Turmixoljuk bele az italba, tegyünk bele egy kanál vaníliafagyit is. Nem mondanám, hogy fogyókúra alatt próbálkozzunk ezzel a felhasználási móddal, de egyszer érdemes azért kipróbálni mindenkinek. Hihetetlen ízélmény! Amellett, hogy nagyon jól társítható gyümölcsrõl beszélünk, kiemelném, hogy rendkívül magas rosttartalommal is rendelkezik, ráadásul magas az antioxidáns-, vitamin-, és ásványanyag tartalma.

 

A gyümölcs félbevágása és a gyümölcshús kikanalazása után, a héjat nyugodtan felhasználhatjuk például fagylaltos kehelynek. Ha vendégeket várunk biztos a siker.


mango.jpgA másik gyümölcs, amirõl mesélni szeretnék, az a mango. Ez már egy picit ismertebb itthon is, és ízesítésként is rengeteg termékhez felhasználják finom aromáját. Be kell valljam, ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Szép sárgás-zöldes-pirosas színe, sárgadinnyéhez hasonló állaga, és különlegesen finom édes íze van. Koktélokhoz, frissítõkhöz, gyümölcssalátákhoz, püréként vagy csak úgy magában is ajánlható.

 

Általában darabonként árulják a piacokon. Talán a mangóval már több ember találkozott, mint a sárkánygyümölccsel. Zöldes-sárgás héját éles késsel kezdjük meg, majd óvatosan húzzuk le a gyümölcshúsról. Vagy el is vághatjuk, de arra vigyázzunk, hogy a közepén egy hatalmas mag van, ezért kicsit oldalt vágjunk le belõle egy darabot. Fel is lehet csíkozni, úgy, hogy négyzet alakú kockák legyenek belõle a héjon. Rendkívül alacsony az energiatartalma, ezért diétákba is jól beépíthetõ.


Kovács Judit
dietetikus