Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Egyél a szép mosolyért

A cikk megjelenési deje: 2010.07.28. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
mosoly kozeli.jpgAhhoz, hogy olyan mosolyunk legyen, mint a rágógumi reklámok fõhõseinek, nem elég a fogmosás és egy-két rágó elnyammogása. Mégis mit tehetünk, ha mégis világító fehér fogsorral szeretnénk elkápráztatni a környezetünket?

 

anatomia.jpgA fogaink feladata a táplálék felaprítása a könnyebb emészthetõség érdekében. Emellett társadalmunkban fontos esztétikai szerepe is van. Sok mindent elmond tulajdonosáról a fogai állapota (társadalmi helyzet, táplálkozás, fogmosás stb.) Sokan küzdenek a fogaik elszínezõdésétõl, fogtömésektõl, fogak elvesztésétõl. Ezeket meg lehet elõzni, de ha már bekövetkezett, akkor pedig mindenképpen érdemes tenni az okok ellen, hogy ne súlyosbodjon, hiszen egy szép mosoly hozzájárul az önbizalmunkhoz, ezáltal pedig sok szempontból is befolyásolhatja életünket.

Nagyon fontos, hogy táplálkozásunk megfelelõ legyen, ételeink egészséges összetevõkbõl álljanak, a szervezetünk számára a megfelelõ vitamin- és ásványianyag mennyiséget fedezni tudjuk belõlük.
Már a második világháború után is kiadtak olyan kutatási eredményt, hogy a háború alatt csökkent a fogproblémák száma a lakosság körében. Ezt összefüggésbe hozták azzal, hogy az egyszerû cukrokat tartalmazó ételek, édességek fogyasztása csökkent ebben az idõben.
nyaloka.jpgA nyalóka, olvadós rágó, süti nem biztos, hogy a legjobb a fogak számára. Ezeket, az ételeket sokáig tartjuk a szánkban, közvetlenül a fogunknál olvad le róla az újabb és újabb cukorréteg, ami elõsegíti a fogszuvasodás kialakulását. Nem beszélve a kekszekrõl, amik beleragadnak a fogba, így tökéletes táptalajt biztosítva a baktériumoknak. Segíthet, ha étkezés után vizet iszunk, vagy kiöblítjük a szánkat, hogy eltávolítsuk a fogak között maradt ételt és italt.

A fogak elszínezõdéséért leggyakrabban a kávé, a tea, a vörösbor és a dohányzás a felelõs. Ezen élelmiszerek elhagyása az étrendbõl fontos lehet annak érdekében, ha csillámló fehér fogakat szeretnénk mindenféle fehérítõ kezelés nélkül is. A dohányzás nagyon erõsen színezi a fogakat. Ez ellen speciális fogkrémek, léteznek. Természetesen, ha valaki az egészségére is gondol, akkor a dohányzást kihagyja az életébõl.

A fluorid (a fogak védelmében, erõsítésében van szerepe) sokféle élelmiszerben is megtalálható a fogkrémeken kívül. Leggazdagabb forrásának a tea számít, valamint azok a tengeri halak, amelyek halszálkával együtt fogyaszthatók.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a kalcium-, foszfor-, valamint tejfehérje tartalmuknál fogva mérséklik a fogak ásványianyag-veszteségét, így csökkentik a fogszuvasodás rizikóját. Ilyenek például a kemény sajtok vagy a tej, amelyek mindemellett fokozzák a nyálelválasztást, és ezzel elõsegítik a fogak védelmét.

Praktikus és finom kiegészítõje lehet a fogak védelmének a cukormentes rágógumik. Az édes íz és a rágás egyaránt fokozzák a nyálelválasztást.

alma_1.jpgBár a gyümölcsök egészségesek és fontosak is egészségünk érdekében, érdemes azért odafigyelni, hogy melyiket mikor esszük. A magas savtartalmú gyümölcsök, mint például a citrusfélék szerepet játszhatnak a fogak romlásában. Fogyasztásuk után semmiképpen ne mossunk fogat, mert érzékenyebbek. A savas környezet elõsegíti a fogszuvasodás kialakulását.
Az olyan élelmiszerek, amelyeknek elfogyasztása közben sokat „rágcsálunk", vigyáznak fogainkra, hiszen a rágás által tisztul a fog. Ezek közé tartozik az alma, a sárgarépa és a már említett rágógumi is.
Nemrég jelent meg a boltok polcain a xylit nevezetû természetes eredetû édesítõ anyag, ami antibakteriális hatással rendelkezik, ezáltal védve a fogakat. Érdemes ezt használni a gyerekek teáiba, fõleg, ha még cumisüvegbõl iszik, hiszen így nem „ömlik" a fogaira a szirupos ital.

A fogainkra vigyáznunk kell, hiszen egész életünkön végigkísérnek és sajnos károsodásra eléggé hajlamosak, tehát táplálkozzunk egészségesen, mossuk rendszeresen a fogainkat és járjunk hathavonta fogászati szûrésekre, így biztosan elkerülhetjük a nagymértékû foghiány korai kialakulását.

Kovács Judit
dietetikus