Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Egészséges karácsonyi menüsor

A cikk megjelenési deje: 2012.12.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat1.jpgA karácsony az egyik legszebb keresztyén ünnep. Jézus születését ünnepeljük. Ennek az eseménynek a tiszteletére, egymást ajándékkal lepjük meg, és ünnepi lakoma kerül az asztalokra. Nincs is ezzel semmi baj, amíg mértéket tudunk tartani, egyébként akár 3-4 kg is felszaladhat ránk ez alatt a 3 nap alatt. Hogy ez ne így legyen, adok néhány ötletet, és pár receptet is megosztok az olvasóval.

Karácsonynak az a buktatója, hogy általában nem egy fajta ételt készítünk, és ugyebár mindet meg kell kóstolni. Próbáljuk ki, hogy a levest csak csészébe tálaljuk (kifejezetten csészébe tálalható leveseket találnak alább, a receptek között), a fõételt kisebb tányérra, mint szoktuk, és 1 desszertet engedélyezzünk magunknak.

 

 

Receptek

 

Két leves ötlettel kezdeném. Az igazság az, hogy nem tudtam dönteni. Mindkettõ egyszerû, alacsony kalóriatartalmú, különleges. Azoknak ajánlom, akiknek elege van a klasszikus halászlébõl, és valami különlegesre vágynak, esetleg húsmentesen.

 

Zsályás erdei gomba- krémleves

 

Hozzávalók 2 fõre:

 

2,5 dkg szárított erdeigomba-keverék
15 dkg rókagomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
5 levél zsálya
Só, frissen õrölt bors
2 teáskanál frissen facsart citromlé

 

Elkészítés:

A szárított gombát szûrõbe rakva átmossuk, majd fél liter forró vízben áztatjuk 3 percig. A hagymát megpucoljuk, és finomra vágjuk. Az olíva olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, amit kevergetve megfonnyasztunk. Az erdei gombát a lével együtt ráöntünk a hagymára. A fokhagymát megtisztítjuk és hozzáreszeljük a leveshez. Felfûzzük, 20 percig forraljuk, majd leturmixoljuk. Utána beletesszük a zsályát és a rókagombát. Még 10 percig fõzzük a levest, a végén sóval, borssal és citromlével ízesítjük.

 

Kókusztejes édesköményleves

 

Hozzávalók 2 fõre:

 

1 nagyobb édeskömény
2,5 dkg vaj
Fél fej saláta
Fél fej vöröshagyma
Só, bors
1 dl kókusztej
Pár csepp lime-lé


Elkészítés:
Daraboljuk fel az édesköményt, vágjunk belõle 2 szép vékony szeletet, ezeket süssük ropogósra a vaj felével. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a hagymát és a maradék vajon pároljuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, fûszerezzük be, majd 25 percig fõzzük. Turmixoljuk le, majd adjuk hozzá a kókusztejet (ha veszünk egy dobozzal, a többit gyümölcsleveshez, vagy desszertekhez el tudjuk használni.). Ízesítsük lime-lével. Forraljuk össze. Tálaláskor apróra vágott mandulával vagy fûszerlevelekkel is díszíthetjük. Zöld, piros vagy fekete tányérban mutat a legszebben. (Fehér színû maga a leves)

 

Lazacfilé parajos burgonyával

 

Hozzávalók 4 fõre:

 

4 szelet lazac (kb. 60 dkg)
30 g vaj

 

A körethez:
40 dkg burgonya
30 dkg parajlevél
2 tojás
2 dl zsírszegény (10%-os) tejszín
Csipet só és szerecsendió
Kevés vaj és zsemlemorzsa a formához

 

Elkészítés:

A lazacot beletesszük a tepsibe, megsózzuk, és egy vajdarabkát helyezünk a tetejére. A vajba ízlésünk szerint keverhetünk különbözõ fûszereket. Akár rozmaringot, chilit, vagy bármit, amit szeretünk. A lazac natúr ízéhez szinte minden jól illik. Ha nem szeretnénk a receptet variálni, akkor maradhatunk a natúr verziónál.
A megmosott burgonyát héjában megfõzzük (így több értékes tápanyagot megõrizhetünk), majd meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk.
A spenótleveleket kevés vajon megpároljuk, majd óvatosan összeforgatjuk a krumplival.
A tejszínt a tojással és a fûszerekkel összekeverjük, majd a burgonya tetejére öntjük. Keverjük össze, majd egy tetszõleges kikent, morzsázott formába merjük bele. (lehet ez szilikonos karácsonyi forma is!) 160 fokon 20 percig sütjük. Ezután betesszük mellé a halat is és még 20 percig sütjük. Így gyorsan. És egyszerre van kész a teljes fogásunk.
Ha szeretjük, a krumplihoz reszelhetünk egy kevés kecskesajtot, vagy a parajhoz jól illik a ricotta vagy a mozzarella.

 

Bazsalikomos panna cotta gyümölcszselével

 

Hozzávalók 4 fõre:

 

1 marék friss bazsalikom

3 dl zsírszegény tej

3 dl zsírszegény tejszín

1 db citrom

4 lap zselatin

3 ek. xilit

 

Gyümölcszseléhez:

 

Gyümölcs édességétõl függõen xilit (kb. 1-2 evõkanál)

1 dl víz

2 lap zselatin

300 g gyümölcs (málna, ribizli, gránátalma, szeder stb.)

 

Elkészítés:

 

Forrásban lévõ vízbe dobjuk a bazsalikomleveleket pár másodpercre, majd hideg víz alatt lehûtjük. Rakjuk turmixgépbe a tejjel együtt, és turmixoljuk le, majd szûrjük át. A tejszínt, a xilitet és a citrom lereszelt héját adjuk hozzá. Áztassuk hideg vízbe, majd facsarjuk ki a lapzselatinokat. A bazsalikomos krémet melegítsük forráspontig, és ekkor keverjük hozzá a zselatinokat. Amíg kihûl, néha keverjük meg, majd töltsük átlátszó kelyhekbe. Szép zöld színe lesz. 

Ezután készítsük el a zselét. A vizet forraljuk fel a xilittel, keverjük bele a kiválasztott gyümölcsöt (én azért választottam piros színûeket, mert így a kész desszert igazi karácsonyi díszekben fog pompázni).Forraljuk fel, majd keverjük hozzá, a beáztatott zselélapokat, Öntsük a bazsalikomos panna cotta tetejére, majd tegyük vissza a hûtõszekrénybe.

 

Minden kedves olvasónak  békés, boldog karácsonyt kívánok!

 


Kovács Judit
dietetikus