Nagyon fontos, hogy táplálkozásunk megfelelõ legyen, ételeink egészséges összetevõkbõl álljanak, a szervezetünk számára a megfelelõ vitamin- és ásványianyag mennyiséget fedezni tudjuk belõlük.
Már a második világháború után is kiadtak olyan kutatási eredményt, hogy a háború alatt csökkent a fogproblémák száma a lakosság körében. Ezt összefüggésbe hozták azzal, hogy az egyszerû cukrokat tartalmazó ételek, édességek fogyasztása csökkent ebben az idõben.
A nyalóka, olvadós rágó, süti nem biztos, hogy a legjobb a fogak számára. Ezeket, az ételeket sokáig tartjuk a szánkban, közvetlenül a fogunknál olvad le róla az újabb és újabb cukorréteg, ami elõsegíti a fogszuvasodás kialakulását. Nem beszélve a kekszekrõl, amik beleragadnak a fogba, így tökéletes táptalajt biztosítva a baktériumoknak. Segíthet, ha étkezés után vizet iszunk, vagy kiöblítjük a szánkat, hogy eltávolítsuk a fogak között maradt ételt és italt.
A fogak elszínezõdéséért leggyakrabban a kávé, a tea, a vörösbor és a dohányzás a felelõs. Ezen élelmiszerek elhagyása az étrendbõl fontos lehet annak érdekében, ha csillámló fehér fogakat szeretnénk mindenféle fehérítõ kezelés nélkül is. A dohányzás nagyon erõsen színezi a fogakat. Ez ellen speciális fogkrémek, léteznek. Természetesen, ha valaki az egészségére is gondol, akkor a dohányzást kihagyja az életébõl.
A fluorid (a fogak védelmében, erõsítésében van szerepe) sokféle élelmiszerben is megtalálható a fogkrémeken kívül. Leggazdagabb forrásának a tea számít, valamint azok a tengeri halak, amelyek halszálkával együtt fogyaszthatók.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a kalcium-, foszfor-, valamint tejfehérje tartalmuknál fogva mérséklik a fogak ásványianyag-veszteségét, így csökkentik a fogszuvasodás rizikóját. Ilyenek például a kemény sajtok vagy a tej, amelyek mindemellett fokozzák a nyálelválasztást, és ezzel elõsegítik a fogak védelmét.
Praktikus és finom kiegészítõje lehet a fogak védelmének a cukormentes rágógumik. Az édes íz és a rágás egyaránt fokozzák a nyálelválasztást.
Bár a gyümölcsök egészségesek és fontosak is egészségünk érdekében, érdemes azért odafigyelni, hogy melyiket mikor esszük. A magas savtartalmú gyümölcsök, mint például a citrusfélék szerepet játszhatnak a fogak romlásában. Fogyasztásuk után semmiképpen ne mossunk fogat, mert érzékenyebbek. A savas környezet elõsegíti a fogszuvasodás kialakulását.
Az olyan élelmiszerek, amelyeknek elfogyasztása közben sokat „rágcsálunk", vigyáznak fogainkra, hiszen a rágás által tisztul a fog. Ezek közé tartozik az alma, a sárgarépa és a már említett rágógumi is.
Nemrég jelent meg a boltok polcain a xylit nevezetû természetes eredetû édesítõ anyag, ami antibakteriális hatással rendelkezik, ezáltal védve a fogakat. Érdemes ezt használni a gyerekek teáiba, fõleg, ha még cumisüvegbõl iszik, hiszen így nem „ömlik" a fogaira a szirupos ital.
A fogainkra vigyáznunk kell, hiszen egész életünkön végigkísérnek és sajnos károsodásra eléggé hajlamosak, tehát táplálkozzunk egészségesen, mossuk rendszeresen a fogainkat és járjunk hathavonta fogászati szûrésekre, így biztosan elkerülhetjük a nagymértékû foghiány korai kialakulását.
Kovács Judit
dietetikus